SigmaSport RL200 - przeróbka

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
dodo

SigmaSport RL200 - przeróbka

Post autor: dodo »

Przeróbka tylnej lampki RL200 miała za zadanie zwiększyć widoczność roweru . Wewnątrz lampki zostało wszystko wymienione , standardowe cztery diody 5mm zostały zastąpione dwoma diodami Cree XR7090RD-L1-0005 .
ObrazekObrazek
Nowy sterownik został wykonany z wykorzystaniem kilku układów odpowiedzialnych za monitorowanie stanu zasilania , utrzymanie stałego prądu zasilającego diody 200mA ( po 100mA na diodę , diody połączone równolegle ) .
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Do zasilania lampki wykorzystano dwa akumulatorki Li-pol 3,7V 260mAh połączone równolegle .
Obrazek
Przy naładowanym akumulatorze lampka świeci swiatłem ciągłym po spadku napięcia do poziomu 3,5V zaczyna pracę impulsową około 3,5Hz .
Zdjęcia wykonane w nocy odległość 50m ustawienia aparatu ISO200 czas 2,5s F3 .
Orginalna lampka RL100___RL200 2 x CREE
Obrazek Obrazek
Zasilanie diod przez driver LTC3454 , monitor napięcia LTC2935 , sterowanie drivera PIC10F200 .

Aktualizacja 5-05-2010 - Wymiana diod na xp-e ( XPERED-L1-R250-00401 ) obniżenie prądu do 57mA na diodę .
Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 05 maja 2010, 18:36 przez dodo, łącznie zmieniany 2 razy.
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

super przerobka i swietne wykonanie:) gratulacje!
jak szacujesz ilosc czasu poswieconego na swoje lampki?
Awatar użytkownika
dodo

Jeśli będzie świecić 4 godziny to będzie bardzo dobrze . Jak na razie nie mam wykonanego pomiaru czasu .
czarny_kruk

dodo pisze:Jeśli będzie świecić 4 godziny to będzie bardzo dobrze . Jak na razie nie mam wykonanego pomiaru czasu .
4h to widze - na ciaglym ~30lum swiatla powinna tyle wytrzymac. Pytalem jednak o czas poswiecony na projekt i wykonanie m.in. tej lampki:)
Awatar użytkownika
dodo

Nigdy nie liczyłem czasu poświęconego na projekt oraz budowę .
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

bardzo ciekawa przeróbka ;-)
4h to raczej nie będzie ciągłego światła, za mała pojemność akkusów. Skąd software w PIC-u?Sam napisałeś? ?
Awatar użytkownika
dodo

Realizer Bronze V4.30 - sam rysowałem .
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Przeróbka bardzo ładna, już druga taka lampa na forum porządnie przerobiona. Jak podłączasz aku do ładowania?
Mógłbyś rzucić parę lumenów ;-) na to środowisko do programowania?? Z jakiej strony korzystałeś ??
Awatar użytkownika
dodo

Program umieszczony w PIC10F200 do sterowania pracą lampki .
Obrazek
Program rysowany za pomocą Realizera , progam firmy Actum Solutions .
Do ładowania wyciągam akumulator z lampki .
czarny_kruk

Calineczka pisze:4h to raczej nie będzie ciągłego światła, za mała pojemność akkusów.
Chyba zapominasz jaki Vf maja diody czerwone... uzyte diody przy puszczonych przez nie jedynie 100mA maja napiecie przewodzenia 2.0V. Wychodzi 4h z ogonkiem...
Ostatnio zmieniony niedziela 29 mar 2009, 22:52 przez czarny_kruk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

czarny_kruk pisze:Chyba zapominasz jaki Vf maja diody czerwone... uzyte diody przy puszczonych przez nie jedynie 100mA maja prad przewodzenia 2.0V. Wychodzi 4h z ogonkiem...
Fakt Kruku ;-)
Ja jak zwykle szybkie rachunki dla białych led robiłem. Mała nieścisłość....2.0V o jakich wspomniałeś to NAPIĘCIE a nie prąd przewodzenia ;-)
Prąd mierzymy w amperach (ew. miliamperach...mikroamperach etc itd...)

Dzięki Dodo, zainteresowałeś mnie tym Realizerem, możesz podesłać jakieś ciekawe linki w tym temacie? Kuszą mnie PIC-e...swoją "wielkością". Attiny niestety nie ma w takiej obudowie, a w latarkach miejsca mało...
czarny_kruk

Usz.. poprawione. Cos czesto mi sie zdarza, a nie powinnien, ten blad. Myslami jestem niestety gdzie indziej.

Odnosnie wielkosci Attiny, obudowa QFN jak rozumiem nie odpowiada?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

czarny_kruk pisze:Odnosnie wielkosci Attiny, obudowa QFN jak rozumiem nie odpowiada?
po zrobieniu dwóch takich:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=614
(jeden nosi Lennin, drugi ja) mam serdecznie dość .
SOT 23-6 jest megaprzyjazny :mrgreen:
Awatar użytkownika
dodo

Tylko że dostępne oprogramowanie ( realizer bronze v4.30 ) jest ograniczone do 15 elementów , nic rozbudowanego nie da sie zrobić .
Pomiary lampki prąd diod 200mA napięcie 1,96V . Zasilanie 3,85V prąd 120mA . Po 2 godzinach świecenia napięcie na akumulatorze 3,85V .
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

dodo pisze:dostępne oprogramowanie ( realizer bronze v4.30 ) jest ograniczone do 15 elementów , nic rozbudowanego nie da sie zrobić
...wstępnie myslałem o czymś raczej prostym. Zapytam-da się zrealizować, twoim zdaniem, prosty generatorek PWM który przy kolejnych włączeniach daje odpowiednio np. 1,10 i 100% wypełnienia? Ot, po prostu trybiki do mini breloka.... :mrgreen:
ODPOWIEDZ