tecline us-16 - wymiana diody

Strefa mokra... ;)

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

uhubus
Posty: 2
Rejestracja: środa 07 sie 2019, 21:20
Lokalizacja: MOSINA

tecline us-16 - wymiana diody

Post autor: uhubus »

Witam wszystkich.
Chciałbym prosić o radę.
Padła mi latarka tecline us-16.
W serwisie tecline zakupiłem sterownik, a diodę polecono kupić mi w dowolnym sklepie elektronicznym.
I tu mam pytanie. Jaka to konkretnie jest dioda?
W specyfikacji, na stronie tecline znalazłem:

- Źródło światła: LED "Cree"-XML T6, barwa biała
- Żywotność LED: około 100 000 h
- Moc: 10W, 1500 lm
- Temperatura barw.: 6000K-7000K

Obrazek

Wydaje mi się, ze jest to dioda xm-l2, ale czy t6, u2, a może u3.
Czy mogę zastosować dowolną z tych diod w konfiguracji z tym sterownikiem?

A jeśli tak, to którą polecacie? Zależy mi na maksymalnej mocy.
Niestety kompletnie się nie znam na elektronice, choć z wymianą sobię poradzę.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Jarek

Awatar użytkownika
Rysiu.
Posty: 1578
Rejestracja: poniedziałek 12 paź 2009, 22:30
Lokalizacja: południe

Post autor: Rysiu. »

uhubus pisze:Wydaje mi się, ze jest to dioda xm-l2, ale czy t6, u2, a może u3.
Czy mogę zastosować dowolną z tych diod w konfiguracji z tym sterownikiem?
Dobrze ci się wydaje pierwsza wersja ma zielony laminat. Tak możesz którąkolwiek zastosować. XM-L2 jest nowszą rewizją, t6/U2/U3 to bin czyli sprawność.
uhubus pisze:Zależy mi na maksymalnej mocy.
Najjaśniejsze są barwy wpadającej w niebieski ale nie jest to tego warte bo oddawanie barw mocno kuleje a bez pomiaru gołym okiem przy ponad 1000lm nie odróżnisz która ma 100lm +/-

A teraz tabelka tint(barwa)
Obrazek
Bin(sprawność)
Obrazek
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC

pietros
Posty: 1706
Rejestracja: niedziela 09 cze 2013, 19:39
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: pietros »

Masz pewność, że ta dioda jest uszkodzona? Wyczyść ją delikatnie alkoholem IPA i sprawdź czy działa.

ptja
Posty: 2599
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ptja »

Jak ją uszkodziłeś? Czym zasiliłeś latarkę?

W zasadzie da się ocenić omomierzem, czy LED czy coś innego.

Ostatnio wymieniałem LED w takiej latarce po tym, jak użytkownik zasilił ją dwoma ogniwami 26650 zamiast trzema R14.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski

uhubus
Posty: 2
Rejestracja: środa 07 sie 2019, 21:20
Lokalizacja: MOSINA

Post autor: uhubus »

Latarka jest zasilana 3 x R14.
Używałem baterii. Ostatni raz, przy włączaniu latarka mocniej błysnęła i zgasła.
Próbowałem ją podłączyć do nowego sterownika i nic.
Pozdrawiam
Jarek

ptja
Posty: 2599
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ptja »

Co rozumiesz przez "nowy sterownik"? Oryginalny to... rezystor. Wygląda na to, że za dobre ogniwa użyłeś jak na to, co przewidział konstruktor tej latarki...
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski

ODPOWIEDZ