www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2036

Poprzedni temat «» Następny temat
Padł UPS Fideltronik F450Pro
Autor Wiadomość
Venom 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Gru 2009
Posty: 125
Skąd: Centrum Śląska
Wysłany: 2 Listopad 2010, 14:57   Padł UPS Fideltronik F450Pro

Witam,
Drodzy Koledzy mam uszkodzony UPS, chciałbym go reanimować może się kiedyś przydać na wypadek "W" :)
A jak już jest to niech sobie leży naprawiony, tylko mam problem żeby go naprawić, może ktoś z forum był by tak uprzejmy pomóc?
Mam temacik na elce więc nie będe kopiował treści a pozwolę sobie podać linka do tematu :)
Z góry dziękuję Panowie za Pomoc!
http://www.elektroda.pl/r...0477&highlight=
 
 
Pyra 


Pomógł: 463 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 6198
Skąd: Gądki
Wysłany: 2 Listopad 2010, 15:03   

Witam
6A to spory prąd, może uda Ci się sprawdzić, który element się grzeje, stawiam na kondensatory elektrolityczne, mimo, że nie wyglądają na "wystrzelone" będą uszkodzone.

pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
Venom 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Gru 2009
Posty: 125
Skąd: Centrum Śląska
Wysłany: 2 Listopad 2010, 15:14   

Pyra Człowieku jesteś niemożliwy!

Zaraz sprawdzę te kondesatory.

[ Dodano: 2 Listopad 2010, 14:19 ]
Przytrzymałem troche dłużej UPS-a na zasilaniu z aku, i żaden element nie zrobił się gorący, jedynie zasilacz zaczynał się grzać, nic pozatym.

[ Dodano: 2 Listopad 2010, 14:22 ]
Kondesatory są malutkie, jeden z większych ma pojemność 470uf 16V

Mówisz żeby na czuja wymienić wszystkie?

[ Dodano: 2 Listopad 2010, 15:03 ]
Kondensatory wymienione, efekt taki sam.

[ Dodano: 2 Listopad 2010, 15:12 ]
No coś niemożliwego :/

Wylutowane wszystkie tranzystory, razem z małymi bc548
Wylutowane duże LM-y i dalej iskrzy :/

[ Dodano: 2 Listopad 2010, 16:10 ]
Po wymianie popalonych rzeczy, podłaczam akumulator i nie iskrzy ;)
Po naciśnięciu jedynki i start zapala się czerwona diodka słychać jak przeskakuje przekaźnik ale brak prądu na wyjściu, zaraz jak puszczę wyłącza się,

[ Dodano: 2 Listopad 2010, 16:36 ]
Po podłączeniu pod sieć na pinach akumulatora jest 0.60V

[ Dodano: 2 Listopad 2010, 19:50 ]
Pyra Chyba się nie obraziłeś?
Chodziło mi o to że nie ważne z jakim problemem pokarzę się na forum to zawsze śpieszysz z pomocą, w czasie kilku minut od napisania tematu ;)
Respekt :!:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 14