Chcę zorganizować sobie jak najmniejszą (najlżejszą) latarkę (źródło światła) do oświetlenia punktowego. Źródło światła to jeden element z przewodami do drugiego elementu - źródła zasilania (driver + akumulatorki).
Dystans max. to 40m i oczekuję punktu świetlnego o średnicy ok.1-1,5m. Jeśli dobrze policzyłem to będzie to wiązka o skupieniu (połowicznym) 1,5-2st.
Swego czasu zakupiłem z Conrad.pl "Dioda LED super jasna LED-5-40.000W" o parametrach oraz "Dioda ograniczająca prąd CL20M35" (20mA).
Po testach takiego zestawu stwierdziłem że ilość światła z czterech diod będzie minimalnie za mała ale wymagało to dodatkowego skupienia światła diody przez dużą soczewkę

Przeliczyłem milikandele na lumeny. Znając zależność 1 lm = 1 cd * 1 sr (steradian - kąt bryłowy)
X = 2*pi*(1-cos(4stopnie)) = 2 * pi * (1 - 0,99756) = 0,0153 [steradianów]
Zakładając połowę mocy w kącie świecenia (8st) czyli 20 000mcd mamy:
20cd * 0,0153 sr = 0,3 lm
Przy 20mA i 3,1V mam 62mW mocy czyli 4,8 lm/W
Z tego co doczytałem to LEDy powinny mieć wyższą sprawność świetlną na poziomie ponad 50lm/W.
I teraz mam pytanie czy są (i gdzie je kupić) diody LED 5mm o jeszcze mniejszym kącie świecenia, lepszej sprawności świetlnej i większej mocy?
Rozważałem też pojedynczą, wąsko świecącą, diodę LED 0,5W lub 1W wraz z 11mm soczewką skupiającą (teraz na szybko nie mogę tych małych soczewek znaleźć). Im mniej by się grzała dioda (tak by radiator był zbędny) tym lepiej. Światło białe o dość dobrym CRI (nie tylko pik przy "fali" niebieskiej).
Może ktoś akurat miał styczność z podobnym zapotrzebowaniem i może mi polecić jakieś komponenty?
Jako zupełny laik będę wdzięczny za wszelką pomoc i uwagi.
Pzdr