Witam, oto kolejne moje dzieło z dziedziny ledowego oświetlenia domowego

. Listwa to aluminiowy profil, malowany lakierem ala satyna ( listwa ma 185cm długości a zakład satynujący technologicznie nie mógł zmieścić aż tyle

), zastosowałem 5 punktów led, diody jakich użyłem to Q3 5A. Listwa posiada regulację jasności, za pomocą potencjometru można regulować natężenie światła, na ledy w max idzie 1A na każda co pozwala na całkiem sporą siłę świecenia ( pewnie razem coś koło 1000 lumenów ), dla klimatu pomieszczenia w którym będzie zamontowana mamy możliwość ustawienia jasności w niższym poziomie. Elektronika obsługująca tą listwę to dzieło Edima, zasilanie to 12 V z trafa stosowanego do halogenów, w niedługim czasie sterowanie jasnością za pomocą potencjometru będzie w kolejnych konstrukcjach, zastąpione dwoma przyciskami typu switch, wykorzystam je w oświetleniu miedzy innymi mojej kuchni

. Koło wtorku będę ją montował u klienta, postaram się zrobić fotki, oryginalnie miał tam 2 halogeny 20W. Po wstępnych próbach wyszło że światła jest sporo więcej niż z tych dwóch lampek halogenowych, kolor bardzo podobny a całość ciągnie 20W.

tak świeci w low

a tak w max, oczywiście lampki nad listwą nie są włączone

Oświetlając kuchenny blat z odległości 60cm mamy naprawdę sporo światła, diody bez optyki zapewniają równomierne rozłożenie światła na płaszczyźnie blatu.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.