Nowe maleństwo od Cree - XQ-D
U mnie w tym sklepie wyskoczyło standardowe bla bla bla odnośnie cookies i po zaakceptowaniu ceny z zagranicznych (nie wiem czy to było euro, czy dolary) zmieniły się na złotówki. Może napisz do sklepu w tej sprawie, powinno ich interesować, że nieraz coś na stronie nie działa...
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Ze stroną niviss.com dałem sobie spokój, te moduły są też w Mariteksie.
Czekam jeszcze na szczegóły dotyczące elektroniki (karta katalogowa jest niejasna i niepełna: nie opisuje funkcji wyprowadzeń PWMA i ADJ i sugeruje, że analogowa regulacja jasności odbywa się podawaniem napięcia zasilającego od zera do maksimum), a potem pewnie kupię MK-R z kolimatorem (mam ochotę się nią "pobawić") i jednego "nsmarta" z TUIJA-3-SS-11192 i zobaczymy, jak to hula.
Czekam jeszcze na szczegóły dotyczące elektroniki (karta katalogowa jest niejasna i niepełna: nie opisuje funkcji wyprowadzeń PWMA i ADJ i sugeruje, że analogowa regulacja jasności odbywa się podawaniem napięcia zasilającego od zera do maksimum), a potem pewnie kupię MK-R z kolimatorem (mam ochotę się nią "pobawić") i jednego "nsmarta" z TUIJA-3-SS-11192 i zobaczymy, jak to hula.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Są pytania, co to znaczy ilość światła i czym został ten parametr zmierzony? 

Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Ilość światła zmierzona luxomierzem LX1010BS ustawionym ok 32cm od diody lekko pod kątem. Parametr w [lx]. Kilka zdjęć "stanowiska" pomiarowego (przepraszam za nieporządek ale ja tak zawsze mam)

A gdyby ktoś chciał nieco pokalkulować to dioda użyta w testach to XQ-D R2 (114lm/350 mA), CRI min. 80, BIN 5B4.

A gdyby ktoś chciał nieco pokalkulować to dioda użyta w testach to XQ-D R2 (114lm/350 mA), CRI min. 80, BIN 5B4.
Może jak by komuś na skupieniu w reflektorze zależało, to pewno XQ wypada lepiej od serii XP, ale jak w porównaniu z serią XR to nie wiem, pewno gorzej. No i w ogóle ciekawe jak wygląda rozkład światła, gdyby XQ skupiać reflektorkiem...
Mnie jedna rzecz interesuje, mianowicie jak wygląda barwa światła w zależności od kąta (bezpośrednio z diody), bo wszystkie z soczewkami jak XM-L XP-G itp. to (chyba ze względu na załamanie na soczewce...) światło na wprost diody jest zimniejsze (albo kręcę) niż światło padające pod małym kątem - bardziej równolegle do podłoża... Ciekawe jak to w tym wypadku wygląda.
Pozdrawiam marmez
Mnie jedna rzecz interesuje, mianowicie jak wygląda barwa światła w zależności od kąta (bezpośrednio z diody), bo wszystkie z soczewkami jak XM-L XP-G itp. to (chyba ze względu na załamanie na soczewce...) światło na wprost diody jest zimniejsze (albo kręcę) niż światło padające pod małym kątem - bardziej równolegle do podłoża... Ciekawe jak to w tym wypadku wygląda.
Pozdrawiam marmez
Tekst podpisu:
Specjalnie nie patrzałem na to ale nie zauważyłem zmiany barwy w zależności od kąta obserwacji diody, w innych wręcz rzuca mi się to w oczy (cieplej od boku niż od frontu).marmez pisze:jak wygląda barwa światła w zależności od kąta
*EDIT: patrzałem extra na diodę pod różnymi kątami i zmian barwy nie dostrzegam

[ Dodano: 20 Czerwiec 2013, 21:10 ]
A co do podłoży fabrycznych na które można przylutować XQ-D to jest przecież sampel SinkPADa do XP-G

Jak by się uprzeć to można 4 sztuki dać (2P2S) na 1 podłoże na na model do XM-L nawet 6 (3P2S).
*EDIT- pomiary wykazują max obu diod na SinkPADzie na okolice 2,05-2,08A, czyli praktycznie tyle samo, co na ceramice kilka postów wyżej.