Do tej pory jakoś wolałem mniejsze światełka- jakiś DEX albo Fenix, teraz mam coś troszkę większego- jest to niejako uzupełnienie moich, jakże nielicznych, światełek.
Jak wygląda :

Kupiłem wersję z diodą Q2 oraz refem Smooth, natomiast bez trybów (będzie niedługo mod) - jakoś reflektorki OP nie trafiaja do mnie

Latarka jest zasilania wydajnym akusem 18650, co daje długi czas świecenia przy niezłej mocy. Na szczęście miałem już ładowarkę do lion, także dokupiłem tylko akusy- piszą gdzieniegdzie,że chronione ciężko do niej wchodzą- mi jakoś wlazły bez problemów.
Moduł LED jest z binem Q2 oraz posiada regulator w środku, fuksem dostałem 2 lustra do wymiany OP oraz smooth- niestety jak to bywa z róznymi gwintami, także OP trzyma się idealnie wkręcone głęboko, natomiast Smo ino końcem gwintu- ale i tak OP pprzerobione zostanie na SMO -:)
Powłoka nie powala - ponoć HAII, ale nie ściera się od potarcia o spodnie- także nie jest tak źle.
Klip mocuje latarę do paska głowicą- hmm- dla mnie średnio wygodne to jest- ale cóż- mam pouch, także da się przeżyć. To co mi się spodobało i baaardzo przydało, to przez klip spokojnie można dać linkę- i w taki własnie sposób używałem ją niedawno na Mazurach- długa linka na szyi i latara do kieszeni- nie sposób zgubić, a zawsze jest pod ręką

To co mi się spodobało i w zasadzie dlaczego kupiłem ją, to prosta wymiana modułów - można używać LEDów, ale można i dać do środka też moduł z Xenonem (kupiony extra) - na poniższych fotach widać właśnie taki moduł z DX 3.7V 10W

W zasadzie całość składa się z modułu włącznika, body (w środku aku), modułu z LED lub Xenon i głowicy ze szkiełkiem - całośc uszczelniana oringami (przyszły już do mnie posmarowane)
Moduł wyłącznika :

Wyłącznik działa bardzo pewnie, aczkolwiek dość twardo (będzie poprawiony), niestety jest typu taktycznego- znaczy wystaje w ...piiii... poza latarę- w rękawiczkach spoko się odpali światełko, ale jednak wolałbym tryb świeczki, cóż trudno. O ile nie można użyć go w trybie momentary (ot błyśnięcie światełkiem), to po włączeniu można już nadawać morsem.
Wymiana modułów jest bardzo prosta- wystarczy odkręcic głowicę, nie posiać szkiełka z głowicy (lata pusto sobie...natomiast po złożeniu jest dociskana do uszczelki w głowicy), wyjąć moduł, zapodać inny zwracając uwagę na sprężynki i całość ponownie skręcić- proste dość (jak się szybki nie posieje....), natomiast ma zalety- sprężynki spiralne w module zapewniają styk do akusa tak na 99.99% (testowałem- można akusa smarem posmarować, i tak kontakt będzie)
Wreszcie w tej lampce docenięłm moduły Xenon- światełko żółtawe, niby mniej jasne, ale widać w nocy drzewka dużo lepiej, niż przy LEDach.
A tu przytulanka :

Pomiary niekoszernym miernikiem: LED ssie ok 0.6A z akusa, Xenon ok. 1.8A
poniżej parę fotek porównawczych do mojego Fenixa l1T z CRee i zasilanego lion odpalonego na full, odległość do ściany kole 15m , od lewej Alfa
Moduł OP

Moduł SMO

Moduł Xenon

Aha- na fotach pewnie słabo widać, ale jednak alfa jest sporo jasniejsza od Fenixa i na Mazurach bardzo się toto przydało- ot szukanie na brzegu do kimania z łódki z odległości 70-120m... + potem ocena dna (jednak wyżej było, niż mapa mówiła, eh)
Kolejna modernizacja, a w zasadzie zrobienie nowego modułu z driverem z DX 16trybowym na AMC (taki sam jak wcześniej) ale wsadzona dioda Cree R2
i małe porównanie- mocy więcej , tak na oko, nie ma, jest inna barwa.
Fotki identyko ekspozycja, wyłączona korekcja barw, oba moduły odpalone na max znaczy kole 0.95A w diodę , odległość 20m
Cree Q4