Uzywam jej do przydomowych prac.
Wymienia się samą diode czy odbłysnik też?
Gdzie kupić i którą?
Którą diode jakie PCB 21, 20, 17, czy 14mm

Ewentualnie co innego silnego możecie zaproponować oprócz XM-L i XM-G
Grzeg ma racje Cali, XP-G kompletnie nie pasuje, chociaż kilka osób u mnie z nimi biega (z racji większego zasięgu) XM-L jest idealny do zastąpienia starej diody, pamiętaj także, że 90% z nas wykonuje ten zabieg nie z powodu dążenia do jak największej mocy wyjściowej ale głównie aby mieć lepszą temperaturę barwową diody, to jaką wydajność uzyskamy po zmianie zależy w największym stopniu o Uf więc należy o tym pamiętać i wybierać selekcjonowane diody.Calineczka pisze:uważam, że XM-L nie warto wstawiać, i tak nie puścisz dużego prądu bo nie ma jak dobrze schłodzić LED-a. Proponuję modyfikację z mojego posta, ew. zobacz jak Ci w oryg. soczewce będzie świecić XP-G skoro Ci na skupieniu nie zależy.
no opisany przeze mnie mod jakoś przeczy twoim słowom....jak nie pasuje jak pasuje? Trzeba tylko dodać odpowiednią optykę...Ragrastin pisze: XP-G kompletnie nie pasuje
a o tym decyduje tint diody, zamawiany bin a nie jej model.Ragrastin pisze:głównie aby mieć lepszą temperaturę barwową diody
Nie powiedziałem że absolutnie nie ma znaczenia, ale mając bardziej sprawną diodę z tego co widziałem na zdjęciach to zasięg jest podobny tylko świeci dużo szerzej.Calineczka pisze: Ja XM-L-a nie trenowałem, ale skoro pasuje bez wymiany optyki, świeci jasno choć może nie tak daleko-nic tylko polecać. O ile odległość/skupienie wiązki nie ma znaczenia dla modującego...
Piszesz o XT-E czy o XM-L?greg pisze:Będzie jeszcze jaśniej, niż w modzie Calineczki.
Raz, LED bardziej wydajny niż XP-G,
dwa Vf trochę niższe -> większy prąd w niestabilizowanej MYO XP. W RXP prąd byłby taki sam.