Problem z użytkownikiem forum - jak reagować ?

...sprawy techniczne i organizacyjne dotyczące forum...propozycje, uwagi, wnioski, pochwały ;-)...etc
Awatar użytkownika
skaktus

Problem z użytkownikiem forum - jak reagować ?

Post autor: skaktus »

Witam.

Z użytkownikiem X przeprowadziłem transakcję - w cenie 100 zł, ściągnąłem dla użytkownika zestaw uszkodzonych przetwornic (kilkanaście sztuk z czego większość to slim) i do tego kilkadziesiąt palników xenonowych (większość sprawnych-modele H1,H7,H4,D2S,D1S), kilka zasilaczy impulsowych do taśm z diodami (uszkodzonych), przetwornic do ringów CCFL (uszkodzonych). Gdybym sprzedawał palniki pojedynczo i za 50% ceny z allegro, czyli po jakieś 5 zł za sztukę ,zarobił bym na całej paczce dużo więcej niż została sprzedana. Dodatkowo w paczce były palniki H4 Bi-Xenon których koszt to około 30 - 40 zł. Były ich dwie sztuki. Kupujący był uprzedzony o zawartości paczki i jak się umówiliśmy - wie że przetwornice są uszkodzone a chce się na nich uczyć i je sam naprawić.

Jako że całość ważyła ponad 12kg można zauważyć że było tego sporo. Paczka została wysłana. Niestety z powodu moich obowiązków, trwało to około 2 tygodni. W tym czasie proponowałem zwrot gotówki na konto puki nie znajdę czasu - użytkownik stwierdził że poczeka. Paczka została wysłana. Do kosztów wysyłki dopłaciłem około 10 zł. Paczkę nadałem w październiku.

W ramach naszej umowy, użytkownik zobowiązał się postawić dwie przetwornice i mi je wysłać w ramach, powiedzmy, podziękowania a koszta wysyłki jakie poniesie, miały być zwrócone w ramach kolejnej paczki, którą sobie zażyczył.

Ostatni kontakt z użytkownikiem to 7 listopad, kiedy potwierdza wysłanie przetwornic.

Niestety do dnia dzisiejszego nic nie otrzymałem. Dodatkowo musiałem w bólach zawracać paczkę z palnikami i przetwornicami, którą zamówiłem dla użytkownika. Ostatni logowanie użytkownik miał 14 listopada, jednak od 7 już nie odpowiadał. Co w tej sytuacji robić ?

Piszę dlatego, że przetwornice które miałem dostać, były dla znajomego, który 10 listopada jechał w dość długą trasę a miał problemy z swoimi przetwornicami. Dzięki ignorancji użytkownika X, ja musiałem stawać na głowie żeby znaleźć dwie przetwornice i uruchomić lampy. Głupi byłem że czekałem na paczkę do 10 listopada.

Jaka wasza rada ?
Awatar użytkownika
po100

Post autor: po100 »

Jak byś chciał się w dalszym ciągu pozbyć takiej paczki to daj znaka. A temu X-owi nie napisze co w co bo bana dostane :mrgreen:
Awatar użytkownika
skaktus

Paczkę odwołałem z wielkim tłumaczeniem, nie wiem czy kolejną dorwę, mogę popytać, ale to już do ustalenia na PM.

Zastanawiam się czy taki ktoś nie powinien mieć bana na forum...
ILPT
Awatar użytkownika
po100

Post autor: po100 »

Myślałem, że zostałeś z paczką na lodzie. Szkoda marnować takie skarby. Co do bana to nie wiem ale po ustaleniach z szefostwem można by ujawnić nica tego X-a
Awatar użytkownika
skaktus

Myślę że publiczne ujawnianie nie jest konieczne.

Z paczką prawie zostałem na lodzie - udało mi się ją zawrócić niedługo przed nadaniem.

Jak byś był na takową chętny napisz, mogę się rozejrzeć, ale nic nie gwarantuję.
ILPT
Awatar użytkownika
ledmocy

Post autor: ledmocy »

Z banami to może sobie dajcie na wstrzymanie - skaktus jeśli nie dawałeś na forum ogłoszenia a sprawa była prywatna ten temat nie powinien się w ogóle pojawić. Twoje interesy to Twoja sprawa. Z tego co zrozumiałem nikt Cie nie okradł więc tym bardziej nie rozumiem idei powstania tego tematu. Sam piszesz że załatwiałeś paczkę nie wiadomo ile czasu a od człowieka wymagasz żeby Ci na biegu coś ponaprawiał i odesłał bo się z kimś umówiłeś?!? Matko czy to jest scenariusz jakiejś telenoweli? :twisted:

Daj sobie na wstrzymanie i następnym razem po prostu sprzedaj na necie skoro piszesz że tyle byś zarobił...
Awatar użytkownika
skaktus

Ogłoszenie było na forum w dziale sprzedam.

Mogłem sprzedawać po kolei, jednak to trwa a po drugie, to wolę oddać komuś kto wie co dostanie i zrobi z tego użytek, a tak wychodziło z rozmowy przeprowadzonej z owym użytkownikiem.

Użytkownik dostał paczkę jeszcze w październiku, więc od tego momentu mija około miesiąca. Wiem że to była dobra wola użytkownika, nie zmienia to faktu że okłamał mnie. Drugi fakt że z mojej strony wysyłka trwała długo - około 13 dni, dlatego też proponowałem zwrot wpłaconych pieniędzy. Akurat grałem w otwarte karty i mówiłem co się dzieje i stawiałem sprawę jasno.

Trzecia sprawa to zamówienie kolejnej paczki którą użytkownik chciał a potem zamilkł. I mimo że logował się na forum nie odpowiadał na wiadomości wysyłane poprzez forum.

Dlatego powstał ten temat.
ILPT
ODPOWIEDZ