Dioda 60 W Flash Butrym

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
terek_4

Dioda 60 W Flash Butrym

Post autor: terek_4 »

Witam.
Nie znalazłem powitalni, więc piszę w tym poście.
Jestem z Suwałk, co prawda z wykształcenia mechanik, ale trochę interesuje się elektroniką.
Ostatnimi czasy zacząłem interesować się scenicznym oświetleniem LED.
Wreszcie nie ma problemu ze słabymi instalacjami w lokalach :)

Ostatnio spaliła mi się dioda w takim urządzeniu:
http://www.flash-butrym.pl/pl/p/LED-GLO ... OMA-60W/91
Poszukuję takiej diody.
Zależy mi na takiej diodzie bo nad nią zamontowana jest soczewka o fi =20mm
Może ktoś wie gdzie taką diodę mogę kupić?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj na forum :)

Z chęcią pomożemy ale potrzeba więcej informacji.
Bez rozebrania i oględzin co to za dioda/diody się nie obejdzie, na podanej stronie nie ma tak dokładnych informacji.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Rozebrać + foto leda jak już napisano.

Podejrzewam że to jakiś chiński COB w wersji RGB.
ILPT
ptja

Post autor: ptja »

A mnie ciekawi parę rzeczy: jaka jest odległość diody od soczewki (pewnie jest regulowana, żeby uzyskać zmienny kat?)? Jaka jest średnica soczewki?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
terek_4

Witam.
odległość diody od soczewki to 5mm, i jest to stała wartość, kąt świecenia nie jest regulowany.
Obrazek
Takie coś, jest to tylko biała dioda.
soczewka ma fi=26mm
Wymiary gabarytowe diody 20x20x3,5
Wymiary pola świecenia: 8x8 (tam widać jakby 25 takich małych placków)
ptja

Dzięki.
LEdów możesz poszukać np. na dx.com, kaidomain itp. (na dx widziałem parę podobnych), ale najpierw warto ustalić jej rzeczywiste parametry (napięcie, prąd). Producent reflektora podaje 60W, ale to niekoniecznie musi być "cała prawda i tylko prawda" :)
Możesz też przyjrzeć się diodom Cree serii CXA, Citizen serii CLL (ale chyba mają trochę większe struktury).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Zależy jeszcze czy spaliła się tylko dioda czy zasilacz,czy jedno i drugie.
Jeśli zasilacz działa jakie napięcie podaje na leda?
Można spróbować też zmierzyć prąd diody,bądź jak jest jakieś napięcie na niej a prąd nie płynie podłączyć żarówkę i zmierzyć wtedy ...
ptja

Pomiar napięcia bez obciążenia może nie dać sensownych wyników.
25 struktur sugeruje, że układ jest 5S5P (5 to liczba pierwsza, co ułatwia zgadywanie), więc napięcie LED pewnie jest ok. 15-18V.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
terek_4

Ok, mam więcej informacji.
Pomierzyłem dokładnie wszystko:
To jest przy bardzo minimalnym świeceniu, tylko się lekko jarzy dioda
Obrazek
To jest mniej więcej w połowie zakresu świecenia:
Obrazek
A tu świecenie ustawiona na max:
Obrazek
Obrazek

Jaką diodę byście polecili, wiem, że musi mieć prąd ok2700-2800mA, a co z napięciem?

a tak wygląda te urządzenie w środku:
Obrazek

Mam 4 takie światła, to rozkręciłem drugą, przelutowałem diodę sprawn do tej głowy w której spaliła się dioda.
Ostatnio zmieniony niedziela 29 wrz 2013, 12:30 przez terek_4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

1-sprawdzić leda czy w ogóle działa, wskazany zasilacz laboratoryjny itp

2-sprawdzić pod obciążeniem sam zasilacz, lub choćby miernikiem a potem obciążyć go żarówką i sprawdzić napięcie. Zapewne jest to jakaś impulsówka więc rozbieżność napięcia w trybie bez obciążenia nie powinna być znacząca różna od napięcie pod obciążeniem

3-czy dioda prócz radiatora posiada jakiekolwiek aktywne chłodzenie w postaci wentylatora ? Jeśli nie ma to długo nie pociągnie...

EDIT

Widzę że mnie wyprzedziłeś.

To teraz wiesz że zasilacz jest sprawny, więc pozostaje wymiana leda. Musisz szukać leda o określonych parametrach pracy. W Twoim wypadku problem jest taki że 90% ledów na rynku o mocy 50W pracuje przy napięciu 30 - 34V a nie 16V. Poszukaj na DX.com, fasttech.com odpowiedniego leda i tyle.

Pamiętaj też że led jakiego szukasz to nie 60W a max 50W (zresztą miernik pokazuje 45W w trybie max).

Zanim kupisz też jakiegokolwiek leda, sprawdź dokładnie tego co masz - czy ma zwarcie itd. Czasem zdarza się że padają w nich piny zasilające - robią zwarcie do aluminiowej podstawy.
Ostatnio zmieniony niedziela 29 wrz 2013, 12:37 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
terek_4

bez obciążenia zasilacz daje ok 24V, a po podłączeniu diody jak widać na zdjęciach.
dioda jest na radiatorze, przez które wieje wiaterek wymuszany przez 2 wentylatory pracujące non-stop

[ Dodano: 29 Wrzesień 2013, 12:38 ]
http://www.cree.com/LED-Components-and- ... mp-CXA3070
ta niby pasowałaby prądowo, ale napięcie inne...
a co do wielkości, to chyba pasowałaby dioda żeby ten świecący placek nie miał więcej nić fi25mm
Ostatnio zmieniony niedziela 29 wrz 2013, 12:41 przez terek_4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

terek_4 pisze:bez obciążenia zasilacz daj ok 24V, a po podłączeniu diodą jak widać na zdjęciach.
dioda jest na radiatorze, przez które wieje wiatere wymuszany przez 2 wentylatory pracujące non-stop
Wiatere to mamy na zewnątrz :roll: Pisz trochę bardziej składnie bo ciężko się czyta twoje wypowiedzi.

O ledzie już ci napisałem - musisz szukać.
ILPT
terek_4

coś czuję, że będę miał spory problem ze znalezieniem takiej diody....
narazie trafiłem tylko na coś takiego:
http://www.alibaba.com/product-gs/66733 ... odule.html

Tak więc, szukam dalej, ale jakby ktoś trafił na taką diodę to prosiłbym o informacje.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Tu masz diodę, która elektrycznie będzie pasować ale jest w wersji ciepła-biel:
http://dx.com/p/30w-2500lm-3200k-warm-w ... 18v-189569
Ogólnie bardzo prawdopodobne, że dioda pracująca w tym urządzeniu z mocą blisko 50W wcale do takiej mocy zaprojektowana nie była. Wszelkiej maści chińskie emitery LED o mocach 40, 50W i wyżej mają napięcia przewodzenia min. 30V wzwyż.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Mi również się wydaje ta dioda mała, na "oko" 15W no może 20W.
Gdyby dokładnie zbadać zasilacz można by określić więcej parametrów diody, bo podejrzewam że jakaś tam stabilizacja prądu jest, a napięcie bez obciążenia może być sporo większe niż z sprawną diodą. ( jeżeli dioda jest nie sprawna, a tu zaś potrzebny zasilacz labo. i testy)
Przeglądam internet ale jak na razie taka dioda mi się w oczy nie rzuciła.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ