www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK

Poprzedni temat «» Następny temat
O zgrzewarkach...
Autor Wiadomość
joon 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 04 Mar 2012
Posty: 608
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 24-02-2014, 22:01   

[img][/img]

Chwila wolnego czasu i sam robisz na bazie łatwo dostępnych części.

Trafo- mikrofalówka, uzwojenie wtórne usunięte szlifierka kątową nawinięte nowe i przekroju 18mm kwadratowych (wykonane z 3 linek po 6mm- nie miałem nic innego pod ręką).

Soft start- z mikrofalówki

Elektrody- miedziane z MIGomatu, nakrętki fi 6mm, złączka zaciskana oczkowa (też miedziana) 25mm kw. na koniec kawałek szpilki stalowej gwintowanej 6mm oraz beczka sześciokątna dla pewniejszego chwytu.

Uruchomiane manipulatorem nożnym z maszyny do szycia ;)



Ps. konstrukcja powstała na szybko bo wkurzał mnie stan baterii w lapku który nie pozwalał nawet na minutową pracę bez zasilania zewnętrznego :/


Edit: do łączenia blacha 0,3mm "alpaka" prąd jak widać na mierniku 744A, po małych modyfikacja udało sie przekroczyć 900A ;)
 
 
Lampek

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 370
Skąd: Śląsk
Wysłany: 24-02-2014, 23:34   

joon napisał/a:
Chwila wolnego czasu i sam robisz na bazie łatwo dostępnych części

Napisz dopełnić całość, ile zwoi wtórnego?
Trafo z tej mikrofali ma moc 500W, 1kW?
 
 
joon 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 04 Mar 2012
Posty: 608
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 25-02-2014, 00:09   

Chyba 7 zwojów, napięcie wynosi coś w okolicy 5-6V w stanie jałowym. Trafo ponad 1kW ;)
 
 
Josep 

Dołączył: 23 Lut 2014
Posty: 6
Skąd: Bytom
Wysłany: 26-02-2014, 20:53   

Tak chętnie bym sam zbudował jak bym miał na to czas.
Ale ja obecnie oprócz pracy nie mam na nic czasu nawet na rodzinę
 
 
joon 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 04 Mar 2012
Posty: 608
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 27-02-2014, 01:57   

Więc chcesz gotowca, do jakiej kwoty?
 
 
Borsuczy 


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 29 Paź 2013
Posty: 539
Skąd: Białystok
Wysłany: 02-03-2014, 01:02   

joon, może chciałbyś opisać proces produkcji tego twora gdzieś na forum? Sam mam trafo z mikrofalówki i jakieś inne elektro części...
 
 
marmez 


Pomógł: 96 razy
Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 2657
Skąd: Szczecin
Wysłany: 02-03-2014, 10:03   

Takich opisów w necie trochę już jest, ktoś robił tak, ze tylko 1,5 zwojów na wtórnym było i tak mu pasowało najbardziej (ale zastosowania nie pamiętam).

Oczywiście nie wyklucza to, że też chętnie kolejny opis zobaczę, bo popsuta mikrofalówka czeka ;) Największy problem bym miał z czymś, co by załączało zasilanie na określony czas zgrzewania. Jednak jeszcze nawet nie próbowałem drążyć tematu w poszukiwaniu gotowych rozwiązań, lub schematów.
_________________
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Ostatnio zmieniony przez marmez 02-03-2014, 15:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ElSor 


Pomógł: 328 razy
Dołączył: 13 Wrz 2009
Posty: 4924
Skąd: Ozimek
Wysłany: 02-03-2014, 10:18   

A ja osobiście bym zrobił zgrzewarkę ale kondensatorową. Faktyczne koszty byłyby znacznie wyższe ale zalet też by było kilka (krótszy czas zgrzewania, powtarzalniejsze spoiny, łatwiejsza regulacja mocy). Na YT jest nawet filmik z pracy takiej zgrzewarki.
_________________
 
 
 
Doctore 


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 630
Skąd: Malbork
Wysłany: 02-03-2014, 15:25   

Cytat:
Najwiekszy problem bym mial z czyms co by zalaczalo zasilanie na okreslony czas zgrzewania. jednak jeszcze nawet nie probowalem drazyc tematu w poszukiwaniu gotowych rozwiazan, lub schematow.

Jak by co mam gotowy układ z regulacją od kilku dziesiętnych sekundy do kilku sekund(za pomocą potencjometru) i jest załączane przyciskiem.
Jak będę miał czas postaram się też zrobić jakiś poradnik z zdjęciami z budowy takiej zgrzewarki do ogniw, bo mam wszystko co trzeba(prócz prętów miedzianych 3mm).
 
 
Hahar 


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 405
Skąd: Pobiedziska
Wysłany: 03-03-2014, 21:26   

Zachęcony fotką zgrzewarki z trafo mikrofalówki powstało takie cudo:

-Trafo 700VA
-przewód 70mm² 2 zwoje
-napięcie jałowe 1,75V
-prąd zwarcia 1760A :twisted:
Na focie blacha 0,8mm .
Najistotniejszą rzeczą okazało się solidne zaprasowanie końcówek kablowych oraz przekrój przewodu.
Na 25mm² było tylko 215A ...
Napiszę coś więcej jak zrobię sterowanie :) , grzeje się to strasznie i moim zdaniem powinno być zasilane tylko w chwili zgrzewania.
Jak wygląda elektroda do zgrzewania ogniw?
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2331
Skąd: Łódź
Wysłany: 03-03-2014, 21:58   

Jak zaprasowałeś?

Czeka mnie wymiana skrzynki bezpieczników w alhambrze (znana przypadłość alhambr/sharanów/galaxy) i właśnie poprawa zakończenia przewodu z alternatora (bezpiecznik główny jest na bodaj 90A i niestety to wszystko się "pali", jak odbiorniki się powłącza: światła, wentylatory klimy w lecie albo ogrzewanie szyb w zimie, radio)
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Hahar 


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 405
Skąd: Pobiedziska
Wysłany: 03-03-2014, 22:16   

ptja napisał/a:
Jak zaprasowałeś?


Mam dostęp do praski olejowej do przewodów elektrycznych o dużych przekrojach- podjedź z tym do elektryka najlepiej przemysłowego albo energetyki , za soczek ci zaprasują :)
 
 
Doctore 


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 630
Skąd: Malbork
Wysłany: 03-03-2014, 23:01   

To chyba ja w swojej punktówce muszę wymienić przewody, bo na 25mm2 wyciąga max 700A a powinno ok 1kA...
Hahar, rozerwij te blaszki i wstaw zdjęcie, to ci powiem czy prawidłowy zgrzew :smile:
Tak wgl to coś ci dużo wyszło z tymi 1700A, bo tyle to za dużo jak na trafo 700W...
Czym te ampery mierzyłeś?
Bo większość cęgowych ma do 1kA...
_________________
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
 
 
Hahar 


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 405
Skąd: Pobiedziska
Wysłany: 03-03-2014, 23:18   

Jutro na nocce spróbuję rozerwać ale bez imadła nie podchodzę do tego-cieńsze blaszki przepala na wylot :d
Prąd może być przekłamany -cęgi zgłupiały ;) albo są tak dobre...
Ale prąd na pierwotnym jest ponad 20A przy zwarciu elektrod i różne metalowe elementy przyklejają się do trafo :twisted:
Jak wyszperam jakieś stare czasówki zrobię sterowanie-nowych szkoda do tego ustrojstwa,wydałem jak na razie 14zł na końcówki kablowe - reszta odzysk. :cool:
 
 
Doctore 


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 630
Skąd: Malbork
Wysłany: 03-03-2014, 23:24   

20A?!
Weź sprawdź innym miernikiem :)
_________________
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 15