www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Jeśli po wysłaniu posta lub PW, pojawi się info o problemie, zanim wyślecie wiadomość ponownie, proszę sprawdzić czy nie została prawidłowo wysłana mimo komunikatu!

Poprzedni temat «» Następny temat
Oświetlenie szafki kuchennej taśmą LED wszysto co potrzebne
Autor Wiadomość
Matixs 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Wrz 2014
Posty: 114
Skąd: Lublin
Wysłany: 25-12-2017, 15:21   Oświetlenie szafki kuchennej taśmą LED wszysto co potrzebne

Cześć. Wiem że takich tematów na forum już parę było, ale szukam informacji już od dłuższego czasu i ciężko jest mi znaleźć wszystkie odpowiedzi na moje pytania.

Otóż. Czy zna ktoś z Was sklep internetowy gdzie kupię wszystko co jest mi potrzebne najlepiej w jednym miejscu? Od taśmy po zasilacz i profil led?
Chcę oświetlić zestaw 3 szafek zawieszonych na ścianie w kuchni. Długość całości to nie cały metr, więc tyle taśmy bym potrzebował. Do tego jakiś zasilacz i tu nie bardzo wiem jaki.
Będę potrzebował jeszcze zwykłego profilu led płaskiego i tylko nie wiem czy z kloszem transparentnym czy mlecznym? Mleczy zawsze zabiera trochę światła.
Do tego jakiś włącznik. Niestety nie mam miejsca na zrobienie jakiegoś dodatkowego włącznika więc pomyślałem że dobrym rozwiązaniem byłby włącznik LED dotykowy montowany w profilu? Jak takie rozwiązania się sprawują?
Taśma będzie miała za zadanie oświetlać kuchnię rano tak żeby nie zapalać innego źródła światła, więc chyba musi mieć większe CRI?

Jeśli ktoś z Was mógłby mi coś podpowiedzieć i pomóc byłbym bardzo wdzięczny.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
 
 
kisi 

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 26 Lis 2007
Posty: 737
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 27-12-2017, 21:24   

Matixs, po kolei:
- co do za szafki które 3 mają niecały 1m ? (chce sobie to wyobrazić aby skutecznie coś doradzić/pomóc)
- możesz zastosować zarówno włącznik LED do tykowy montowany w profilu jak i ruchową czujkę PIR (http://allegro.pl/czujnik-ruchu-mini-do-wbudowania-pir-led-y3-i6982710718.html) ale wszystko zależy od konstrukcji szafek i całości aby nie rzucąło się w oczy
- co do zasilacza to ja preferuję taki którym można regulować napięcie (http://allegro.pl/zasilacz-12v-100w-8-5a-do-tasm-led-cctv-i6714680165.html) ale ty masz małą konstrukcję więc możesz brać najmniejsze wodoodporne konstrukcje.
- co do CRI - to naprawdę ciężko polecić cokolwiek bo każdy inaczej odbiera kolory. Poszukaj na allegro kogoś co ma zasilacze, taśmy na metry, wyłączniki i kup po prostu taśmę, ciepłą i neutralną. Sam ocenisz co bardziej preferujesz. U mnie się okazało iż moja żona inaczej widziała tą neutralność, ciepłotę niż ja. Wieczne narzekanie potrafi zabić więc lepiej się dostosować i mieć spokój.
Jeśli chcesz konkretnie wysokie CRI to pozostają produkty markowe u dystrybutorów i odpowiednio wyższe ceny - ale mało kto tam sprzedaje 1mb taśmy, dodatkowo przesyłka ... sam oceń. Całość to nie jest majątek.
 
 
endrju1 


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 29 Lis 2015
Posty: 978
Skąd: Lubartów
Wysłany: 27-12-2017, 21:43   

A ja dodam kilka faktów z mojego projektu oświetlenia blatów.
1. dobra barwa jest ważniejsza niż wysokie cri (oczywiście w tym środkowym zakresie, tj. lepsze CRI 85 w neutralnej wpadającej w ciepłą barwie niż wyższe CRI w trupio zimnej i w drugą stronę, lepiej nieco gorsza barwa, niż podciąganie CRI na siłę, zwłaszcza że spora część parametrów jest naciągana).
2. nie przesadzać z ciepłą barwą.
3. im wyższe CRI tym mamy mniejszą ilość światła na blat, albo wyższą temperaturę taśmy (tu nie mam aż takiego doświadczenia, ale na kilku taśmach jakie miałem możliwość przetestować się to sprawdza), tak samo z temperaturą barwową, im światło cieplejsze, tym tego światłą nieco mniej, albo taśma bardziej się grzeje.
4. Włączniki ze ściemniaczami przeważnie pracują z na tyle niską częstotliwością, że przy wypełnieniu poniżej 50% (jasność ustawiona na 50% lub mniej) wyraźnie migają co przeszkadza.

Nie chcę być posądzony o reklamę czy coś (dlatego jeśli tak to wygląda, proszę moderację o edycję poniższej zawartości postu lub poinformowanie mnie, a sam edytuję).
Ja zestaw do oświetlenia blatu zakupiłem w firmie koloreno (wystarczy dodać .pl aby traić na ich stronę). Taśmy są przyzwoitej jakości, profile i klosze bardzo dobre (choć teraz myślę, że mogłem zamówić przeźroczyste zamiast mrożonych), zasilacze miałem w własnych zasobów (od rejestratorów cctv), włączniki chowane w profile bardzo użyteczne, ale migają po ściemnieniu, co na dłuższą metę uprzykrza ich korzystanie i myślę jak by tu je ulepszyć. Poza tym mogę polecić.
 
 
Matixs 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Wrz 2014
Posty: 114
Skąd: Lublin
Wysłany: 28-12-2017, 18:25   

Preferuję barwę neutralną 4300-4500K.
kisi napisał/a:
- co do za szafki które 3 mają niecały 1m ? (chce sobie to wyobrazić aby skutecznie coś doradzić/pomóc)
Jest to mniej więcej taki zestaw jak na zdjęciu tylko szafki które są zawieszone mają razem niecały metr szerokości.
 
 
endrju1 


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 29 Lis 2015
Posty: 978
Skąd: Lubartów
Wysłany: 28-12-2017, 22:26   

Na zdjęciu z wiszących są 2 szafki 80 i jedna 40. Sumaryczne powinny mieć dokładnie 2m.
Rozumiem że są rozdzielone?
 
 
Matixs 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Wrz 2014
Posty: 114
Skąd: Lublin
Wysłany: 29-12-2017, 12:04   

endrju1 napisał/a:
Na zdjęciu z wiszących są 2 szafki 80 i jedna 40. Sumaryczne powinny mieć dokładnie 2m.
Rozumiem że są rozdzielone?

To nie jest dokładnie taki model jak na zdjęciu tylko chodziło mi o zobrazowanie jak to wszystko wygląda.
A u mnie mają niecały metr.

Do tej pory wybrałem taki zestaw:
Taśma: https://www.kingled.pl/ta...6w-ip33-1m.html
Zasilacz nie wiem czy taki będzie dobry czy lepiej wziąć coś droższego?
https://www.kingled.pl/za...12v-2a-24w.html

Oraz włącznik dotykowy tylko tutaj trochę drogi jest:
https://www.kingled.pl/sc...niowy-2900.html

No i jeszcze profil LED, ale w tym sklepie jakoś nie umiem go dopasować, więc najwyżej kupie w jakimś markecie.
 
 
...John 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 91
Skąd: KrK
Wysłany: 01-01-2018, 21:51   

Ja ze swojego doświadczenia napiszę, że po zamontowaniu czujnika ruchu:
Przykład: https://www.ceneo.pl/1806...D_BwE#tab=click
Nie wyobrażam sobie oświetlenia blatów bez powyższego gadżetu.
Zasilacz i czujnik jest na górze szaf, dzięki czemu zasięgiem obejmuje całą kuchnie i nie rzuca się w oczy.
Warto jednak dołożyć do niego dodatkowy włącznik z obejściem czujnika ruchu.
 
 
endrju1 


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 29 Lis 2015
Posty: 978
Skąd: Lubartów
Wysłany: 03-01-2018, 18:45   

U mnie przez pewien czas był czujnik ruchu obejmujący całą kuchnię, jednak nie spodobało się to żonie i wróciły włączniki ze ściemniaczami po jednym na każdą stronę kuchni.
 
 
BKK

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 12 Lut 2011
Posty: 427
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-01-2018, 22:47   

Do włączania albo czujka ruchu, albo wyłącznik bezdotykowy. W kuchni to o tyle ważne, że może zajść konieczność włączenia oświetlenia brudnymi rękami. Więc układ bezdotykowy, to idealne rozwiązanie. Co do taśm, to określ się, czy mają być montowane w kącie między szafkami a ścianą, czy pod szafką. Z tego wynika kolejna sprawa - jaki profil. Zewnętrzny, czy wpuszczany w szafkę. Profil jest wskazany, bo można wtedy założyć mocniejszą taśmę, a ten będzie odbierać ciepło. Temperatura światła zależna jest od własnych preferencji i reszty oświetlenia kuchni, żeby nie wyszło, że każde źródło światła ma inną barwę, co wygląda mocno średnio. Co do taśmy, to szukaj takiej, by było z niej jak najwięcej światła. Zastanów się nad taśmą zasilaną 24V. Wyższe napięcie, to mniejszy prąd i "łatwiejsze" zasilanie z mniejszym spadkiem napięcia na ścieżkach i połączeniach.
Osobiście preferuję coś w okolicach 4000K.
Taśma, którą wybrałeś - 6W/m, uważam za średni wybór. Jeśli ma to porządnie świecić, poszukałbym czegoś mocniejszego.
 
 
kisi 

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 26 Lis 2007
Posty: 737
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 04-01-2018, 11:27   

Tak jak mówi BKK najgorsze jest włączanie/wyłączanie brudnymi/mokrymi rękami.
 
 
Andrzejkr 

Dołączył: 29 Lis 2013
Posty: 17
Skąd: Radom
Wysłany: 04-01-2018, 21:01   

Tu mają wszystko. Tanio nie jest , ale skoro masz oświetlić "nie cały metr" ...

http://klusdesign.pl
/?gclid=EAIaIQobChMIn7bizIu_2AIVhJ8bCh0YzADUEAAYASAAEgKA6_D_BwE
 
 
Matixs 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Wrz 2014
Posty: 114
Skąd: Lublin
Wysłany: 05-01-2018, 17:20   

Udało mi się w miarę tanio nabyć nowy zestaw kuchenny i nowe szafki mają już 1,60m długości.
Więc odejmując włącznik dotykowy do oświetlenia jest jakieś 1,50m.
W przyszłości chciałbym również oświetlić jeszcze parę rzeczy w kuchni, ale na razie chciałbym się skupić tylko na tych szafkach.
 
 
Matixs 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Wrz 2014
Posty: 114
Skąd: Lublin
Wysłany: 07-01-2018, 09:54   

Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć czy taki zestaw będzie dobry? Chciałbym już zamówić, a nie jestem do końca pewien.
Dodatkowo znalazłem w domu sprawny zasilacz który kupiłem chyba w tamtym roku taki: https://www.kingled.pl/za...42w-12v-dc.html

Więc zostanie mi tylko taśma, włącznik i profil.
https://www.kingled.pl/ta...4w-ip33-1m.html
https://www.kingled.pl/sc...niowy-2877.html

Oraz mam jeszcze pytanie dotyczące podłączenia taśmy i zasilacza. Będę chyba potrzebował takiej wtyczki?
https://www.kingled.pl/zl...-przewodem.html
Żeby wlutować to w taśmę, a tą drugą końcówkę podłączyć do tego kabla który wychodzi od zasilacza?
 
 
quake1 

Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 22
Skąd: koniecpol
Wysłany: 18-01-2018, 13:40   

Taśma zoomLED 8,4 W 4000k jest bardzo dobra. Zakładałem już w kilku kuchniach na niej oświetlenie i działaja do tej pory. Zakładałem u znajomego i mówi że jak robi się ciemno to używają tylko tych ledów pod szafkami a lampa główna jest używana sporadycznie. Podobno też świecą ledami całą noc. Już ponad rok tak to chodzi i nie widzę żadnych śladów zużycia. Światła dają sporo. Temperatura 4000k chyba najlepsza do tego. Siedzi to na kloszu szronionym. Włącznik bezdotykowy to podstawa.
Po co ci w ogóle ta końcówka do zasilacza, i tak trzeba lutować więc najlepiej obetnij to co jest i problem z głowy.
 
 
kisi 

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 26 Lis 2007
Posty: 737
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 19-01-2018, 06:31   

Matixs, po co ci ta wtyczka? Ja też używam na codzień tylko paska pod szafkami.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 14