Dziękuję za podpowiedzi. Miejsce na jedną diodę dla czerwonego powinno się znaleźć

Zaraz idę kupić dwustronny laminat i zaczynam działać.
Swoją drogą poczytałem trochę o zastosowaniu różnokolorowego oświetlenia i tak np. na stronie
www.4sevens.pl można przeczytać, że:
światło zielone jest szczególnie przydatne podczas gier terenowych i zawodów sportowych, a także w myślistwie, nie wyczuwa go bowiem zwierzyna. Doskonale też przebija się przez mgłę, penetrując ją znacznie lepiej niż światło białe. Przy zielonym oświetleniu doskonale czyta się mapę w ciemności.
światło czerwone używane jest przede wszystkim w słabych warunkach oświetleniowych w celu zapewnienia jak najostrzejszego widzenia i doskonałego kontrastu przy jednoczesnym zapewnieniu dobrego widzenia nocą. Światło czerwone bardzo dobrze przebija się przez dym oraz mgłę i jest słabo widoczne z większej odległości, dzięki czemu doskonale nadaje się do zadań specjalnych, manewrów nocą itp.
Jeśli chodzi o:
światło niebieskie, to jakiegoś szczególnego zastosowanie nie znalazłem, poza tym, że bardzo dobrze przenika przez wodę więc może służyć np. do komunikacji podwodnej.
---------
[ Dodano: 18 Styczeń 2010, 19:25 ]
Wczoraj udało mi się uruchomić mój pierwszy latarkowy driver

W ogóle to premier przy tym projekcie było więcej, ponieważ pierwszy raz robiłem płytkę dwustronną (Pyra, dziękuję za podpowiedzi w tym temacie) i pierwszy raz lutowałem na płytce tak małe elementy. Jakoś poszło i pod spodem przedstawiam co z tego wyszło
Driver jest przeznaczony dla diody Cree MC-E RGBW. Niestety posiadam tylko obudowę od Aurory na 1x18650 i oryginalna piguła uniemożliwia poprawne zamontowanie takiej diody więc moduł z reflektorem nie wkręca się do końca. Poza tym reflektor nie nadaje się do takiej diody, ale chodziło mi głownie o zaprezentowanie działania sterownika
Tutaj spód drivera włożony do piguły. Średnica płytki to ok. 17mm.
I sterownik w całej okazałości.
Jak widać są tylko 4 układy AMC7135 więc dioda nie pracuje na pełnych "obrotach", ale w kolejnej wersji płytka będzie miała już po 2 AMCki na kolor.
Driver posiada 2 grupy, po 4 tryby każda.
Pierwsza grupa to 4 tryby białe. Pierwszy LOW, czwarty MAX, a dwa środkowe tryby tej grupy mogą być definiowane przez użytkownika (po trzykrotnym "kliknięciu" następuje skokowa zmiana jasności; osiągnięcie min. i max. jest sygnalizowane czerwonym błyskiem; potwierdzamy wybór pojedynczym klikiem)
Druga grupa to po kolei kolory: czerwony, zielony i niebieski (dla każdego użytkownik może zdefiniować jasność, podobnie jak w trybach białych) oraz czwarty tryb w tej grupie czyli kolor RGB wybrany z palety 14 kolorów.
Driver posiada "globalną" pamięć ostatniego trybu, czyli zapamiętuje ostatnio używany (dłużej niż 3 sekundy) tryb i w takim trybie startuje.
Z trybów błyskowych zrezygnowałem, choć przy tylu kolorach to by było duże pole do popisu
Będzie jeszcze kontrola napięcia aku i to chyba wszystko. Myślałem nad korektą koloru białego, ale przy takiej budowie diody ciężko będzie to zrealizować. Kombinowałem z ociepleniem, ale mieszanie kolorów nie było najlepsze. Być może to przez reflektor.
Krótka prezentacja video:
http://www.youtube.com/watch?v=fGBrvspHWo0
Mam pytanie do Was, jakie body byście proponowali do takiej latareczki? Chodzi mi o to aby piguła miała możliwość zamocowania diody z płytką o średnicy 20mm oraz reflektor w miarę dobrze współpracujący z MC-E (nie musi być dedykowany). Biorę pod uwagę wyłącznie zasilanie z 1x18650.
Oczywiście ja również chętnie odpowiem na każde pytanie.