Pierwszy post więc jesteś nieobeznany a nie chce Ci się czytać i zagłębiać więc oczekujesz konkretnej treściwej informacji:
- Astrolux FT03 wyposażony jest w w diodę 3V, zasilany ogniwem 4,2V (a więc niewiele wyższym od napięcia "świecenia" diody) i sterownik który w trybie turbo umożliwia "zwarcie" ogniwa z diodą
- rezystancja diody jest bardzo mała więc w trybie Turbo/zwarciu z ogniwa płynie "CAŁY prąd" na jaki pozwala stan naładowania ogniwa i rezystancja między ogniwem a diodą
- aby prąd ten nie powodował w ogniwie "kłopotów" ogniwo MUSI być niezabezpieczone bo zabezpieczenie ogranicza go do określonych wartości np. 10A
- maksymalny prąd na dobrym ogniwie może przez chwilę osiągnąć do 20A i stale przez kilka minut 14-16A co powoduje że latarka się nagrzewa a sterownik aby się nie zepsuć ograniczy go do wartości "mniej cieplnych"
CO ważne - sterownik nie jest stabilizowany więc wraz ze spadkiem napięcia na ogniwie maleje jasność latarki

! - ale dzięki braku ograniczeniom latara ma KOPA który uwielbiają osoby cieszące się z tego tytułu.
A na ostatek - trzeba było kupić latarę z ogniwem, nie miałbyś tego problemu co teraz - na bangoodzie można kupic z magazynu w Czechach za ok 200 zł taka latarę - wiem bo właśnie dostałem dwie dla "latarkowych nowicjuszy" chcących mieć KOPA.
Shockli zaś to była i chyba jest najlepsze co daje ogniwo 26650 - b. duży prąd wyładowania z wysoką pojemnością - moje egzemplarze mają prawie 6Ah i prąd wyładowania mierzony cęgowym ok. 18A tuż po zapaleniu turbo w FT03 z XHP50.2.
Najtaniej kupować jeszcze w PRC kilka sztuk w paczce - mimo wszystko wychodzi dość okazyjnie - w Polsce niestety zapłacisz drożej - przykładowo abyś miał PEWNOŚĆ co do ogniwa to
https://www.bto.pl/produkt/74454/kp-imr ... 0mah-liion - dajesz zarobić polskiej firmie i masz dobre ogniwo - niestety płacisz frycowe boś nie pomyślał/nie zobaczył oferty latarki z ogniwem (wprawdzie słabszym ogólnie ale dla pasjonata nie ma to znaczenia - liczy się ilość światła - użytkowe latarki to się kupuje zupełnie inne)