Nie mam trzech diodek, ale dwie XM-L dały radę na radiatorze od procesora AMD wraz z wentylatorem, zapodawałem 2A w diody, dwie szeregowo. To działa cicho (wentylatora prawie nie słychać), ale bez aktywnego chłodzenia nie odprowadzisz sensownie takiej ilości ciepła. Przy czym grzeją się tylko diody, dobrze zrobiona przetwornica z powodzeniem działa na pasywnym chłodzeniu niewielkim radiatorem.
Drugi problem dotyczy samego wykorzystania diod LED niezależnie od producenta. Załóżmy dla ustalenia uwagi, że używasz jednej XM-L. Ta dioda wydziela 1000lm (jest to bardzo ostrożny szacunek: 10W x 100lm/W ) ale wydziela z bardzo małej powierzchni, więc luminancja jest niesamowita. Gdy stosujesz takie źródło światła, to musisz koniecznie zadbać o to, by nie było zjawiska olśnienia. Wbrew pozorom może ono wystąpić nie tylko wtedy, gdy patrzysz w źródło, ale także wtedy, gdy oświetlasz błyszczące powierzchnie. Zjawisko to jest bardzo przykre i należy go unikać, występuje także przy lampach wyładowczych o wysokiej intensywności - metalohalogenów.
Stąd dyskusja
tu.. Diody LED mają jeszcze wyższą luminancję niż MH małej mocy (mała moc = poniżej 150W).
Trochę postów na ten temat:
-1- -2- -3-
W razie czego, służę pomocą. Generalnie polecam nowoczesne źródła światła, w domu całe główne oświetlenie mam właśnie z wykorzystaniem lamp wyładowczych o wysokiej sprawności i doskonałej jakości światła.