Pewnie sporo osób tutaj majsterkuje i część z was ma, lub wie jakie szlifierki typu Dremel są dobre. Szukam jakiejś fajnej szlifierki do drobnych prac w cenie do 200zł.
Sporo czasu czekałem na tą szlifierkę Parkside w Lidlu ale się nie pojawia.
Na allegro jest Dremel 3000 w cenie 185zł wraz z 99 akcesoriami, w Biedronce jakiś dremel Niteo (widoczne na screenach)
Temat multiszlifierek był już wałkowany, poszukaj tematów. Jeśli możesz to kup oryginalnego dremela, o ile masz zamiar z niej korzystać częściej niż raz na miesiąc. Te najtańsze po 50-60zł to straszny syf, mocowanie narzędzi kiepskie (uchwyt szybko się zużywa i ma bicie od nowości), akcesoria krzywe i tandetne, i co najważniejsze łożyska bardzo szybko padają do tego stopnia że całość wibruje. Jedna taka mi się spaliła podczas pracy, zapewne wadliwa izolacja na wirniku. Chyba że to raz na miesiąc to może i warto. Ale jak wybierasz pomiędzy biedronką za 99zł a dremelem za 185zł to chyba różnica jest na tyle mała że zdecydowanie warto dołożyć.
Mam Dremela i warto dołożyć do takiego sprzętu - precyzja, moc i solidność wykonania.
Do tego pewna gwarancja, mój miał jakąś wadę fabryczną bo padł po miesiącu i poszedł do naprawy na gwarancji, po tym zabiegu działa do dziś bezawaryjnie pewnie już z rok.
Lubię kupować markowy porządny sprzęt zwłaszcza jeśli z niego często korzystam ale w domu używam dremelka noname PARKSIDE albo jakiś taki budżetowy. Na tyle rzadko z niego korzystam że naprawdę w moim przypadku nie warto było przepłacać. Jeśli masz tanio do wzięcia brać Dremelka, jeśli nie czesto będziesz używać lub do niezbyt precyzyjnych rzeczy to obojętne co kupisz.
Biedronkowy nie wiem, ale lidlowy parkside robi dobre narzędzia, normalnie ludzie używają na budowach i chwalą. Sam mam młotowiertarkę i nie myśli się psuć
Potwierdzam, mam kilka sprzętów parkside i dają radę, np mam wkrętarkę kupioną aby blachę na domku na działce przykręcić i miałem tylko nadzieję że wytrzyma to, a już 3 rok leci i wkrętarka nadal kręci jak nowa.
Mam Parkside - zresztą ostatnio większość moich narzędzi jest właśnie tej marki. Od najtańszych Marketowych różnią się tym, że da się nimi pracować. Jednak do markowych narzędzi wartych wielokrotnie więcej brakuje im niestety...
Do zastosować amatorskich, lub nawet pół amatorskich nadają się doskonale ze względu na cenę.
Przy zastosowaniach profesjonalnych, też się nadają, jednak użytkowanie ciężkich elektronarzędzi w sposób ciągły, zmieni stosunek cena/wydajność na niekorzyść Parkside.
Nie używałem Dremela czy Proxona - ale ilość obrotów i luz/brak luzu - nie mam zastrzeżeń w Parkside, jedyna uciążliwość jaka się pojawia to to, że na niższych obrotach, spada mocno moc - jesli stabilizacja obrotów w markowych działa tak, że na niskich obrotach mamy podobną moc jak na max to warto dołożyć.
PS. Zauważyłem, że chociaż jakość narzędzi Parkside jest przyzwoita, to znaczy spełnia swoje zadanie to jeśli chodzi o dołączone akcesoria to już nie jest tak różowo.
Np w Dremelu, szczotka druciana rozpada się sam na max obrotach (wiem że jej się na max nie używa) szczotki z aliexpres są o wiele lepszej jakości. To samo dotyczy np wierteł dołączonych do wkrętarki i innych elementów
Ostatnio zmieniony piątek 04 gru 2015, 19:14 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja tylko dodam, że na parkside jest 3 lata gwarancji. Poza tym co do zakupów w lidlu to warto poczekać, ponieważ jak pierwszy raz pojawia się coś w sprzedaży, to po jakimś czasie pojawi się ponownie albo w obniżonej cenie, albo w nowszej wersji (tak było z wkrętarką i wkrętakiem elektrycznym które posiadam).