Przechodząc jednak do rzeczy. Ostatnimi czasy postanowiłem zabrać się za projekt, który od jakiegoś czasu nie dawał mi spokoju. Mowa tu o zrobieniu propa znanego ze sławnej sagi Lucasa - Gwiezdne Wojny. Mam tu oczywiście na myśli miecz świetlny, przejrzałem kilka tematów na tym forum, lecz nigdzie nie znalazłem interesujących mnie odpowiedzi. Oto kilka informacji, które mam nadzieję nakreślą moją wizję tego projektu. Sam 'prop' będzie się składał z 2 elementów:
- pół-przeźroczystej(mlecznej) rury plexi(lub z poliwęglanu) o średnicy ok. 2,5 cm bądź jak kto woli 1 cala i długości ok. 90 cm mającej służyć jako 'ostrze',
- aluminiowa rękojeść z zamontowaną w środku diodą LED (włącznikiem i bateriami).
Jeżeli chodzi o zastosowanie, to miałoby to służyć zarówno jako element estetyczny (przez co potrzebne jest w miarę równomierne oświetlenie całej długości rury), jak i do walk pokazowych.
Teraz do konkretów: zrobiłem zakupy, udało mi się w końcu znaleźć diody, których szukałem. Więc tak, zakupiłem następujące bajery:
- Dioda Seoul P4 3,5W Green,
- Dioda Seoul P4 3,5W Royal Blue,
- 2x radiator do odprowadzania ciepła z diody,
- naklejki termo-przewodzące pod diody,
- 2x soczewka,
- 2x uchwyt pod optykę,
Teraz pytanie, w jaki sposób dobrać zasilanie do czegoś takiego. Chcę to zasilać bateriami li-ion, pytanie iloma i jakimi. Jak pisałem wcześniej, jestem zupełnym nowicjuszem jeżeli chodzi o teorie (praktykę zresztą też) w elektronice, więc dobory napięcia/natężenia itp. to dla mnie czarna magia. Kolejną sprawą jest włącznik. Pytanie czy takie coś - http://allegro.pl/przycisk-zwierny-wand ... 13836.html się nada. No i ostatnie pytanie, czy będę potrzebował zamontować tu jeszcze jakiś tranzystor, rezystor czy sam Pan jeden wie co jeszcze, żeby to sprawnie działało.
Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi, rady i wyrozumiałość.
Pozdrawiam,
Kuba