Listwy LED - pobór prądu

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Mark33

Listwy LED - pobór prądu

Post autor: Mark33 »

Jestem nowy na forum - witajcie :)

Zakupiłem kilka listw LED (50cm 11W 5630 SMD 36 LED) i chciałem sprawdzić ich realną moc. Dla pojedynczej listwy, miernik pokazał 0,6A co dla 12V daje ok. 7,2W. Spodziewałem się, że podane parametry są zawyżone, więc mnie to szczególnie nie dziwi (potwierdza to zresztą min. wątek Taśmy LED - zużycie energii).
To co mnie dziwi to fakt, że gdy podłączę kilka listw równolegle to zużycie na jedną listwę wynosi:
- jedna: 0,6A;
- dwie: 0,47A;
- trzy: 0,39A;
- cztery: 0,35A.
Zasilacz ma chyba wystarczającą moc (teoretycznie 5A @ 12V) i trzyma napięcie. No i daje te 4 x 0,35A = 1,4A dla czterech listw.
Na potrzeby pomiarów łączyłem ze sobą kabelki każdej z listw w kostce, więc to chyba nie jest spadek napięcia związany z długością taśmy.
Czy to jest spowodowane rezystorami ograniczającymi? Czy ja coś źle robię? Czy da się coś z tym zrobić?
marekwoj

Post autor: marekwoj »

Jeżeli zasilacz trzyma napięcie, to zapewne jest to spadek napięcia na mierniku + przewodach miernika. Jeżeli masz dostęp do innego miernika, to w czasie pomiaru prądu zmierz napięcie już na kostkach łączących listwy i będzie wiadomo.
Mark33

marekwoj pisze:Jeżeli zasilacz trzyma napięcie, to zapewne jest to spadek napięcia na mierniku + przewodach miernika. Jeżeli masz dostęp do innego miernika, to w czasie pomiaru prądu zmierz napięcie już na kostkach łączących listwy i będzie wiadomo.
Dzięki za sugestię, ale to chyba nie to.
Multimetr (jako amperomierz) podłączony jest na "+" zasilacza i dodatkowo drugi multimetr (jako woltomierz) na kostkę do której podłączone są wszystkie listwy. W poszczególnych pomiarach, dokładam tylko kolejne listwy (równolegle, do tej samej kostki), a średni prąd na listwę zmniejsza się tak jak napisałem.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Wg mnie to jest niewystarczający zasilacz, sam również na początku podłączyłem 4 takie listwy pod zasilacz (12V 3A) i takie cuda z prądem się działy, z tym że napięcie spadało (choć niewiele) wraz z dołączaniem kolejnych listew, dodatkowo między podłączoną jedną, a 4-ma widać było spadek jasności tej pierwszej. Obecnie mam je podłączone pod zasilacz 12V 6A i nawet dołączając kolejne jasność nie spada i prąd utrzymuje się na tym samym poziomie na kolejnych listwach.
Mark33

endrju1 pisze:Wg mnie to jest niewystarczający zasilacz, sam również na początku podłączyłem 4 takie listwy pod zasilacz (12V 3A) i takie cuda z prądem się działy, z tym że napięcie spadało (choć niewiele) wraz z dołączaniem kolejnych listew, dodatkowo między podłączoną jedną, a 4-ma widać było spadek jasności tej pierwszej. Obecnie mam je podłączone pod zasilacz 12V 6A i nawet dołączając kolejne jasność nie spada i prąd utrzymuje się na tym samym poziomie na kolejnych listwach.
Być może, że jest jakiś problem z zasilaczem - postaram się sprawdzić z innym. Ale czegoś nie rozumiem: zasilacz jest w stanie dostarczyć 1,4A (bo przy 4 listwach taki prąd daje) to czy nie powinien bez problemu dać 2 * 0,6A = 1,2A dla dwóch listw?
marekwoj

Post autor: marekwoj »

Mark33 pisze:W poszczególnych pomiarach, dokładam tylko kolejne listwy (równolegle, do tej samej kostki)
I napięcie mierzone na tej samej kostce się nie zmniejsza przy dokładaniu listew ?
Mark33

marekwoj pisze:
Mark33 pisze:W poszczególnych pomiarach, dokładam tylko kolejne listwy (równolegle, do tej samej kostki)
I napięcie mierzone na tej samej kostce się nie zmniejsza przy dokładaniu listew ?
Dzisiaj nie dam rady, ale jutro postaram się powtórzyć pomiary.
Mark33

Powtórzyłem pomiary dla 3 różnych zasilaczy (każdy ma inny prąd maksymalny dla 12V). Wyniki są podobne do tego co było wcześniej:

Obrazek

Jak widać, w każdym przypadku, prąd przypadający na jedną listwę spada dość znacząco. Napięcie też, ale tylko trochę, więc to chyba nie świadczy o braku mocy zasilacza.
Czym to może być spowodowane i jak temu zaradzić?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Mark33 pisze:Jak widać, w każdym przypadku, prąd przypadający na jedną listwę spada dość znacząco. Napięcie też, ale tylko trochę, więc to chyba nie świadczy o braku mocy zasilacza.
Niestety, to świadczy o kiepskiej jakości zasilaczy. Na wszystkich, spadek po obciążeniu około 1A, wynosi około 0,1V. A to jeszcze sporo poniżej ich mocy znamionowej...
LEDy, to elementy nieliniowe, więc mała zmiana napięcia, wywołuje nieproporcjonalne zmiany prądu.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Mark33

Pyra pisze:Witam
Niestety, to świadczy o kiepskiej jakości zasilaczy. Na wszystkich, spadek po obciążeniu około 1A, wynosi około 0,1V. A to jeszcze sporo poniżej ich mocy znamionowej...
LEDy, to elementy nieliniowe, więc mała zmiana napięcia, wywołuje nieproporcjonalne zmiany prądu.
Dzięki za odpowiedź. Taka zmiana nie dawała mi spokoju więc dodałem jeszcze pomiary bez obciążenia i policzyłem zmiany w %:
- napięcie względem spoczynkowego,
- prąd względem obciążenia dla 1 listwy.

Obrazek

Jak widać (oprócz zasilacza z Imax=3,15A bo tam wyszło całkiem dziwnie) spadki napięcia poniżej 2% skutkują spadkiem prądu o 20-30%. Czy to nie za dużo? Czy są do tego jakieś charakterystyki LED-ów, które to potwierdzają?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Amperomierz masz między zasilaczem a kostką czy pomiędzy kostką a LEDami?
Mark33

ElSor pisze:Amperomierz masz między zasilaczem a kostką czy pomiędzy kostką a LEDami?
Amperomierz jest pomiędzy zasilaczem, a kostką (bo na wyjściu kostki podłączonych jest równolegle kilka listw LED-ów).
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Tak patrzę na to i jedyne, co mi przychodzi do głowy to wadliwy amperomierz.
Czy podczas świecenia 1 listwy, dołączenie 2ch pozostałych sprawia, że ta 1wsza nieco przygasa na stałe?
Mark33

ElSor pisze:Tak patrzę na to i jedyne, co mi przychodzi do głowy to wadliwy amperomierz.
Czy podczas świecenia 1 listwy, dołączenie 2ch pozostałych sprawia, że ta 1wsza nieco przygasa na stałe?
Trudno powiedzieć bo:
- dołączam je przy wyłączonym zasilaniu,
- właściwie nie ma pojęcia "1-sza listwa" bo wszystkie są połączone równolegle.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Mark33 pisze:Trudno powiedzieć bo:
- dołączam je przy wyłączonym zasilaniu
Będzie trzeba zatem zrobić wyjątek i to sprawdzić, bo normalnie to, co opisujesz jest bardzo "niezwykłe". Taki przykład z życia - mój 1 miernik ostatnio zaczął pokazywać mocno zawyżone wyniki - już go miałem potraktować młotkiem ale okazało się, że bateria jest do wymiany, mimo, że nową zakładałem z początkiem roku a miernik leżał nieużywany.
Mark33 pisze:właściwie nie ma pojęcia "1-sza listwa" bo wszystkie są połączone równolegle
1wsza czyli ta już świecąca zanim dołączysz 2 pozostałe.
ODPOWIEDZ