Mam latarkę nurkową. Siedzą w niej 3 diody Cree połączone równolegle (zdjęcie niżej), zasilane z pakietu 3,6V (17670, Ni-MH). Elektroniki / sterowników brak. Pakiet bez obciążenia podaje 3,9V, po uruchomieniu latarki napięcie spada do 3,3-3,4 V.
Latarka ma już kilka lat. Postęp techniczny w LED jest szybki, chciałbym więc wymienić diody na nowszego typu, świecące jaśniej przy porównywalnym poborze prądu.
Wg opisu sprzedawcy w mojej latarce siedzą "Cree 3W" - i to wszystko, co o nich wiem. Płytki pod diodami mają 7x9 mm, gwiazda ma 20 mm, wysokość całego modułu (gwiazda, płytka, soczewka) to 6 mm. Jedyne oznaczenia na diodach to "WPI CREE". Wg danych katalogowych latarka daje łącznie 660 lumenów, o temp. 5500K.
Jakiego typu nowsze diody mogę zastosować, by dostać więcej światła?
Zależy mi na podobnej barwie (circa 4500-5500K) i zbliżonym poborze mocy (obecnie ponoć rzędu 10W, może trochę wzrosnąć). Nie chcę dokładać driverów itp. - latarka ma być możliwie prosta, nawet za cenę efektywności. Byłoby dobrze, gdyby nowe diody pasowały do obecnych reflektorów (płytka pod diodą nie szersza niż 7 mm). Idealnie byłoby zastosować 3 diody 3-5W (będzie najmniej rzeźbienia - odkręcić, przelutować, przykręcić), ale nie wykluczam innych rozwiązań (znana na forum latarka Tecline US-15, 10W z pojedynczą XML T6, zasilana z 3x R14 świeciła znacznie jaśniej, niż to moje cudo).
Podrzucicie jakąś propozycję?