latarka convoy s2

...warsztat małego eksperymentatora, czyli jak gnębiliśmy różne rzeczy żeby je lepiej poznać ...
Marcint100

latarka convoy s2

Post autor: Marcint100 »

Witam bardzo serdecznie. Mam nadzieje że się dogadamy i przez moją nie wiedzę nikomu nie stanie się krzywda :| A więc do rzeczy.

Czytałem tutaj na forum, coś nie coś latarce convoy s2. że ogólnie dobra latarka, ale wymaga drobnych poprawek.
I moje pytanie, co by trzeba było w niej zmienić/ulepszyć w pierwszej kolejności. Prosił bym o posługiwanie się jeżykiem łopatologicznym. Gdyż czytając wasze wypowiedzi. Nie rozumiałem kompletnie nic... Bardzo lubię grzebać w różnorakich elektronicznych zabawkach. Dla tego chciał bym convoya s2 ulepszyć tak aby się nie nagrzewał tak mocno, i aby działał jak najlepiej i najdłużej. ewentualnie, może bardziej opłacalne było by zlecić komuś wykonanie takich operacji ? Przypominam że moja wiedza nie jest zbyt duża.
Nie znalazłem podobnego tematu w którym by było wyjaśnione i opisane co i jak trzeba zrobić, dla tego jeśli taki istnieje to proszę mnie do niego przekierować.

Pozdrawiam
Marcin. :)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Marcint100

No właśnie że ja nic z tego nie rozumiem, i nie wiem jak się za to zabrać...
Tomek11

Post autor: Tomek11 »

Koledze zapewne chodzi o pojęcia typu:
piguła
spolerować podstawkę
wymienić pastę

Co gdzie jak i dlaczego :)
Ja nie będę się wypowiadał bo tez mam braki i czasami tylko się domyslam.
Marcint100

Dokładnie, dla tego opisałem wszystko w swoim pierwszym poście, że proszę o łopatologiczne wytłumaczenie. i poinstruowanie co i jak zrobić. Chyba że (to też już pisałem) lepiej dla mnie i latarki będzie jak ją oddam komuś do zmodyfikowania.
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

Marcint100 pisze:Chyba że (to też już pisałem) lepiej dla mnie i latarki będzie jak ją oddam komuś do zmodyfikowania.
Jak nie masz o tym pojęcia i nie trzymałeś lutownicy w ręku to lepiej oddaj ją komuś do poprawek.
Everybody lies...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kolego, proszę odwiedzić dział "Baza wiedzy" gdzie np. w temacie Latarkowe ABC wiele z tych pojęć zostało wyjaśnione.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Marcint100

Używałem lutownicy, swego czasu zajmowałem się modelarstwem lotniczym i samochodowym. Składałem samemu modele, kupowałem podzespoły. Wiem co z czym się je. Zapoznam się z pojęciami, mam nadzieje że ogarnę to wszystko :D
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Marcint100 pisze:Dla tego chciał bym convoya s2 ulepszyć tak aby się nie nagrzewał tak mocno
Tego nie uzyskasz polerując pigułę czy robiąc inne poprawki termiczne. Wręcz odwrotnie lampka będzie nagrzewała się jeszcze szybciej i mocniej. Jedynym sposobem jest zmniejszenie mocy z jaką pracuje dioda LED (dobranie ilości stabilizatorów prądowych 7135, bo rozumiem, że na takim sterowniku to jest przewidziane)
Sometimes darkness can show you the light
Marcint100

Miałem na myśli lepsze odprowadzenie ciepła, bo im się latarka bardziej nagrzeje tym dioda będzie "chłodniejsza" czyli przedłuży to jej żywotność, źle się wyraziłem.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Wszystkie pojęcia masz wyjaśnione w dziale baza wiedzy.
Jedynie czego może tam nie być to:
1. Mostkowanie sprężynki ( jest to zabieg polegający na wlutowaniu z 2 stron sprężynki jakiegoś przewodu miedzianego, najlepiej plecionki miedzianej.)
Ma to na celu zmniejszenie spadków napięcia a tym samym wydłużenie czasu świecenia latarki.
2. MCPCB - jest to podłoże do którego jest przylutowana dioda najczęściej aluminiowe w większości gotowych latarek. Najlepsze podłoża są wykonane z miedzi i nalezą do nich Sinkpad i Noctigon.
Marcint100

Powoli z poznawaniem żargonu i określeń wszystko staje się jasne, to co jest w dziale Baza wiedzy ABC... Nie za dużo pomaga. Brakuje tam fachowych określeń podzespołów latarki.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Marcint100 jak poczytasz trochę nasze posty w dziale modyfikacje zrozumiesz co kryje się pod "fachowymi pojęciami" .

Wszystko zależy czego oczekujesz od zakupionej latarki. Seryjne S2 z driverem 2.1A , o którym wspomniałeś w PM będzie jak najbardziej działać poprawnie.

Jeśli to Twoja pierwsza poważna :mrgreen: latarka to tym bardziej przekonasz ile jest warta w praktyce a może dopiero potem porozmawiamy o modyfikacjach , ok ?

Póki co polecam lekturę innych tematów , bo o S2 mamy tutaj już sporo na forum :)
Marcint100

No tak jest to pierwsza poważna latarka.
dział modyfikacje też zaraz odwiedzę :)

Dziękuję za pomoc i porady.

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Jeżeli jakiś pojęć nie rozumiesz, to podaj je tutaj. Czyli przytocz/zacytuj czego nie rozumiesz. Bo Niestety, gdy piszesz ogólnie, że nie rozumiesz fachowych pojęć, to nikt tutaj wróżką nie jest i zgadywać nie będzie chciał czego dokładnie nie rozumiesz.

Niektórzy próbowali tutaj wróżyć i trochę wyjaśnili i chwała im za to :mrgreen:

Pozdrawiam, marmez
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ODPOWIEDZ