jaki driver

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
marcho

jaki driver

Post autor: marcho »

Witam - mam pytanie - jaki zastosować driver z jednym trybem pracy do zasilania 2 szt ledów Cree XM-L - mają świecić razem i na 100% włączane po podaniu napięcia 12V i jak je najlepiej podłączyć do konkretnego sterownika - szeregowo czy równolegle ?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Driver 2x XM-L z 12V

Post autor: marmez »

Cześć

W miarę prosta i tania sprawa akurat :)

Szukasz DC/DC CC driver (albo converter) i patrzysz, czy ma wystarczającą moc. (nie podałeś jaki prąd chcesz podać w diody).

Najważniejsze, żeby to była przetwornica CC czyli ConstantCurrent (stałoprądowa), czyli będziemy regulować prąd a nie napięcie, to jest odpowiednie sposób zasilenia LEDa. Jeżeli to wiesz, to przepraszam, ale może komuś innemu się przyda :)

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... +&_sacat=0

Diody łączymy szeregowo - dzięki emu płynie przez nie taki sam prąd niezależnie od osobniczych napięć przewodzenia (które się często nieznacznie różnią).

Zasilamy prądem stałym wyższym niż suma prądów przewodzenia obu diod.

Ja ostatnio pozamawiałem tego typu: http://www.ebay.com/itm/quality-LM2596- ... SwpDdVbHkh (z 3 potencjometrami) ale jeszcze nie miałem okazji przetestować i na razie nie mam tego w planie :(

Przy wyższych prądach (pewno tak od połowy prądu maksymalnego (albo nawet wcześniej)) dobrze jest takie sterownik przykręcić/przykleić do radiatora (ale, żeby zwarcia nie zrobić, to najlepiej przez silikonową podkładkę do tego przeznaczoną).

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony środa 13 kwie 2016, 20:00 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
marcho

Dioda XM-L bierze 850mA na driwerze 3-trybowym ustawionym na 100%
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

XM-L typowo ma prąd 3A, 850 mA dla niej to pikuś.
ILPT
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Wcześniej zapomniałem podać ogólnego linka (przykładowego) do szukania tego typu układów, choć podałem, jak szukać. Teraz link w 1. moim poście.

Tak, jak skaktus pisze XM-L producent przewidział do 3A. Oczywiście przy odpowiednim chłodzeniu. No i sprawność przy miejszym prądzie jest lepsza.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Najprostsze gotowe rozwiązanie: https://www.fasttech.com/products/0/100 ... -board-for

Możesz do niego podłączyć od 1 do 4 diod w szeregu.
Napięcie zasilania musi być wyższe niż Vf diod czyli możesz spokojnie podpiąć 2 x XM-L

Prąd jest ustawiony na 0.92A
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

marmez pisze:Zasilamy prądem stałym wyższym niż suma prądów przewodzenia obu diod.
Czy przypadkiem nie miało być:
Zasilamy napięciem stałym wyższym niż suma napięć przewodzenia obu diod.
marcho

mam dc-dc taki 1szt - mogę wykorzystać do tych 2szt XM-L?
http://pl.aliexpress.com/item/Free-Ship ... d69904f7b1
pzdr
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

marcho, w tym regulujemy tylko napięcie, jest to trochę niebezpieczne (niezalecane), ale jeżeli będziesz diody używał na pół gwizdka (tak ustawisz sterownik), to nie powinno być wielkiego problemu. Najwyżej spalą się diody, albo przetwornica.

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ