Ultrafire Alfa C1 juz R2

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
pawelsz

Ultrafire Alfa C1 juz R2

Post autor: pawelsz »

Na zakup Alfy namówił mnie Mar3 i ... dobrze zrobił :)
Do tej pory jakoś wolałem mniejsze światełka- jakiś DEX albo Fenix, teraz mam coś troszkę większego- jest to niejako uzupełnienie moich, jakże nielicznych, światełek.
Jak wygląda :
Obrazek
Obrazek
Kupiłem wersję z diodą Q2 oraz refem Smooth, natomiast bez trybów (będzie niedługo mod) - jakoś reflektorki OP nie trafiaja do mnie :(

Latarka jest zasilania wydajnym akusem 18650, co daje długi czas świecenia przy niezłej mocy. Na szczęście miałem już ładowarkę do lion, także dokupiłem tylko akusy- piszą gdzieniegdzie,że chronione ciężko do niej wchodzą- mi jakoś wlazły bez problemów.
Moduł LED jest z binem Q2 oraz posiada regulator w środku, fuksem dostałem 2 lustra do wymiany OP oraz smooth- niestety jak to bywa z róznymi gwintami, także OP trzyma się idealnie wkręcone głęboko, natomiast Smo ino końcem gwintu- ale i tak OP pprzerobione zostanie na SMO -:)
Powłoka nie powala - ponoć HAII, ale nie ściera się od potarcia o spodnie- także nie jest tak źle.
Klip mocuje latarę do paska głowicą- hmm- dla mnie średnio wygodne to jest- ale cóż- mam pouch, także da się przeżyć. To co mi się spodobało i baaardzo przydało, to przez klip spokojnie można dać linkę- i w taki własnie sposób używałem ją niedawno na Mazurach- długa linka na szyi i latara do kieszeni- nie sposób zgubić, a zawsze jest pod ręką :D

To co mi się spodobało i w zasadzie dlaczego kupiłem ją, to prosta wymiana modułów - można używać LEDów, ale można i dać do środka też moduł z Xenonem (kupiony extra) - na poniższych fotach widać właśnie taki moduł z DX 3.7V 10W
Obrazek
Obrazek

W zasadzie całość składa się z modułu włącznika, body (w środku aku), modułu z LED lub Xenon i głowicy ze szkiełkiem - całośc uszczelniana oringami (przyszły już do mnie posmarowane)
Moduł wyłącznika :
Obrazek

Wyłącznik działa bardzo pewnie, aczkolwiek dość twardo (będzie poprawiony), niestety jest typu taktycznego- znaczy wystaje w ...piiii... poza latarę- w rękawiczkach spoko się odpali światełko, ale jednak wolałbym tryb świeczki, cóż trudno. O ile nie można użyć go w trybie momentary (ot błyśnięcie światełkiem), to po włączeniu można już nadawać morsem.

Wymiana modułów jest bardzo prosta- wystarczy odkręcic głowicę, nie posiać szkiełka z głowicy (lata pusto sobie...natomiast po złożeniu jest dociskana do uszczelki w głowicy), wyjąć moduł, zapodać inny zwracając uwagę na sprężynki i całość ponownie skręcić- proste dość (jak się szybki nie posieje....), natomiast ma zalety- sprężynki spiralne w module zapewniają styk do akusa tak na 99.99% (testowałem- można akusa smarem posmarować, i tak kontakt będzie)
Wreszcie w tej lampce docenięłm moduły Xenon- światełko żółtawe, niby mniej jasne, ale widać w nocy drzewka dużo lepiej, niż przy LEDach.

A tu przytulanka :
Obrazek

Pomiary niekoszernym miernikiem: LED ssie ok 0.6A z akusa, Xenon ok. 1.8A

poniżej parę fotek porównawczych do mojego Fenixa l1T z CRee i zasilanego lion odpalonego na full, odległość do ściany kole 15m , od lewej Alfa
Moduł OP
Obrazek

Moduł SMO
Obrazek

Moduł Xenon
Obrazek

Aha- na fotach pewnie słabo widać, ale jednak alfa jest sporo jasniejsza od Fenixa i na Mazurach bardzo się toto przydało- ot szukanie na brzegu do kimania z łódki z odległości 70-120m... + potem ocena dna (jednak wyżej było, niż mapa mówiła, eh)

Kolejna modernizacja, a w zasadzie zrobienie nowego modułu z driverem z DX 16trybowym na AMC (taki sam jak wcześniej) ale wsadzona dioda Cree R2
i małe porównanie- mocy więcej , tak na oko, nie ma, jest inna barwa.
Fotki identyko ekspozycja, wyłączona korekcja barw, oba moduły odpalone na max znaczy kole 0.95A w diodę , odległość 20m
Cree Q4
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ