Modyfikacja lampki adder rhl 06

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
rrobsonm

Modyfikacja lampki adder rhl 06

Post autor: rrobsonm »

Witam!

Mam taką oto lampkę:
http://www.megasport.net.pl/lampa-przod ... p-194.html

Zastanawiam się w jaki prosty sposób zwiększyć ilość światła.
Myślę nad wymianą samych ledów ponieważ niezabardzo widzi mi się większe majstrowanie przy niej bo się na tym nie znam. Lampka nie jest jakąś nowością rynkową daje swiatło o barwie dosyć błękitnej, widziałem ledy dające dużo bardziej białe swiatło.
Diody zasilnale są napięciem 3,6V.

Ile mogłbym zyskać na wymianie samych diodek?
DNF

Post autor: DNF »

Po pierwsze; warto by sie przywitac w odpowiednim dziale, lub chociaz w tym temacie.
Po drugie; wymiana diod? Moim zdaniem przerost formy nad trescia, gdyz na dobre 5mm diody wydasz wiecej niz na nowa lampke na power LEDzie.
Po trzecie; diody steruje sie pradem, a napiecie nie wynosi 3.6V tylko przy dobrze naladowanych akusach ~4.2V
Pozdrawiam
DNF
rrobsonm

nie myslalem nad jakis super najwydajniejszymi diodami. Po prostu pomyślałem ze jakies tansze diody równiez beda zauwazalnie lesze od tych co teraz mam. Z baterii szeregowo mam 4,3V jednak układ w lampce to zamienia na 3,6V.

edit
Myślalem ze "witam" oznacza przywitanie.

nie chciałem zmieniać prądu tych diodek bo to jest chyba niemożliwe zakładając użycie tego PCB co mam. Poprostu te nowe diodki miałyby lepiej świecić dzieki samej sprawności.
Jaka jest różnica w sprawności diodek z roku 2005 i 2008? Ta lampka w sklepach była juz w 2005 roku wiec wnioskuje ze to sa ledy z tamtej generacji.
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

alez prosze.... http://www.led-tech.de/de/Leuchtdioden/ ... 6_1_4.html 5sztuk + wysylka do polski 12euro.
Jasnosc zwiekszy sie minimum dwa razy bez zmiany czasu swiecenia.
PS. Nie, nie mozna kupic tych diod w Polsce, te 5mm ktore sa na allegro to w 95% badziewie.

regards,
czarny_kruk
rrobsonm

Dzięki to się nazywa wmiare konkretna pomoc.

1 A czy jest możliwość w dobrym sklepie elektronicznym cos fajnego w polsce dostać? Nawet w takim nieinternetowym tylko zwyklym na zamowienie. Ktoś się bawi w sprowadzanie takich rzeczy niechinskich? (bo jednak polowe tej ceny to przesyłka prawie w tym niemieckim).

2 Jak to jest im lepsza dioda (założmy ze ograniczamy sie do 5mm) tym będzie lepie swięciła w kazdych warunkach pradowo/napięciowych?

3 Rozumiem ze zlinkowałeś mi najlepszą diode z tych w tamtym sklepie pięcio-milimetrowych. Czy można np szukać jakiś innych firm dobrych produktów lup pytać o sprowadzenie jakieś okazyjne? Jeżeli tak to o jakie firmy pytać.

Rozumiem ze Nichia to dobre diodki.

4 Jakbyś mi mgł wytłumaczyć dlaczego akurat tą mi poleciłeś a nie inna z tych ultrabright? Bo tu widze Vmax jest 3,5V a są takie co mają Vmax 4V.
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Ja bym Ci jednak radził pomyśleć nad nowym świecidełkiem, za 12 ojro, a raczej 16 dolców, kupisz np RC-G2 i do tego kolimator z alledrogo. Aku AA pewnie jakieś masz ;-)

Kiedyś przerabiałem RHL-11 , tzn wymieniłem diody na hiper-super-duper-jasne z allegro i fakt, świeciła cieplej, ale słabiej :neutral: .
czarny_kruk

Jest to jedna z najlepszych dioda 5mm dostepnych w ogole na swiecie, ktora mozna w miare bez problemow kupic. Sporo ludzi z USA zamawia je nawet z tego niemieckiego sklepu.
W Polsce nikt Ci tego nie sciagnie, nie oplaca sie. Ludzie wola handlowac beznadzieja i ladnie ja opisywac. Na allegro owszem - zdarzaja sie czasem ciut lepsze niz standardowe diody, ale raczej beda bez porownania do dokladnie tych, do ktorych podalem linka.

Jakis czas temu wymienilem w swojej 5letniej firmowej lampce (Smart Polaris) trzy diody na te i ilosc swiatla jest zdecydowanie wieksza.
12EURO to jednak raczej sporo jak na koszt Twojej lampki. Zalezy ile chcesz wydac.
Zobacz na allegro np. lampke "bocialite" - nieco wiecej niz 12EURO, ale naprawde bedziesz zaskoczony tym jak swieci:)
ps. jak moznesz to kliknij na "pomogl" przy moim poscie/postach. nic to nie kosztuje.
DNF

Post autor: DNF »

Tak, sa to najjasniejsze diody 5mm o ile dobrze wiem. Tyle ze ich beam to jedna wielka jajecnzica. No i sa bardzo chlodne.
Podkreslam jeszcze raz ze diody steruje sie pradem a nie napieciem. To co jest podane typowo lub maxymalnie/minimalnie jest to napiecie przewodzenia przy danym pradzie. Tu pewnie przy 20mA.
Pozdrawiam
DNF
rrobsonm

rozumiem ze steruje się prądem, pytam sie dlatego ze jak mam te 3,6V a wsadze diodę z maxymalnym mniejszym niz 3,6V to nie wiem czy ona będzie działała ok.

A można coś w polsce wmiare dobrego dostać? Rozumiem ze za jakość się płaci ale też nie chce w to ładowac super diodek jak sprzet marny.
Bo jestem w stanie wydac myśle max tyle co te diody kosztowały nie liczac wysyłki, wiecej sie nie opłaca. Czyli te +- 20zł

Czy to że te moje diody swieca na błękitno swiadczy o tym ze sa slabe ogolnie? Bo ta latarka moja swieci bardziej na niebiesko niż takie najtansze latareczki z ryneczku na ledach. Nie wiem czy ta barwa moze swiadczyc o klasie tych diodek?

Nie wiem zabardzo jak zmierzyć prąd ktory leci przez te moje diody bo nie ma jak szeregowo miernika wlaczyc. Dlatego o pradzie nic nie potrafie powiedzieć.

steff mogłbyś napisać jakie wtedy diody kupiłeś? to byly totalne noname z allegro?
bo pewnie rhl 06 i 11 sa na podobnych diodach robione.

w sensu takie są np diodki: Seoul Semiconductor, jest to cokolwiek warte? Jeżeli nie to odpuszczam temat zmiany tych diodek bo jest to nieopłacalne.
czarny_kruk

DNF pisze:Tak, sa to najjasniejsze diody 5mm o ile dobrze wiem. Tyle ze ich beam to jedna wielka jajecnzica. No i sa bardzo chlodne.
Nie wiem skad info, ze z beamu jest "jajecznica". Mam te diody i beam jest OK, barwa rowniez trafila mi sie calkiem przyjemna, ale oczywiscie nie jest to swiatlo 5000*K.
Jesli chodzi o liczby to te Nichie daja ponad 6lm/szt przy 20mA, napieciu ok 3,2V, wiec maja wydajnosc bliska 100lm/W.
Z 5sztuk masz >30lumenow -- tyle co z lampki Cateye HL-530.
Wymiana diod z tych, ktore masz na "naj" z allegro tez powinna dac zauwazalna poprawe, ale gwarancji na to nie ma tak jak w przypadku Nichii.
rrobsonm

a te o ktorych wspomniałem: Seoul Semiconductor? To jest jakas firma czy to samo co na allegro? Mogłby ktoś z was mi rzucić jakies inne firmy nadajace się to bym juz poszukał gdzieś sam. Nichie już wiem.

Te lumeny można spokojnie sumować?

I o to napięcie ponawiam pytanie, Czy wszystko bedzie ok gdy takie max 3,2V podlacze pod 3,6V?
czarny_kruk

rrobsonm pisze:a te o ktorych wspomniałem: Seoul Semiconductor? To jest jakas firma czy to samo co na allegro? Mogłby ktoś z was mi rzucić jakies inne firmy nadajace się to bym juz poszukał gdzieś sam. Nichie już wiem.

Te lumeny można spokojnie sumować?

I o to napięcie ponawiam pytanie, Czy wszystko bedzie ok gdy takie max 3,2V podlacze pod 3,6V?
1. Nie znam diod Seoula 5mm i nic o nich nie moge powiedziec. Raczej beda lepsze od tego co masz teraz, ale rewelacji sie nie spodziwaj. Zobacz jak swieca lampki za 150zl - moim zdaniem wcale. Jesli mieszkasz przy Sensu to wiele nie tracisz, ale jesli nie... to wysylka 18pln. Szalu nie ma.

2. Tak, lumeny sie sumuja.

3. Nie, nie bedzie OK. W lampce masz jednak napewno rezystor, wiec napiecie bedzie raczej akceptowalne. Mozesz sprawdzic jakie jest teraz na diodzie.
rrobsonm

jest 3,6V właśnie. Bo z baterii mam 4,5V, nie znam się na tym ale to jakoś sobie to ogranicza w kazdym razie.

Bocialite wg mnie swieci super a kosztuje duzo mniej niz 150zl.

Znaczy się nie mieszkam przy sensu ale mysle ze jezeli w sensu sa (czyli w polsce są), to są do dostania w jakis sklepach elektronicznych rowniez. Przy okazji z hurtowni zawsze mogą mi wziać pare tych ledów nie liczac sobie 10zl za przesylke.

Czyli napięcie w moim przypadku musze szukac i dobrac 3,6V?
czarny_kruk

Ogranicza sobie, ogranicza, ale w takiej lampce to przez rezystor na 99%, wiec 3,6V dla nichii moze nie byc idealne. Niestety nie pamietam charakterystyk jaki prad idzie w diode przy takim napieciu dla diody 5mm. Moze byc za duzy, a diody 5mm bardzo nie lubia wyzszych pradow niz 20mA.

Bocialite jest wyjatkiem - robionym przez jednego z forumowiczow Swiatelek.pl - dlatego o niej wspominam. Mowie o kazdej innej lampce rowerowej, ktora mozesz kupic w cenie do 200zl - bedzie swiecic duzo slabiej.

W hurtowni i sklepach nie kupisz diod Seoul Semiconductors. Sa do dostania tylko w sensu.pl.
rrobsonm

moja lampka swieci w tej chwili gdzies tak jak
Petzl Tikka Plus - high w tym linku http://dominik.magma-net.pl/mod/
może troche lepiej to wyglada na drodze, cieżko ocenic to bo to aparat rozna dlugosc naswietlania wiec to niedokonca wiarygodne zdjecie w porownaniu z tym bo widze na swojej lampce wlasnymi oczami, ale barwa taka jest właśnie.
jakby po wymienie na diodki z jakiegos sklepu założmy 5zl/sztuka swieciła by jak CatEye HL-EL520 to chyba byłbym bardzo zadowolony.

W takim razie chyba pochodze po sklepach popytam co mają i wtedy będę się zastanawiał dalej, bo nie ma sensu silic sie na wysylke raczej przy lampce wartej jak była nowa 40zł.
ODPOWIEDZ