Dostałem radiator, który przy minimalny przycięciu nadawał się do środka plafonu zamiast żarówki z oprawką, osadziłem cztery XM-L na MCPCB przylutowałem kabelki i posadziłem na radiator z użyciem pasty termicznej, po puszczeniu 700 mA z zasilacza laboratyjnego sprawdzałem temparature radiatora przez kilka godzin - był ciepły, ale nie gorący. Tak więc wyczyściłem paste i przykleiłem klejem termicznym do radiatora, klej lepiej wiąże, kiedy jest cieplej więc położyłem na MCPCB plastikowe zakrętki, dodałem trochę ciężaru na zakrętki i użyłem grzejnika olejowego jako źródła ciepła, po kilku godzinach było już OK.
Zastosowałem 4 sztuki XM-L T6 kupione w Cutter Electronic, 4 kwadratowe MCPCB 2.5 cm z MARITEX i 4 zasilacze z DX SKU.13552 (dają około 650 mA). Zestaw zasilacz pobiera 2.5 W i XM-L dostaje z tego 2 W, dla pobieranych 10 W z sieci mamy 8 W - 80% sprawności.
Nie mogę jeszcze dostać soczewek rozpraszających, ale plafon zakrywa źródło światła grubą mleczną szybą, tak więc jest bardzo DUŻO światła, ale nie przeszkadza brak soczewek. W praktyce można spokojnie patrzeć bezpośrednio na plafon to widać gdzie leżą XM-L.
Cały przedpokój ma około 2 metrów i na jednej ścianie jest plafon, a na drugiej jest lustro z komandora i ten 1000 lm przez mleczną szybkę jest bardziej niż wystarczający.
Wnętrze plafonu bez mlecznej szybki:
Zdjęcie świecącego plafonu na w trybie auto:
Zdjęcie przedpokoju i odwzorowanie kolorowych kwiatów: