www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Jeśli po wysłaniu posta lub PW, pojawi się info o problemie, zanim wyślecie wiadomość ponownie, proszę sprawdzić czy nie została prawidłowo wysłana mimo komunikatu!

Poprzedni temat «» Następny temat
Podwodne światło na Citizen CLL042
Autor Wiadomość
Mieciu 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 29 Sie 2013
Posty: 452
Skąd: Białystok
Wysłany: 09-05-2015, 22:41   Podwodne światło na Citizen CLL042

Witam

Na początku tego roku postanowiłem stworzyć sobie od podstaw porządną lampkę do podwodnego filmowania.
Wybór padł na diodę Citizen CLL042 5000k CRI 80 z TME.
Driver oczywiście od mrelektronika gdyż zależało mi na sterowaniu piezo, zabezpieczeniach termicznych i zwarciowych oraz braku migotania na nagraniach filmowych.

Zaczęło się od przymiarek na sucho i mozolnym toczeniu na małej modelarskiej tokarce:


Zmierzyłem się z problemem niecentralnego wiercenia i gwintowania w tokarce :
Zobacz na YouTube

Dzięki czemu w 'dupce' głowicy zmieściłem obok siebie dławnicę oraz przycisk piezoelektryczny.


Później zostało tylko dorobić wysokoprądowe wodoszczelne złącze:

Złożyć w całość:


... zabrać na testy basenowe:
Zobacz na YouTube


:twisted: oraz w końcu na głęboką ciemną wodę:
Zobacz na YouTube


Wszystko zadziałało dokładnie tak jak chciałem.
Kamerka nie głupieje i coraz mniej widać tego dziwnego zielonego na nagraniach.
Właściciel bardzo zadowolony :hurra:
 
 
Calineczka 
Site Admin


Pomógł: 295 razy
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 8439
Skąd: Kielno
Wysłany: 09-05-2015, 23:41   

Mieciu, gratuluję :-)
A z czego zasilasz ten miotacz?
 
 
 
Mieciu 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 29 Sie 2013
Posty: 452
Skąd: Białystok
Wysłany: 10-05-2015, 00:57   

Calineczka napisał/a:
Mieciu, gratuluję :-)
A z czego zasilasz ten miotacz?


4s3p panasoniców od Fon'a polutowane wraz z płytką zabezpieczająco balansującą (z BTO) :-)
Wszystko zamknięte w wodoszczelny kanister, który wytrzymał już ciśnienie 7 atmosfer pod wodą :mrgreen:
 
 
Jacekkg

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 274
Skąd: Z domu
Wysłany: 10-05-2015, 07:48   

A czemu akurat dioda citizena? Niemyślałes o diodach stosowanych w naświetlaczach? I wiekszej mocy

A sterownik z jakim prądem steruje diodą?
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź
Wysłany: 10-05-2015, 07:58   

Jacekkg napisał/a:
A czemu akurat dioda citizena? Niemyślałes o diodach stosowanych w naświetlaczach? I wiekszej mocy

Czy te z naświetlaczy przeważają czymś nad CLL? Bo te ostatnie są w mocach do 200W, a ta CLL042 chyba 90W też jest w stanie przyjąć, jeśli dobrze pamiętam (ponad 40V * 2,16A).

Mieciu, skłonny byłbyś wykonać taką głowicę (albo dwie) dla mnie? I chyba wystarczy mi centryczny otwór M6x1,5, jeśłi to ułatwi sprawę.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Jacekkg

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 274
Skąd: Z domu
Wysłany: 10-05-2015, 08:29   

ptja napisał/a:
Jacekkg napisał/a:
A czemu akurat dioda citizena? Niemyślałes o diodach stosowanych w naświetlaczach? I wiekszej mocy

Czy te z naświetlaczy przeważają czymś nad CLL? Bo te ostatnie są w mocach do 200W, a ta CLL042 chyba 90W też jest w stanie przyjąć, jeśli dobrze pamiętam (ponad 40V * 2,16A).

Mieciu, skłonny byłbyś wykonać taką głowicę (albo dwie) dla mnie? I chyba wystarczy mi centryczny otwór M6x1,5, jeśłi to ułatwi sprawę.


Są tańsze, i mają prądy bardziej typowe dla standardowych sterowników led.
Przy okazji możesz podesłać link jakiegoś sterownika 2A podbijajacego napiecie bo nie moge znaleść.
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź
Wysłany: 10-05-2015, 09:26   

Jacekkg napisał/a:
ptja napisał/a:
Czy te z naświetlaczy przeważają czymś nad CLL?

Są tańsze, i mają prądy bardziej typowe dla standardowych sterowników led.

Cena - fakt, ale CLL to już nieco ponad 50 zł (w TME), a jakie prądy mają COBy z naświetlaczy?

Jacekkg napisał/a:
Przy okazji możesz podesłać link jakiegoś sterownika 2A podbijajacego napiecie bo nie moge znaleść.

no, wybór nie jest wielki. MR2011Vxx (podpowiedziany przez Miecia) daje do 1,5A, a większe prądy to np. taskled: http://taskled.com/hboost.shtml
Sam chętnie dowiem się o innych.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Jacekkg

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 274
Skąd: Z domu
Wysłany: 10-05-2015, 10:19   

50w 1,5A
100w 3A
Wiec bardzo typowe prady dla standardowych przetwornic.

Sam szukam najlepszego rozwiązania do oswietlenia led podwodnego i kombinuje z róznymi opcjami
Ostatnio zmieniony przez Pyra 10-05-2015, 10:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mieciu 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 29 Sie 2013
Posty: 452
Skąd: Białystok
Wysłany: 10-05-2015, 11:54   

Jacekkg napisał/a:
A czemu akurat dioda citizena? Niemyślałes o diodach stosowanych w naświetlaczach? I wiekszej mocy

A sterownik z jakim prądem steruje diodą?


Cześć

Wybrałem citizena bo dobra cena była w TME oraz ładnie oddaje kolory.
Sterownik goni diodę prądem 1.5A (ok 57-58W)

Narazie nie planuję produkcji, niegługo rodzina ma się powiększyć i skończy się wolny czas na takie zajęcia...
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź
Wysłany: 10-05-2015, 19:04   

Mieciu napisał/a:
/.../rodzina ma się powiększyć/.../

i to jest słuszna koncepcja :)
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Jacekkg

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 274
Skąd: Z domu
Wysłany: 16-09-2015, 22:42   

Zlącze hermetyczne sam robiłeś?
 
 
Mieciu 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 29 Sie 2013
Posty: 452
Skąd: Białystok
Wysłany: 16-09-2015, 22:58   

Jacekkg napisał/a:
Zlącze hermetyczne sam robiłeś?

tak
 
 
Jacekkg

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 274
Skąd: Z domu
Wysłany: 17-09-2015, 22:02   

Ładne. Potrzebowal bym 4 komplety, zrobił byś? Moja umiejętnoś toczenia jeszcze jest za niska, wiec bede musiał komuś zlecić.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 15