Też widziałem te projekty, ale były to dedykowane dla konkretnego modelu, np t13 czy t12. Układ taki nie odczytywał nic, nic nie sprawdzał, po prostu wysyłał dane i tyle. Ten mój odczytuje sygnature i sam wie w jaki procek co ładować
A pomysł takiego "tłumacza" SPI>HVSP (bo chyba o tym piszesz) też mi się w głowie zrodził, jest to możliwe do wykonania, czemu nie
Wiem że tiny15 ma portb.3 na innym pinie niż reszta 8 nóżkowców, uzwględniłem to i jest osobna ścieżka dla niego. Jeszcze nie wiem jak to oprogramuje, nie wiem czy jednocześnie na dwie moge podawać zegar, czy w razie niepowodzenia przełączać te nóżki i próbować ponownie z nadzieją że to t15 a nie 13.
Co do inicjalizacji HV - czytałem na zagraniczncyh forach że niby jest jakaś różnica, że trzeba kilka razy machnąć zegarem przed dawaniem jakichś komend. Otóż wszystkie noty 8-nóżkowców jakie przeglądałem nie mają takiego czegoś napisane - i inicjuje bez machania zegarem. Ponadto - na próbę sprawdzałem jak się zachowa pacjent jeśli dma mu kilka taktów zegara na początku... przy dalszej komunikacji wysyła spowrotem błędne dane. Prawdopodobnie traktuje on te takty jako początek transmisji, bo każdy bajt zaczyna się jednym pustym taktem a kończy się dwoma. Natomiast wzmiankę o machaniu zegarem przy inicjacji posiada każda nota procków z interfejsem równoległym - i przy zabawach takie coś stosowałem i to działało. Możesz dac przykłąd w której nocie znalazłeś taką wzmiankę?
Hmm nie bardzo rozumiem ostatniego pytania... nie można od razu podawać resetu, należy to zrobić w ściśle określonym czasie (20 - 60us) - wprawdzie nie próbowałem inaczej, ale robie wszystko wg noty, bo jeden procek może wejść w tryb programowania a inny będzie kapryśny.
Co do timingów, tak wygląda u mnie cała sekwencja odczytania sygnatury (linia odbioru była tutaj odłączona) - zarejestrowane analizatorem stanów logicznych, dane naniosłem ręcznie.

Czyli najpierw wystawiam dane na linie, zegar w górę, a wraz z wyłączeniem zegara zmieniam dane. Przy odczycie dane dostajemy z lekkim przesunięciem. Do tego odczytując dane nie ma pierwszego pustego taktu, ale w tym miejscu jest już najstarszy bit bajtu. Jeśli masz długą taśmę to to może być przyczyna, producent pisze o 220ns każdego taktu, ile ty stosujesz? U mnie lata to na 1us góra i 1us dół, czyli 2us cały takt. Równie dobrze chodzi przy zegarze 2ms czy większych, możesz zwiększyć to pozbędziesz się problemu.
I jeszcze chciałbym poruszyć temat sygnatur, bo widzę że jesteś w temacie. Można znaleźć w internecie szczątkowe informacje na temat wymazanej, usuniętej sygnatury. Sygnatura wraz z bajtami kalibracji i innymi nie jest na stałe zapisana we wnętrzu struktury, ale w specjalnej części flasha. Mi się już dwukrotnie przydażyło że usunąłem sobie sygnaturkę, objaw jest taki że procek przedstawia się jako FF FF FF ale funkcjonuje w pełni normalnie, fusebity, flash, eeprom działają, program się wykonuje. Właśnie przy zabawie z tym HVSP kilka dni temu wymazałem sobie sygnaturkę z t13, po wykonaniu polecenia chip_erase sygnatury już nie było. Co jest dziwne a nigdzie nie można znaleźć info na ten temat, dokumenty atmela milczą
[ Dodano: 24 Styczeń 2010, 17:21 ]
A tak wygląda równoległy doktorek, zacząłem go tworzyć jeszcze przed tym wynalazkiem z EDW. gniazda na t2313, m16/32/inne, m8/m88/inne. Doktorem była mega8.