Przednia szybka mój pomysł
Przednia szybka mój pomysł
Witam.
Jako że jestem początkujący mam pytanie odnośnie przedniej szybki czy też szkiełka.
Z tego co wyczytałem na forum dość ważne jest by miała powłoki ar jak i była dość dobrej jakości.
Zastanawiałem się nad tym i wpadł mi pomysł aby zastosować jako przednią szybkę soczewkę
zerówkę stosowaną w okulistyce. Z poliwęglanu z powłokami ar 4 dwustronnymi.
Z tego co się orientuję takie soczewki są w stanie surowym sprzedawane w średnicy 52 mm i większym. Mam możliwość docięcia jej do rozmiaru przy pomocy specjalnej szlifierki stosowanej przy wycinaniu szkieł do okularów. Z tego co wiem soczewki okularowe są b.dobrej jakości więc chęć zastąpienia zwykłej szybki taką soczewką było chyba dobrym rozwiązaniem. Soczewka oczywiście poliwęglanowa chociaż jest możliwość wycięcia szklanej soczewki.
Tak z ciekawości zapytam jaki jest koszt szybki przedniej 42 mm z powłokami AR 4?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Jako że jestem początkujący mam pytanie odnośnie przedniej szybki czy też szkiełka.
Z tego co wyczytałem na forum dość ważne jest by miała powłoki ar jak i była dość dobrej jakości.
Zastanawiałem się nad tym i wpadł mi pomysł aby zastosować jako przednią szybkę soczewkę
zerówkę stosowaną w okulistyce. Z poliwęglanu z powłokami ar 4 dwustronnymi.
Z tego co się orientuję takie soczewki są w stanie surowym sprzedawane w średnicy 52 mm i większym. Mam możliwość docięcia jej do rozmiaru przy pomocy specjalnej szlifierki stosowanej przy wycinaniu szkieł do okularów. Z tego co wiem soczewki okularowe są b.dobrej jakości więc chęć zastąpienia zwykłej szybki taką soczewką było chyba dobrym rozwiązaniem. Soczewka oczywiście poliwęglanowa chociaż jest możliwość wycięcia szklanej soczewki.
Tak z ciekawości zapytam jaki jest koszt szybki przedniej 42 mm z powłokami AR 4?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Też pytałem u optyka o soczewki.Nawet mam zaprzyjaźnionego,gdyż noszę czasem okulary...
Usłyszałem jednak,że standard optyczny 0 nie jest idealnie płaski(wynika z optyki ludzkiego oka i kata patrzenia przez okulary).Poza tym mają więcej niż 1mm. Więc tylko na zamówienie,ale to już inny koszt...
Potrzebną szybkę kupiłem... u zegarmistrza.
Szkło mineralne 1mm,wprawdzie bez powłok, ale za 5zł. jakość bardzo bobra,zero zniekształceń. Znacznie lepsze niż oryginał w C2
Zawsze możesz zajrzeć tutaj http://www.flashlightlens.com/str/index ... ass_lenses. Wielu u nich zamawiało i są zadowoleni

Szkło mineralne 1mm,wprawdzie bez powłok, ale za 5zł. jakość bardzo bobra,zero zniekształceń. Znacznie lepsze niż oryginał w C2

Zawsze możesz zajrzeć tutaj http://www.flashlightlens.com/str/index ... ass_lenses. Wielu u nich zamawiało i są zadowoleni

Z tego co wiem to surowiec jest docinany do specyfiki oka ale ogólnie jest okręgiem o pewnej średnicy. Zgodzę się że nie jest idealnie płaski ale z tego co rozmawiałem z optykiem krzywizna przy szkłach zerówkach jest tak minimalna że nie powinna mieć wpływu.Komarek34 pisze:Też pytałem u optyka o soczewki.Nawet mam zaprzyjaźnionego,gdyż noszę czasem okulary...Usłyszałem jednak,że standard optyczny 0 nie jest idealnie płaski(wynika z optyki ludzkiego oka i kata patrzenia przez okulary).Poza tym mają więcej niż 1mm. Więc tylko na zamówienie,ale to już inny koszt...
![]()
Szkło mineralne 1mm,wprawdzie bez powłok, ale za 5zł. jakość bardzo bobra,zero zniekształceń. Znacznie lepsze niż oryginał w C2![]()
Jeśli chodzi o grubość to tak zgodzę się że może nie jest najmniejsza ale z drugiej strony na ilość światła przenikającego na drugą stronę nie ma aż takiego wpływu grubość.
A dlatego że tak naprawdę ma wpływ przenikalność promieni świetlnych. Czasami element o grubszej strukturze potrafi przepuścić więcej światła niż ten o cieńszej ale zanieczyszczonej. Może będę pierwszą osobą testującą takie rozwiązanie ale warto spróbować

Krzywizna w bazie optycznej nie jest znowu taka minimalna. Wystarczy wyjąć szkiełko z pierwszej lepszej pary oprawek_to jest właśnie 0ka. Wtedy zobaczysz jaki ma to wpływ na Twoją latarkę.Poza tym każdą soczewkę robi się pod konkretnego pacjenta z uwzględnieniem kilku parametrów.
Może lepiej będzie wykorzystać szkło z dobrego filtra UV fotograficznego?
Dobre mają powłoki a wybór średnicy jest spory.
O ile pamiętam 42mm też można dostać(do kamer np.Marumi) i cena ok. 30PLN.

Ostatnio zmieniony środa 27 paź 2010, 22:29 przez Komarek34, łącznie zmieniany 1 raz.
mmmm.... posiadam kilka takowychKomarek34 pisze:Krzywizna w bazie optycznej nie jest znowu taka minimalna. Wystarczy wyjąć szkiełko z pierwszej lepszej pary oprawek_to jest właśnie 0ka. Wtedy zobaczysz jaki ma to wpływ na Twoją latarkę.Poza tym każdą soczewkę robi się pod konkretnego pacjenta z uwzględnieniem kilku parametrów.

Panowie, Midi i Bociek używają tych szkieł okularowych od dawna w swoich konstrukcjach. To jest jedno z najlepszych rozwiązań na "szybkę" latarki.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Właśnie po rozmowie z optykiem doszliśmy do wniosku że jednak szkła do okularów sągreg pisze:Panowie, Midi i Bociek używają tych szkieł okularowych od dawna w swoich konstrukcjach. To jest jedno z najlepszych rozwiązań na "szybkę" latarki.
wyższej jakości niż standardowe. A dlaczego? Ponieważ w przypadku korekcji wad wzroku szkła muszą spełniać wysokie parametry potwierdzone laboratoryjnie. Nie mogą pogarszać wzroku więc muszą być dużej czystości i przenikalności.
To że soczewka czy też szkiełko nie jest idealnie proste nie jest jakimś największym problemem, ponieważ przy szkłach 0 jest to minimalne. Oczywiste że szkła korekcyjne czyli + lub - nie będą się nadawały (mogą zniekształcać) ale podejrzewam że przy małych wartościach 0.5 lub 1 nie będzie to aż tak straszne. Podstawa to dobrze wyciąć takie szkło z surowca Idealnie centrycznie, ale jest to wykonalne przy zastosowaniu specjalistycznej szlifierki.
Czyli nietypowe szybki można zamawiać u optyka. Do dobra wiadomość.
Trzeba tylko poszukać takiego,który się tego podejmie- dziś u siebie w mieście znalazłam jednego,ale cena powala-40PLN.
Myślę,że" szkiełka z ameryki" to jednak bardzo dobra propozycja dla" przeciętnego latarkowicza". Nie są jakieś specjalnie drogie, mają też zadeklarowaną sporą przepuszczalność. W moim przypadku szkiełko do L2P wychodzi 6$ z wysyłką. To mniej niż przeróbka filtra UV czy szkło od optyka. A dla mniej wymagających szkiełka zegarkowe - sprawdzałem u optyka - przepuszczalność 95%. tylko,że nie maja powłok. Ale za 5PLN

Myślę,że" szkiełka z ameryki" to jednak bardzo dobra propozycja dla" przeciętnego latarkowicza". Nie są jakieś specjalnie drogie, mają też zadeklarowaną sporą przepuszczalność. W moim przypadku szkiełko do L2P wychodzi 6$ z wysyłką. To mniej niż przeróbka filtra UV czy szkło od optyka. A dla mniej wymagających szkiełka zegarkowe - sprawdzałem u optyka - przepuszczalność 95%. tylko,że nie maja powłok. Ale za 5PLN

Za jaki typ szkiełka i za jaką średnicęKomarek34 pisze:Do dobra wiadomość.Trzeba tylko poszukać takiego,który się tego podejmie- dziś u siebie w mieście znalazłam jednego,ale cena powala-40PLN.

Ile powłok AR? i czy obustronne powłoki?
Czy chciał dodatkową opłatę za docięcie???
Sorki że tyle pytań ale jestem ciekaw ponieważ mam znajomego optyka i może by się udało z nim ugadać jakieś sensowne ceny

Szkło okularowe poliwęglanowe O. Powłoki AR takie jak w okularach. Produkcja PL.guzalki pisze:Za jaki typ szkiełka i za jaką średnicęKomarek34 pisze:Do dobra wiadomość.Trzeba tylko poszukać takiego,który się tego podejmie- dziś u siebie w mieście znalazłam jednego,ale cena powala-40PLN.
?
Ile powłok AR? i czy obustronne powłoki?
Czy chciał dodatkową opłatę za docięcie???
Sorki że tyle pytań ale jestem ciekaw ponieważ mam znajomego optyka i może by się udało z nim ugadać jakieś sensowne ceny
Powłoki dwustronne. Koszt za finalną szybką średnica 36mm(ale cena ta sama za 35 i 28mm)
Moim zdaniem drogo.Nie dam 14$ za coś,co mogę mieć za$7.53 z przesyłką.
http://www.flashlightlens.com/str/index ... ass_lenses
Tutaj wydaje się być naprawdę taniej.
Pytanie podstawowe, czy dla 5-7% większego strumienia świetlnego na wyjściu latarki, nota bene różnicy, której oko ludzkie nie jest w stanie zaobserwować, warto jest wydawać $7,53
To nie ma ekonomicznego uzasadnienia, raczej sztuka dla sztuki.
P.S.
Sam mam kilka szkieł z powłokami, UCL oraz poliwęglanowe w sporej części moich latarek. Ładnie wyglądają i poprawiają mi samopoczucie. Różnicy w jasności lampkek nie zaobserwowałem. Luksomierz, a i owszem, pokazuje swoje, ale to tylko cyferki na wyświetlaczu LCD

P.S.
Sam mam kilka szkieł z powłokami, UCL oraz poliwęglanowe w sporej części moich latarek. Ładnie wyglądają i poprawiają mi samopoczucie. Różnicy w jasności lampkek nie zaobserwowałem. Luksomierz, a i owszem, pokazuje swoje, ale to tylko cyferki na wyświetlaczu LCD