Dioda CREE-16
Bawiłem się już z podobną konstrukcją (inna latarka, ale zasada działania "chińska" ta sama, choć wiedzę na temat tego że się nie da już miałem
. Koszyk trzeba poprawić. Ja wszystkie połączenie blaszek, wzmacniałem przez dolutowanie przewodu miedzianego. Na naładowanych eneloopach przy 3xAMC 380mA, zmienionym włączniku było 0,85A w diodę (XP-G2 skalp). Piguła była dorobiona na nowo z aluminium. Później również przedłużka z mosiądzu na 18650. Świeciło kosmicznie lepiej w porównaniu z oryginałem, ale wszystko to jednak traciło sens przez soczewkę. Później głowica zooma została przerobiona na stałą i zagościł w niej kolimator 46*. Latarka rozgrzewa się ekspresowo ale koleś sobie chwali bo na rowerze nigdy nie miał tyle światła i to za 40zł. Sprawy tokarskie wykonał sam, więc poniósł jedynie koszty diody i sterownika, moje zyski to zdobyte doświadczenie. Teraz generalnie będzie tam zmiana na XM-L@~2A. Kiedy ją dostanę do przeróbki zrobię foty jak to wszytko wygląda.

Początkowo chcę się przyuczyć do tematu jak przyjdą graty to sprawdzę co uda się z niej wycisnąć. Poprawa na pewno jakaś będzie to nie podlega wątpliwości i to już jest na plus. Pójdzie na odstawkę czy sprzedaż to wezmę się za inne bardziej ciekawsze projekty. Jak to się mówi trzeba od czegoś zacząć i zebrać jakieś doświadczenie potrzebne do dalszych modyfikacji. Zakup diody i drivera kosztował mnie całe 22zł koszta są akceptowalne względem takiej słabej chińskiej konstrukcji.
Everybody lies...
2A w diodę przy takiej konstrukcji ? Stracisz kupę światła przez słabe odprowadzanie ciepła a XML już ładnie bawi się w piecyk.Zbychur pisze:Bawiłem się już z podobną konstrukcją (inna latarka, ale zasada działania "chińska" ta sama, choć wiedzę na temat tego że się nie da już miałem. Koszyk trzeba poprawić. Ja wszystkie połączenie blaszek, wzmacniałem przez dolutowanie przewodu miedzianego. Na naładowanych eneloopach przy 3xAMC 380mA, zmienionym włączniku było 0,85A w diodę (XP-G2 skalp). Piguła była dorobiona na nowo z aluminium. Później również przedłużka z mosiądzu na 18650. Świeciło kosmicznie lepiej w porównaniu z oryginałem, ale wszystko to jednak traciło sens przez soczewkę. Później głowica zooma została przerobiona na stałą i zagościł w niej kolimator 46*. Latarka rozgrzewa się ekspresowo ale koleś sobie chwali bo na rowerze nigdy nie miał tyle światła i to za 40zł. Sprawy tokarskie wykonał sam, więc poniósł jedynie koszty diody i sterownika, moje zyski to zdobyte doświadczenie. Teraz generalnie będzie tam zmiana na XM-L@~2A. Kiedy ją dostanę do przeróbki zrobię foty jak to wszytko wygląda.
ILPT
A jakiś akumulator 18500? Przecież powinno rozwiązać problem. Przy okazji zaopatrz się w coś takiego. Wygląda jak Lidlowa, która jest całkiem niezła, a rozwiąże problem wymiarowania.
Pozdrawiam
Krzysiek
Pozdrawiam
Krzysiek
Lampka będzie po szosie pędzić na rowerze, po za tym będzie nowa głowica ze sporego kawałka alu, która bezpośrednio odbierać będzie ciepło z piguły przez ok 12mm styku. W zasadzie zostanie z oryginału tylko tubus i dupka.skaktus pisze:2A w diodę przy takiej konstrukcji ? Stracisz kupę światła przez słabe odprowadzanie ciepła a XML już ładnie bawi się w piecyk.Zbychur pisze:Bawiłem się już z podobną konstrukcją (inna latarka, ale zasada działania "chińska" ta sama, choć wiedzę na temat tego że się nie da już miałem. Koszyk trzeba poprawić. Ja wszystkie połączenie blaszek, wzmacniałem przez dolutowanie przewodu miedzianego. Na naładowanych eneloopach przy 3xAMC 380mA, zmienionym włączniku było 0,85A w diodę (XP-G2 skalp). Piguła była dorobiona na nowo z aluminium. Później również przedłużka z mosiądzu na 18650. Świeciło kosmicznie lepiej w porównaniu z oryginałem, ale wszystko to jednak traciło sens przez soczewkę. Później głowica zooma została przerobiona na stałą i zagościł w niej kolimator 46*. Latarka rozgrzewa się ekspresowo ale koleś sobie chwali bo na rowerze nigdy nie miał tyle światła i to za 40zł. Sprawy tokarskie wykonał sam, więc poniósł jedynie koszty diody i sterownika, moje zyski to zdobyte doświadczenie. Teraz generalnie będzie tam zmiana na XM-L@~2A. Kiedy ją dostanę do przeróbki zrobię foty jak to wszytko wygląda.