Coś w tym stylu:

Pomysł już mam, więc powiedzmy z mechaniką sobie poradzę, nie wiem tylko jaką zastosować diodę i ew. ile diod no i jakie zasilanie.
Dysponuję 3 diodami. Dwie OSRAM OSLON (jedna o szerszym kącie świecenia, druga o węższym kącie) i jedna OSRAM SQUARE. I to którąś z tych diod chciałbym zastosować.
Założenie jest takie, że lampa nie ma oświetlać całego pokoju, a ma wprowadzić tylko półmrok.
Jeśli chodzi o zasilacz to zdaje sobie sprawę, że zrobienie analogowego zasilacza raczej nie jest sensowne, gdyż byłby to niezły piecyk. Chodzi o to, że chciałbym, aby lampa miała powiedzmy 3 tryby jasności, a najlepiej, aby zasilacz miał wejście PWM to wtedy mógłbym sobie sterować potencjometrem lub np. pilotem.
Nie satysfakcjonują mnie odpowiedzi typu "kup sobie xm-l", bo wierzę, że te oslony lub square się do czegoś nadają

Dobrze by było, gdyby zasilacz dało się kupić w Polsce, czekanie na przesyłke z hong-kongu mi trochę nie pasuje, ale jeśli tylko w hong-kongu da się kupić jakiś fajny zasilacz to w sumie czemu nie.
Chyba, że kupiłbym sterownik latarkowy np. ax2002 i zamiast ogniwa zastosował zwykły zasilacz stabilizowany, da się tak?
Proszę o pomoc/pomysły i pozdrawiam.