Właśnie kąt jest najwęższy, ale jest dość droga. W moim poprzednim mieczu użyłem takiej z kątem 10 stopni, ale efekt był marny i musiałem jeszcze w pewnej odległości zamontować soczewkę zoomującą z latarki. Dopiero wtedy promień był skupiony, na tyle że mogłem zobaczyć kwadratowy kształt diody na ścianie

Jeżeli byłbym pewien, że ta soczewka pozwoli osiągnąć taki sam efekt, kupiłbym ją, ale jeżeli i tak musiałbym kombinować to wolę tańszą. Jak myślicie?
Panie Sławku, obejrzałem właśnie Pana projekt miecza. Szacun

. Szczególnie zaciekawił mnie fragment o sterowaniu mieczem(włączanie i rozbłysk). Ja też pierwotnie nad tym myślałem, ale niestety nie znam się kompetnie na elektronice i ostatecznie zrezygnowałem. Czy Panu się to udało?
Jeśli chodzi o dźwięk, tu ostatecznie zdecydowałem się na wymontowanie karty dźwiekowej z miecza-zabawki, ale ponieważ również się na tym nie znam, a prośba o pomoc na innym forum na niewiele się zdała, jedyne co byłem w stanie zdziałać to zmontowanie dźwięku niezależnego od światła (to samo zasilanie, ale 2 różne przycisku od światła i dźwięku) Czy w tej kwestii może Panu udało się wymyślić coś lepszego?
Jeśli chodzi o samo światło, myślę że osiągnąłem dobry efekt. Zamiast wspomnianego woreczka antystatycznego użyłem folii ,,lustro weneckie" i zdecydowanie polecam tą metodę

. Taki byl efekt ostateczny:
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 0e5326.jpg