Dzięki kedziorro za linka to tamtego wątku - przekopane.
Net także już przekopany i sporo wiedzy nabytej.
Teraz kilka pytań dla pewności - wszystkie te modelarskie rozwiązania mają specjalne wyjścia pod baterie (zestawy) modelarskie z dodatkowymi pinami na load balance.
1. A co jeśli mamy pakiecie 4 ogniw szeregowo równoległy, 8,4V ale bez balansu, tylko skrajne ogniwa wyprowadzone? Takie ustrojstwa się połapią same co jest w środku i odpowiednio ustawią napięcie ładowania?
2. Jak to w ogóle jest z automatyką w czymś takim? Zależnie od modelu full automat jak w BC700 na ustawieniach domyślnych, wkładasz i leci czy za każdym razem manualnie w menu trzeba poustawiać jednak co się podpięło (typ ogniw, rodzaj pakietu, napięcie)?
3. Mam rozumieć że prostsze modelarskie mają ograniczenia i np. napięcie odcięcia 4,2 ale w kosmosach za 200+pln to już nie ma takich problemów i można grzać ogniwa np. do 4,35V?
Osobiście nie mam takich zapędów

ale pytam z ciekawości za co się płaci więcej w razie czego
4. Przejrzałem specyfikację redox alpha, dostępne od ręki w PL za 80 pln, cena akceptowalna. Pytanko bo Vwe niby do 18V, pochodzi to bez problemów jak się podepnie 18,5V? W ogóle na ile komfortowo to się zachowuje przy większych Vwe? Nie będzie się przesadnie grzało?
Lii-260 - podoba mi się bo małe, zgrabne, od razu ze slotami, na moje początków potrzeby na pewno powinno starczyć. Cena tez przystępna, za 20$ na ali do zgarnięcia.
Ale jednocześnie iMAX B6 jest za niewiele więcej, 22$ a możliwości większe, tylko trochę "dodatków" trzeba by przygotować.
Opus BT-C3100 bardzo do mnie przemawia ale cena wyższa już
No i mam zgrzyta bo teraz ciężko się zdecydować na coś
To może pytanko - różnica pomiędzy iMAX B6 a REDOX Alpha V2 jest naprawdę tak duża że warto brać tego pierwszego ściągając go z banggood (bo jak rozumiem to polecany przez sklep w którym nie ma podróbek i kupować można w ciemno?)