W rewanżu za zgromadzoną tu wiedzę, dzieki której wykonałem wymienioną w temacie modyfikację, zgodnie z obietnicą zamieszczam projekt wymiany żarówki mr-16 na 5 diod xm-l w lampce Gralmarine. Lampkę zakupiłem jakieś 10 lat temu i praktycznie do chwili obecnej użytkowałem ją z żarówkami halogenowymi. Jednak oświetlenie diodowe zwłaszcza na wydajnych diodach xm-l daje 4-krotny wzorst ilości światła w porównaniu do halogenu przy takim samym prądzie. W lutym tego roku miałem okazję osobiście spotkać na targach nurkowych w Warszawie wykonawcę mojej lampki. Zwróciłem się z prośbą o ewentualna modyfikację, jednak dostałem odpowiedź, że konstrukcja lampki uniemożliwia użycie ledów. W zamian zaproponowano mi zakup nowej lampki gl-7 na 7 diodach xm-l za kwotę okołotysiąca zł. W związku z tym postanowiłem wykonać samodzielnie (no może z pomocą mojego taty i rad Edima i Midiego) to co producent lampki uznał za niemożliwe. W związku z tym, że lampka ta swojego czasu była dość popularna podejrzewam, że na forum będzie kilku jej właścicieli, którzy podejmą sie jej przeróbki. A myślę że warto, gdyż zaoszczędza się ponad 500 zł co można przeznaczyć na kolejną lampkę

W modyfikacji użyłem:
1. znany na forum przede wszystkim użytkownikom lampek Midiego (dzięki za pomoc w ustawieniu skupienia) ref od xr-e, polecony przez Edima wraz z:
2. MPCB 5 x xm-l zaprojektowanym pod niego (także przez Edima).
3. Pigułą wytoczona przez mojego tatę, dopasowana do średnicy wewnętrznej obudowy.
4. driver mr. elektronik model mr2011 ver. 1. Nowość - czekałem na niego ponad 2 miesiące, ale jak widać idealnie wymiarami pasuje do modyfikowanej lampki. Umożliwia zasilenie do 7 diod xm-l w szeregu prądem 3A. U mnie ma wlutowany potencjometr którym w razie potrzeby mogę wydłużyć czas świecenia na jednym aku, oczywiście kosztem ilości światła.
5. kanister ze stali kwasowej na akumulator żelowy 7,2 Ah. (wykonany już kilka lat temu, ale myślę że także zainteresuje audytorium.