Nie jestem ani optykiem, ani oświetleniowcem, wiec pytania, które będę zadawał mogą być trywialne, jednak mam nadzieję, że znajda się osoby, które podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem:)
Od tygodnia szukam informacji na temat oświetlaczy podczerwieni (IR) z wykorzystaniem diod LED. Przeszukałem tez forum, ale niestety nic nie znalazłem. Chodzi o bliską podczerwień coś około 800-850 nm, ale to w tej chwili nie jest takie ważne.
Potrzebuję informacji, najlepiej praktycznych, jak wykonać oświetlacz IR dający skolimowany (prosty) strumień światła. Potrzebuję uzyskać mocną plamkę o średnicy ok. 20 mm z równomiernym rozkładem oświetlenia na długości ok 100-150 mm - ma to być zespól przyrządu pomiarowego. Gabaryty nie są na razie ważne. Proszę tez o propozycje jak taki zestaw składać i testować - do tej pory używałem kompaktowego cyfraka do podglądu, ale z powodu autofocusa i dużego szumu na podglądzie jest to dość uciążliwe. Folie reagujące na podczerwień odpadają ze względu na cenę

Jak na razie znalazłem następujące informacje i problemy:
- przy kierowaniu wiązki IR najlepiej wykorzystywać lustra
- sprawdzając układ najpierw w świetle widzialnym, a potem zmieniając diodę na IR pojawiają się problemy aberracji chromatycznych - położenia i powiększenia - zmieniają się ogniskowe soczewek.
- jako kolimatora powinienem użyć soczewki wypukło-wypukłej i najlepiej obudować wszystko w rurce
- przy IR lepiej sprawdzają się soczewki plastikowe (w sumie nie wiem czemu, bo dla dalszej podczerwieni taki plastik jest chyba jak smoła?)
Jako kolimator rozumiem tu soczewkę/element, który kolimuje promień światła, czyli prościej mówiąc daje równoległa wiązkę światła.
Wczoraj bawiłem się dioda Osram SFH4235 (tak na pół mocy, bo nie miałem radiatora i mi się kable raz odlutowały (!)), oraz pożyczoną soczewka (ponoć dobrej jakości) płasko-wypukłą o ogniskowej dla światła widzialnego ok 40 mm, a dla IR wyszło mi 45 mm (średnica 25 mm). W niewielkiej odległości od soczewki (0 - 100 mm) uzyskiwałem na oko całkiem niezły wynik - plamka 20-22 mm na oko równomierna w całym polu. Niestety soczewkę muszę oddać i teraz przyszedł czas na zakupy elementów do własnego projektu.
Domyślam się, ze większość osób tu zaglądających rozwija swoje zainteresowania w kierunku latarek, wiec jeśli ktoś możne mi zaproponować przy okazji jakąś konkretną dobrze świecącą diodę IR i do tego oprawkę z lustrem (bo może soczewka w ogóle nie jest potrzebna) to będę bardzo wdzięczny. Oczywiście coś co spełni moje wymagania.
Jeśli umieściłem ten temat w złym dziale to proszę adminów o przeniesienie