Soczewka, radiator latareczka

...czyli nasze światełka okiem obiektywu... Tu chwalimy się naszymi latareczkami i wszystkim innym , co rozświetla nasze życie ;-)
Hoffer007

Soczewka, radiator latareczka

Post autor: Hoffer007 »

Witam, korzystajac z okazji posiadania aparatu, zrobilem pare fotek soczewki, radiatorka i body ktore zrobilem, w kilku tematach wspominałem juz o tym skladzie ale nie mialem okazji pokazac fotek, wiec zeby nie byc goloslownym zamieszczam foteczki.

Latarka nie jest pięknością jest w ręcz okropna ale jest zrobiona na potrzeby obozowe.
Zdjecia zrobione w fazie przerobki, udoskonaleń.

Miesci 6*18650,
W rękojesci znajdują sie paski z diodami SMD, w 3 kolorach czerwony, niebieski i biały po 8szt na kolor, bardzo oszczędne swiatelko zasilane jest z Pakietu nr 1 (pakiet = 2*18650 w szeregu)
Główne oswietlenie to Led R2 + Q5 (jedno z ulepszeń ktore bedzie wprowadzone) (zaleznie od potrzeb, wybierane przełącznikiem R2 albo Q5 lub obie naraz), zasilanie to driver Edim-a max 1600ma mozna sobie ustawic prad jaki chcemy za pomoca potencjometra ale mamy tez 2 tryb low
1 pakiecik = 2*18650 zasila własnie pasek z led smd
2 pakiet i 3 zasilaja driver (mam mozliwosc zmiany/wyboru pakietu,tylko jeden pakiet zasila driver, w razie wyczerpania zmieniam na pakiet zapasowy a w trybie awaryjnym moge nawet podlaczyc pakiet nr 1)
Reflektor jest na wakacjach w firmie ktora zajmuje sie regeneracją starych lamp samochodowych, tam przypudrują mu nosek i wroci do całości.
Soczewka->reflektor->płytka z led->radiator wszystko idealnie wchodzi i pasuje do tej aluminiowej ruryi wchodzi na wcisk jedynie soczeka jest chroniona prze wypadnieciem (nie jest to potrzebne ale na wszelki wypadek jest) za pomoca kleju (silikon, thermoglut w 4 miejscach) lub oring.
Rureczki w ktorych sa pakiet są miedziane a te podctawki w ktore wchodza rurki sa aluminiowe.
Rurki miedziane za zaślepione płytką PCB (dwustronna) przylutowane do miedzianych rurek od dołu na fotkach ich nie ma bo musiałem dorobić do nich spęzynki.
Diodki smd sa na laminacie ułożone w trójkąt i sklejone kropelką a w srodku wypełnionu trojkat thermoglutem, całość jest umieszczona w uszczelce thermokurczliwej 3 warstwu jedna na drugą, w pierszej byly wyciete otworki na diodki ale późniejsze 2 warstwy sa pełne na koniec psikłem tubke led lakierem bezbarwnym 2 warstwy, rurka z dwóch stron jest zabezpieczona przed dostaniem sie wody i jest w pełni wodoszczelna, nad wodoszczelnością całej "latarki" jeszcze pracuje.
W latareczce robie jeszcze specjalne gniazdko do ładowania pakietow,
Niestety nie mam fotek jak to cos swieci ale postaram sie w najblizszym czasie takie umiescic, jak ja tylko poskladam do calosci.

http://picasaweb.google.co.uk/Venom.Patryk
Pozdrawiam

[ Dodano: Czw Kwi 24, 2008 6:04 pm ]
Jak ktos zobaczy to prosze o jakis komentzarzyk na forum
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

:o Hoffer co Ty za Frankensteina tworzysz :mrgreen: Przecie to musi ważyć z tonę. Ale podoba mi się, lubię takie niestandardowe projekty :mrgreen: A można wiedzieć po co te kolorowe LEDy? Taki bajer czy jakieś użytkowe zastosowanie?
Sometimes darkness can show you the light
Hoffer007

Kolor biały ma służyć jak taka "neonówka" do poswiecenia na mape, do namiotu, pod nogi jak spacerujemy :D wiadomo.

Czerwona służy jako oswietlenie konca kolumny, nie wiem czy na fotce mozna zauwazyc ale w podctawie jest dziura zapinamy karabinek i wieszamy na plecaku takie zabezpieczenie na nocny marsz.

Niebieska to juz tylko bajer akurat sa 3 kolumny to i sa 3 kolorki.

Dobre body pod bardzo mocna diode ale niestety z tylko jednym emiterkiem bo soczewka skupia oszałamiająco.
Przez dlugi weekend beda ja musial wykonczyc i poskladac wtedy dorzuce fotki z terenu.

W załączniku fotki zawieszki ładny "breloczek" :D
Na obozach to wisi w calosci.
Załączniki
Podctawa.rar
(2.05 MiB) Pobrany 484 razy
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Super sprawa ale, jak jedną soczewką chcesz skupić 3 emitery? Nawet jak sie uda najprawdopodobniej bedziesz miał 3 obrazy emiterów nie jeden, odległość od środka powinna być jaknajmiejsza. Nie miałem zajęć z optyki ale takie mam przeczucie :( Idea fajna chyba warto było jak juz pojechałeś w ten sposób pomyślć o trzech soczewkach, dla każdego emitera po jednej. To by było monstrum.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Hoffer007

Emiterki beda dwa R2 i Q5 jak bedą włączone dwie diodki to nie po to zeby byl jeden mocny strumien ale po to zeby byly dwa a plamka byla wieksza chodzi wlasnie o to zeby byly 2 obrazy ale obok siebie ;), soczewka jest bardzo szeroka FI 7,5cm i nie ma problemu ze skupieniem 2 malutkich ledzikow.
Znow nie potrzebuje bardzo bardzo dalekiego swiatelka tyle co dowidze lub tyle co z słabszej klasy rolnetki.
ODPOWIEDZ