Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie stworzenie czegoś we własnym zakresie. Myślałem nad ledami ale po przegrzebaniu piwnicy stwierdziłem że mam trochę gratów do projektu HID. Tak więc godzina wolnego , stara latarka H3 , trochę chińszczyzny i działamy.
Na pierwszej fotce przedstawiam zmarłego dawno temu dawcę czyli szperacz ręczny H3 :

Podczas operacji pacjent oddał większość elementów które posiadał w zamian za transplantację przetwornicy i żarnika Made in China HID :

Ślepą kiszkę upchnąłem pacjentowi wraz z resztą gratów

Po operacji pacjent ma się dobrze - można by powiedzieć zyskał nowe serce lub życie :

Żarnik nie dotyka szybki (jakiś plastik który spokojnie wytrzymywał temperaturę 55W H3) więc jest ok.
Wewnątrz nie dało się już upchnąć akumulatorów , choć przy zastosowaniu mniejszej pojemności dałoby radę wsadzić 2x równolegle spięte np 1100mAh.(są krótsze)
Na chwilę obecną wygodniejszym dla mnie rozwiązaniem jest możliwość podpięcia dowolnego źródła prądu na kabelku :

Dlatego też projekt zyskał miano Inside-Outside - czyli zasilanie na wierzchu

Jak to działa ? Po odpaleniu - banan na twarz i do tej pory nie chce zejść . To najmocniejsze światło jakie miałem do tej pory w ręku

Z wysokości 7 piętra mam super jasną plamę średnicy hmmm ~ 6-10m -mniej więcej. Jeśli mój blok stoi w środku osiedla to krańcowe bloki spokojnie oświetlam (nie za długo bo bałem się że w końcu ktoś wezwie policję

Dane :
Przetwornica 35W ,8-16v Made in China HID
Żarnik 35W , barwa - 4300
Akumulatory 2x 1800mAh 25C (45A ciągłego prądu sztuka ) ładowalne w 0,5 godziny choć osobiście trzymam się 1 godzinyczasu ładowania jak wszystkie LiPo.
Stara latarka
trochę kabli i lutowania
Koszt projektu dla mnie (ze względu na stare graty) - 50(przetwornica)+30(żarnik) = 80 PLN
Mam ochotę ze względu na życie LiPol`i dodać jakiś miernik napięcia - te akumulatory wytrzymają rozłądowanie do 7,5 V więc teoretycznie wcześniej (przy 8V) przetwornica powinna zgasić światło ...a jeśli nie zgasi i nie odetnie prądu ...no właśnie
Tak więc w wolny wieczór wyżej wymienionym kosztem skleiłem sobie mój pierwszy miotacz cząstek świetlnych

Pozdrawiam wszystkich maniaków światła