Ponieważ cała konstrukcja jest bardzo udana mam zamiar ją przerobić. Kombinuję wyrzucić koszyk na baterie, w to miejsce włożyć koszyk na pojedynczy li-ion 18650 (zmieści się pojedynczy tylko), wymienić diodę np na XP-G2 R3 7B4 (ma bardzo przyjemne światło) na starze i jakiejś blaszce jak będzie potrzebna. Do tego muszę podrasować sterownik coby zapodać na diodę jakieś 400-600mA w najmocniejszym trybie.
W lampce zamontowany jest jakiś układ przełączający "trzy nogi", przez które steruje poprzez rezystory tranzystor zasilający leda. Sprawdziłem że ten sterownik działa przy napięciu zasilającym nawet poniżej 3V więc chciałbym go zostawić. Do wymiany pójdą rezystory i tranzystor.
Parametry zasilania: przy Uz=5V lampka pobiera obecnie 90mA, a napięcie Ud na diodzie to 3V w trybie high, 2,78V w trybie mid, 2,05V na diodzie czerwonej sterowanej bezpośrednio przez układ (nie przez tranzystor)
Moje pytanie do kolegów elektroników brzmi następująco: jakie należy zastosować rezystory i jaki tranzystor żeby wysterować XP-G2 prądem ok 0,5A przy zasilaniu w zakresie 4,2 - 3V ?
edit: to nie muszą być elementy smd, mogą być przewlekane, jest dużo miejsca;
nie upieram się przy tym prądzie, może być mniej np "klasyczne" 350mA;
jak jest to potrzebne to pomierzyłem napięcia na ledzie przy Uz=3V i 4V i mogę uzupełnić.