lutowanie aluminium

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

lutowanie aluminium

Post autor: Calineczka »

hej;-)
Zaistniala dzisiaj u mnie na stole taka...chęć...potrzeba zeby dolutowac kabelek, miedzany, do aluminiowej glowicy w ktorej siedzial driver.
jak wiecie w niektorych latarkach wbijaja miedziana tuleje...w innych "na wkręta" mocuja przewod do masy....albo wrecz zaklepują plytke tak, ze jakis aluminiowy kolnierz dociska driverek...
Stwierdzilem, ze czas sprobowac dolutowac przewod do aluminium...;-)
Googlowalem...m.in. tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 748#105748

http://www.fonar.com.pl/audio/porady/porady.htm

rozejrzalem sie po stanowisku...po prawej lezala jakas strzykawka z jakims topnikiem(nie ma symbolu), nasmarowalem tego topnika do wnetrza glowicy, zalozylem gruby grot na koniec raczki stacji lutowniczej...glowiczke w imadelko przez papier...i grzejemy.Podgrzalem sobie wstepnie troche hot-airem....a potem cierpliwie moze z minute grzalem...grzalem...jednoczesnie mocno dociskajac grot i trąc grotem po powierzchni aluminium....temp. ustawilem na ok. 400stopni......
...i złapało ;-)
Cały czas miejsce grzane, lutowane, wycierane grotem było pod topnikiem...kabelek nie dał się po dolutowaniu oderwać....tak próbowałem że go urwałem...potem próbowałem oderwać dolutowaną cynę śrubokrętem...i nie udało się...więc chyba bedę stosował tą metodę dla polepszenia kontaktu elektrycznego driverka z aluminiowymi korpusami...głowicami body.
Piszcie prosze o Waszych doświadczeniach w tej kwestii ;-)
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Bierzesz dremela z tarczką korundową naruszasz powierzchnię materiału (wole mechanicznie niż kwasem) i bez problemu łapie cyna nawet na stali - więc i czemu miało by nie załapać na aluminium ;)
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Ja robiłem tak:
Brałem moją mini szlifiereczke jakas tarcz bądź kamyk i robiłem taki rowek, wielkosc rowka zalezna od radiatorka bądź czesci do ktorej chcemy wlutowac kabelek, jak juz mam odpowiedni rowek wsadzam w niego miedziany przewod, później albo zaklepuje scianki rowka tak zeby zacisnac kabelek, albo lutuje miedziany kabel pod wplywem cyny robi sie wiekszy a cieplo ktore sie robi powoduje ze cyna łapie w rowku do aluminium i miedzi, ostatecznie bawilem sie tak (jak miałem) ze topiłem kawałek alumweld (ten z alledrogo) i zalutowywałem rowek z kabelkiem później przeszlifowac papierem i mamy bardzo łądnie zamaskowany kabelek.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Właśnie jak ten ALUMWELD? Od jakiegoś czasu zabieram się do kupna i tak jakoś nie do końca jestem przekonany? Rzeczywiście jest taki jak w opisie? Lutujesz palnikiem czy lutownicą?
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Nie jest to tak do konca ladnie prosto jak na filmikach i aukcji ale jest calkiem spoko.

Ja mam butle 5l z gazem i mam "pistolet" /palnik moj wujek uzywa tego do istalacji CO2, daje duzo ciepla i tym palnikiem idzie latwo na kuchence gazowej troche sie z tym meczylem ale tez lapalo dobrze.

Ogolnie to jest to calkiem dobre jak mamy jakis palniczek, na gazie w domu sie z tym troche pomeczymy ale damy rade.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Dzieki Panowie za uwagi....bede mial nastepna okazje to moze przetrenuje inne metody ;-)
ODPOWIEDZ