pawelsz pisze:Dex- nie do końca rozumiem co piszesz, ok- mam temperaturkę troszkę, ale nie za wiele- jakoś niespójne to jest.
Dobra- widzisz , masz parę tematów przed sobą:
1. ładowarka, powinna odłączyć ładowanie jeśli napięcie dojdzie do ca 4.2V (mam ultrafire UF-139 ale i tak to mierzyłem, nieufny widać jestem, pomijając fakt, że nie zostawię ładujących się ogniw lion w chacie, nieufny widać jestem
2. Ogniwo protected powinno się wyłączyć przy ca 2.75V - no takich nie masz , także najwyżej padnie, albo i nie
3. W 502B ogólnie znany problem, to słabe wyłączniki (czego doświadczył C++, ale może ma pecha, jak i wiele innych osób)
4. Nie słyszałem, żeby komuś coś wybuchło z DX, ale może masz lepsze newsy, natomiast lion z definicji są niebezpieczne
5. DX się poprawiło, kai osłabło, tyle powiem
Chętnie pomogę w dalszych rozważaniach

ahha
lion przeładowany jest groźny , nadmiernie rozładowany (ponoć teżjest groźny, ale nie słysząłem o wybuchu nadmiernie rozładowanego), ale na ogół ino pada i jest do wyrzucenia
Już Ci wyjasniam Pawelsz

.
1. Lennin, C++ i Calineczka napisali mi, bym co jakis czas sprawdzal jakie napiecie jest na akusie ladowanym? Gdy osiagnie 4,2V - przestac ladowac. Nie zostawiac ladowary z aku na noc i samej w domu

. Napisali mi to przed zakupem i do tego sie zastosuję.
2. Lennin, C++ i Calineczka pisali mi, bym sprawdzal napiecie co jakis czas uzywania latarki, albo gdy wyraznie slabiej swieci. Gdy spadnie do 2,7V - podładować. Napisali mi to przed zakupem i do tego sie zastosuję.
3. Zamontowalem wlacznik kupiony z DX - chodzi ciezej niz oryginalny od 502B. Zamontowalem kolejne 4 - to samo. Zostalem przy standardowym, bo dla mnie jest ok ( swoja droga mam kilka chinskich g*wien i ich wlaczniki chodza lepiej niz te kupione z DX ).
4. Nie potrafie teraz zacytowac wypowiedzi, ani napisac kto to napisal, ale byla taka informacja. Lennin napisal, ze przy zastosowaniu pow. pkt'ów nie powinno byc klopotow z ogniwami niechronionymi i DSD - "Wybuchla Ci kiedys bateria Li-Ion w telefonie ?" - jego slowa.
5. Na KAI nie kupuje ( choc te ogniwa, ktore kupilem na DX tam byly podpisane poprawnie, ale na DX uwazam, ze jest ok - przynajmniej w tym zamowieniu bylo ok ).
Byc moze Wy, specjalisci od latarek ( bez ironii i zadnych złych podtekstów ) po prostu przez to, ze mieliscie w rekach drozsze i lepsze cuda, uwazacie, ze ogniwa niechronione sa zle, ze standardowe wlaczniki 502B sa zle, ze lepiej dokupic lepsze ogniwa, ladowark i wlaczniki. Ja nie mam porownania ( a swoja droga, 502B to w tej chwili najlepsza i najmocniejsza latarka w moim domu ) do czegos lepszego, dlatego po prostu uwazam, ze to co mam jest ok i mi wystarcza. W tym miechu znowu mam duzo wydatkow, dlatego na VB-16, lepsza ladowarke i aku protected skusze sie na pewno, ale nie teraz. Poki co, 502B, DSD i niechronione 18650 musza mi wystarczyc.
Dalej nie wiem gdzie C++ widzi moja "wpadke" - a od tego zaczal swoj post. Sorry, ale nie rozumiem.