www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bocian
28-07-2008, 17:21
Mactronic HLS-K2SL
Autor Wiadomość
Dominik 


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 999
Skąd: Wrocław
  Wysłany: 14-04-2008, 00:27   Mactronic HLS-K2SL

Marka Mactronic jest kojarzona z tanimi lampkami rowerowymi o jakości odpowiadającej cenie a czasami nawet gorszymi – sporo w tym racji, trudno zapomnieć lampkę odpadającą na wybojach lub w momencie przewracania się roweru. Ilość światła także nigdy nie była zachwycająca.

Trzeba jednak pamiętać, że Mactronic to tylko marka niczego sami nie produkują ani nie projektują. Tym razem wybór człowieka, odpowiadającego za zamówienia w Mactroniku, padł na dobrze mi znaną z amerykańskich forów czołówkę.

Rayovac / River Rock / Headstream / Cabela's (i inne) K2 Head Lamp

- ilość światła z oryginalnym ledem Luxeon K2 - naciągane 80 lumenów
- czas pracy 4-5 godzin
- zasilanie 3xAA
- koszt 25-45$ zależnie od promocji i marki.
Ostatnio zmieniony przez Dominik 19-06-2010, 12:39, w całości zmieniany 8 razy  
 
 
 
Hoffer007
[Usunięty]

Wysłany: 14-04-2008, 09:37   

I znow piekna recencja Dominik-a.

Mial bym proźbe cyknoł byś mi foteczke tego tylnego swiatelka ostrzegawczego?
Jak swieci wieczorkiem i jak wyglada to wdzien?
I jaka to dioda? zwykla 3mm ?

Bardzo będe wdzięczny.


Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Hoffer007 14-04-2008, 13:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Dominik 


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 999
Skąd: Wrocław
Wysłany: 14-04-2008, 10:04   

To zwykła 3mm diodka podświetlająca z boku wstawkę z przeźroczystego plastiku karbowanego od wewnątrz obudowy.

Co do widoczności - to oceniam ją na jakieś 50-70 metrów, nie ma to porównania z tylnymi lampkami rowerowymi, ot taki dodatek.
_________________
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
 
 
 
Hoffer007
[Usunięty]

Wysłany: 14-04-2008, 13:11   

Aha dzieki ;)
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8431
Skąd: Kielno
Wysłany: 14-04-2008, 13:26   

Dominik staje się skarbnicą recenzji;-)
Piękne dzięki :mrgreen:
 
 
 
Dominik 


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 999
Skąd: Wrocław
Wysłany: 24-04-2008, 23:28   

A jak by się ktoś nadział na czołówkę TSL ORION za 149 PLN to :


Można taniej ;) .
 
 
 
Hoffer007
[Usunięty]

Wysłany: 24-04-2008, 23:38   

Ile taniej ;> ?
 
 
Dominik 


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 999
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-04-2008, 00:28   

Za 110 mactronic na allegro :razz:
_________________
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
 
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8431
Skąd: Kielno
Wysłany: 28-05-2008, 08:49   

Dominiku, wczytałem się po raz kolejny w twój artykulik.....
Pytanie-jak z oringami, uszczelnieniami w tej czołówce?Mam zamiar kiedyś jakąś wreszcie kupić.....ten MActronik ma swoje zalety...jak wypada w porównaniu do Petzl-a Tikki XP?
Druga sprawa-patrze na twoje pomiary i za diabła mi nie pasują.
Obliczasz sprawność , mierzysz napięcia i prądy i sam zobacz, co Ci wychodzi. Napięcie zasilające LED-a rzędu 2V-podłącz pod zasilacz, pod 2V i zobacz jak LED typu SSC P4 czy K2 się świeci....
...no właśnie....
Mierzyłeś napięcia i prądy dla przebiegu impulsowego, PWM, tak więc moim zdaniem wyniki delikatne mówiąc nie odzwierciedlają rzeczywistości...może poza trybem maksymalnym-gdzie jak sądzę klucz jest włączony na stałe...albo i to nie.

JAk się pracuje z jej beamshotem na bliskie odległości?
 
 
 
Dominik 


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 999
Skąd: Wrocław
Wysłany: 28-05-2008, 10:25   

Nom w rzeczywiście coś tu nie gra... o ile SSC od 2,6v powinien startować to z Luxeonem to inna bajka :oops:

Trzeba było to zmierzyć przez bocznik.. ehh słodkie lenistwo. Polecisz jakiś mierniczek z dobrym układem całkującym ??

Co od uszczelnień to w porównaniu do MYO np. to super - bo są ;) .

Jak się z nią pracuje - nie wiem, jestem typem OutDoor na zewnątrz było ok.
 
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8431
Skąd: Kielno
Wysłany: 28-05-2008, 10:39   

...tu mógł by pomóc miernik z TRUE RMS, oscyloskop.....jak to zmierzyć bocznikiem-nie wiem, gdybyś potem jakimiś elementami RC to wygładził, mogło by byc lepiej...ale jakimi, z jakimi wartościami...trudno powiedzieć, to zalezy od częstotliwości....
 
 
 
Dominik 


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 999
Skąd: Wrocław
Wysłany: 28-05-2008, 10:49   

Hmm Multimetr Fluke 115 ?
_________________
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
 
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8431
Skąd: Kielno
Wysłany: 28-05-2008, 12:34   

....tylko pytanie czy częstotliwość kluczowania diody mieści się w zakresie poprawnych odczytów Fluke-a :mrgreen: :?:
 
 
 
Dominik 


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 999
Skąd: Wrocław
Wysłany: 28-05-2008, 13:09   

No nic ten fluke odpada - ma True RMS ale tylko dla AC a tutaj co prawda siekane ale DC.
 
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8431
Skąd: Kielno
Wysłany: 28-05-2008, 14:15   

...hehehe, pytane, czy siekane DC to nie jest juz AC? :mrgreen:
Mysle, ze oscyloskopik o obejrzenie przebiegu, zmierzenie owego wsp. wypelnienia....to było by to.
True RMS-a ma chyba do 1kHz ten Fluke-może być mało...
Myślę, że jakimś pośrednim sposobem pomiaru mógł by być dodatkowy zasilacz z reg. prądu i napięcia oczywiście...z luksomierzem ;-)
Mierzysz luxy dla np. LOW, w statywie, potem podpinasz zasilacz labo i patrzysz jaki jest prąd i napięcie dla tej samej ilości luxów, oczywiście wrunki pomiaru jasności identyczne :wink:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 15