Jak działa ściemniacz instalacji LED 12V lub 24V

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
kalafon

Jak działa ściemniacz instalacji LED 12V lub 24V

Post autor: kalafon »

Cześć.
Szukam już od dłuższego czasu i nie mogę dojść na jakiej zasadzie działają takie ściemniacze...

Przykładowo mam jakiś zasilacz (czytaj źródło 12V) oraz jakąś taśmę LED. W sieci są zasilacze manualne liniowe oraz jakieś cyfrowe. Jak działa przykładowo taki ściemniacz manualny z pokrętłem (oczywiście wszystko po stronie 12V)? Zmniejsza nam jedynie napięcie? Czy działanie takiego ściemniacza można porównać do wprowadzenia w obwód rezystora?

Czy ściemniacz cyfrowy w takiej instalacji będzie sterował czymś innym niż napięciem? Napięcie będzie te same ale wypełnienie inne, dobrze mówię? Może mi ktoś to wyjaśnić?
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

sterowanie prądem poprzez PWM:
http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... kiego.html
Wyłączasz i włączasz diodę 60-kilkaset-kilka tysięcy razy na sekundę, zmieniając czas jej świecenia i wygaszenia.
Gdybyś wprowadził rezystor (lub tranzystor pracujący w stanie aktywnym/nienasyconym) to przejąłby on część mocy, zamieniając ją w ciepło, więc przy ściemnieniu do 5%, 95% szło by w ciepło tworząc grzałkę. Nie stosuje się czegoś takiego.
Ostatnio zmieniony wtorek 26 sty 2016, 18:34 przez GanzConrad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Te "cyfrowe" i "analogowe" ściemniacze to często ściemy sprzedających, którzy zbytnio nie mają pojęcia co sprzedają.
ILPT
ODPOWIEDZ