www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Jeśli po wysłaniu posta lub PW, pojawi się info o problemie, zanim wyślecie wiadomość ponownie, proszę sprawdzić czy nie została prawidłowo wysłana mimo komunikatu!

Poprzedni temat «» Następny temat
Dodatkowe zasilanie halogenów
Autor Wiadomość
ProLight 

Pomógł: 17 razy
Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 1138
Skąd: Śląsk
Wysłany: 08-07-2017, 15:15   Dodatkowe zasilanie halogenów

Witam,
Panowie temat wygląda następująco, halogeny w samochodzie skoda superb, żarówki wymienione na ledowe zamienniki które pobierają ok 2A, chodzi o to aby móc je sterować z zewnętrznego sterownika na pilota, ale nie można stracić oryginalnej funkcjonalności, od razu pomyślałem o zwykłym sterowniku + najzwyklejszy przekaźnik, ale okazało się że one mają jeszcze mrugać "imitować stroboskopy" obawiam się że przekaźnik może nie nadążyć?
Oczywiście chodzi mi o zabezpieczenie instalacji samochodu, nie chciałbym aby zasilanie które będę podawał dodatkowo na halogeny uszkodziło jakąś instalacje z pojazdu.

Czy ewentualnie diody zenera na oryginalnej wiązce halogenów zabezpiecza instalacje przed dostaniem się prądu do sterowników?

Pozdrawiam
_________________
Główny spammer tego Forum ;)
Ostatnio zmieniony przez Pyra 08-07-2017, 21:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź
Wysłany: 08-07-2017, 15:50   

IMHO lepiej dołóż dodatkowe światła na czas takich "zabaw", bo stracisz czas w kolejce po odbiór DR z urzędu...
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
ProLight 

Pomógł: 17 razy
Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 1138
Skąd: Śląsk
Wysłany: 08-07-2017, 16:39   

Miałem napisać, żeby nie skupiać się nad PRD tylko główny wątek tematu. :roll:
_________________
Główny spammer tego Forum ;)
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź
Wysłany: 08-07-2017, 18:05   

Główny wątek to też grząski grunt: dublowanie elektroniki samochodu, zmiana rodzaju żródła światła...

Pytanie nr 1: czy sprawdziłeś, że ledowe zamienniki będą w stanie błyskać z wymaganą częstotliwością?
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
ProLight 

Pomógł: 17 razy
Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 1138
Skąd: Śląsk
Wysłany: 08-07-2017, 18:47   

Sprawdzałem, LEDowe zamienniki są w stanie błyskać z wymaganą czestotliwością, dobrze współpracują ze sterownikiem.
_________________
Główny spammer tego Forum ;)
 
 
michalqqr 

Dołączył: 31 Mar 2013
Posty: 66
Skąd: OP
Wysłany: 09-07-2017, 02:37   

ProLight, który to superb? Bo w zależności od rocznika różnie miały sterowanie świateł i różnie może to wpływać na pozostałą elektronikę. Jeśli chodzi o stroboskopy, to z jaką częstotliwością ma to błyskać?
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź
Wysłany: 09-07-2017, 09:10   

Jeśli komputer nie zgłupieje przy przerwaniu obwodu (tzn. nie wykryje tego przy wyłączonych światłach), to ja bym wsadził przekaźniki przełączające żarówki między sterownikiem samochodu, a dodanym sterownikiem.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Minijoe 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 129
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 10-07-2017, 18:43   

PWM i będzie GIT
 
 
ProLight 

Pomógł: 17 razy
Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 1138
Skąd: Śląsk
Wysłany: 12-07-2017, 15:00   

Panowie zrobiłem układ na przekaźnikach, ale w momencie rozwierania połączenia cewki pojawia mi się napięcie w miejscu gdzie będzie fabryczny kabel z halogenów, a tego chciałem najbardziej uniknąć.

Chodzi o to że zanim cewka rozłączy połączenie miedzy halogenem a oryginalnym kablem zasilającym halogen, zdąży dotrzeć do niego napięcie ze sterownika.
_________________
Główny spammer tego Forum ;)
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź
Wysłany: 12-07-2017, 15:25   

Źle połączyłeś. Wspólny styk do żarówki.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
ProLight 

Pomógł: 17 razy
Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 1138
Skąd: Śląsk
Wysłany: 12-07-2017, 16:15   

Dokładnie, pomieszałem kolory z przekaźnika.
_________________
Główny spammer tego Forum ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 15