O zgrzewarkach...

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.

Moderatorzy: midi, DNF, krzycho_, kodi, lennin, pawelsz, df, ElSor

joon
Posty: 675
Rejestracja: niedziela 04 mar 2012, 15:31
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: joon »

Obrazek[/img]

Chwila wolnego czasu i sam robisz na bazie łatwo dostępnych części.

Trafo- mikrofalówka, uzwojenie wtórne usunięte szlifierka kątową nawinięte nowe i przekroju 18mm kwadratowych (wykonane z 3 linek po 6mm- nie miałem nic innego pod ręką).

Soft start- z mikrofalówki

Elektrody- miedziane z MIGomatu, nakrętki fi 6mm, złączka zaciskana oczkowa (też miedziana) 25mm kw. na koniec kawałek szpilki stalowej gwintowanej 6mm oraz beczka sześciokątna dla pewniejszego chwytu.

Uruchomiane manipulatorem nożnym z maszyny do szycia ;)



Ps. konstrukcja powstała na szybko bo wkurzał mnie stan baterii w lapku który nie pozwalał nawet na minutową pracę bez zasilania zewnętrznego :/


Edit: do łączenia blacha 0,3mm "alpaka" prąd jak widać na mierniku 744A, po małych modyfikacja udało sie przekroczyć 900A ;)
Lampek
Posty: 392
Rejestracja: piątek 15 sty 2010, 23:38
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: Lampek »

joon pisze:Chwila wolnego czasu i sam robisz na bazie łatwo dostępnych części
Napisz dopełnić całość, ile zwoi wtórnego?
Trafo z tej mikrofali ma moc 500W, 1kW?
joon
Posty: 675
Rejestracja: niedziela 04 mar 2012, 15:31
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: joon »

Chyba 7 zwojów, napięcie wynosi coś w okolicy 5-6V w stanie jałowym. Trafo ponad 1kW ;)
Josep
Posty: 9
Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 13:13
Lokalizacja: Bytom

Post autor: Josep »

Tak chętnie bym sam zbudował jak bym miał na to czas.
Ale ja obecnie oprócz pracy nie mam na nic czasu nawet na rodzinę
joon
Posty: 675
Rejestracja: niedziela 04 mar 2012, 15:31
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: joon »

Więc chcesz gotowca, do jakiej kwoty?
Awatar użytkownika
Borsuczy
Posty: 580
Rejestracja: wtorek 29 paź 2013, 09:24
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Borsuczy »

joon, może chciałbyś opisać proces produkcji tego twora gdzieś na forum? Sam mam trafo z mikrofalówki i jakieś inne elektro części...
Awatar użytkownika
marmez
Posty: 2974
Rejestracja: sobota 08 sty 2011, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: marmez »

Takich opisów w necie trochę już jest, ktoś robił tak, ze tylko 1,5 zwojów na wtórnym było i tak mu pasowało najbardziej (ale zastosowania nie pamiętam).

Oczywiście nie wyklucza to, że też chętnie kolejny opis zobaczę, bo popsuta mikrofalówka czeka ;) Największy problem bym miał z czymś, co by załączało zasilanie na określony czas zgrzewania. Jednak jeszcze nawet nie próbowałem drążyć tematu w poszukiwaniu gotowych rozwiązań, lub schematów.
Ostatnio zmieniony niedziela 02 mar 2014, 15:48 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
ElSor
Posty: 5862
Rejestracja: niedziela 13 wrz 2009, 12:52
Lokalizacja: Ozimek

Post autor: ElSor »

A ja osobiście bym zrobił zgrzewarkę ale kondensatorową. Faktyczne koszty byłyby znacznie wyższe ale zalet też by było kilka (krótszy czas zgrzewania, powtarzalniejsze spoiny, łatwiejsza regulacja mocy). Na YT jest nawet filmik z pracy takiej zgrzewarki.
Awatar użytkownika
Doctore
Posty: 719
Rejestracja: sobota 18 sty 2014, 17:17
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Doctore »

Najwiekszy problem bym mial z czyms co by zalaczalo zasilanie na okreslony czas zgrzewania. jednak jeszcze nawet nie probowalem drazyc tematu w poszukiwaniu gotowych rozwiazan, lub schematow.
Jak by co mam gotowy układ z regulacją od kilku dziesiętnych sekundy do kilku sekund(za pomocą potencjometru) i jest załączane przyciskiem.
Jak będę miał czas postaram się też zrobić jakiś poradnik z zdjęciami z budowy takiej zgrzewarki do ogniw, bo mam wszystko co trzeba(prócz prętów miedzianych 3mm).
Awatar użytkownika
Hahar
Posty: 448
Rejestracja: czwartek 14 lip 2011, 23:04
Lokalizacja: Pobiedziska

Post autor: Hahar »

Zachęcony fotką zgrzewarki z trafo mikrofalówki powstało takie cudo:
Obrazek
-Trafo 700VA
-przewód 70mm² 2 zwoje
-napięcie jałowe 1,75V
-prąd zwarcia 1760A :twisted:
Na focie blacha 0,8mm .
Najistotniejszą rzeczą okazało się solidne zaprasowanie końcówek kablowych oraz przekrój przewodu.
Na 25mm² było tylko 215A ...
Napiszę coś więcej jak zrobię sterowanie :) , grzeje się to strasznie i moim zdaniem powinno być zasilane tylko w chwili zgrzewania.
Jak wygląda elektroda do zgrzewania ogniw?
ptja
Posty: 2606
Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 12:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: ptja »

Jak zaprasowałeś?

Czeka mnie wymiana skrzynki bezpieczników w alhambrze (znana przypadłość alhambr/sharanów/galaxy) i właśnie poprawa zakończenia przewodu z alternatora (bezpiecznik główny jest na bodaj 90A i niestety to wszystko się "pali", jak odbiorniki się powłącza: światła, wentylatory klimy w lecie albo ogrzewanie szyb w zimie, radio)
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Hahar
Posty: 448
Rejestracja: czwartek 14 lip 2011, 23:04
Lokalizacja: Pobiedziska

Post autor: Hahar »

ptja pisze:Jak zaprasowałeś?
Mam dostęp do praski olejowej do przewodów elektrycznych o dużych przekrojach- podjedź z tym do elektryka najlepiej przemysłowego albo energetyki , za soczek ci zaprasują :)
Awatar użytkownika
Doctore
Posty: 719
Rejestracja: sobota 18 sty 2014, 17:17
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Doctore »

To chyba ja w swojej punktówce muszę wymienić przewody, bo na 25mm2 wyciąga max 700A a powinno ok 1kA...
Hahar, rozerwij te blaszki i wstaw zdjęcie, to ci powiem czy prawidłowy zgrzew :smile:
Tak wgl to coś ci dużo wyszło z tymi 1700A, bo tyle to za dużo jak na trafo 700W...
Czym te ampery mierzyłeś?
Bo większość cęgowych ma do 1kA...
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
Hahar
Posty: 448
Rejestracja: czwartek 14 lip 2011, 23:04
Lokalizacja: Pobiedziska

Post autor: Hahar »

Jutro na nocce spróbuję rozerwać ale bez imadła nie podchodzę do tego-cieńsze blaszki przepala na wylot :d
Prąd może być przekłamany -cęgi zgłupiały ;) albo są tak dobre...
Ale prąd na pierwotnym jest ponad 20A przy zwarciu elektrod i różne metalowe elementy przyklejają się do trafo :twisted:
Jak wyszperam jakieś stare czasówki zrobię sterowanie-nowych szkoda do tego ustrojstwa,wydałem jak na razie 14zł na końcówki kablowe - reszta odzysk. :cool:
Awatar użytkownika
Doctore
Posty: 719
Rejestracja: sobota 18 sty 2014, 17:17
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Doctore »

20A?!
Weź sprawdź innym miernikiem :)
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
ODPOWIEDZ