Witam. Potrzebuje lampę(lampy), które dadzą wystarczającą ilość światłą, aby użytkować ogród nocą. Teren, który chcę naświetlić to prostokąt 9x15 metrów.
Dało by się to zrobić lampą, bądź dwiema typu halogenowa zewnętrzna z czujnikiem. Ale czy jest coś takiego na ledach ? Zasilanie z sieci.
(W zasadzie jakbym dokupił ze dwa solarforcy ze sklepiku to by stykło ale wolałbym coś na stałe zamontować )
Jak nic nie ma takiego, to pewnie zamontuje lampę halogenową, no ale jak mówiłem wolałbym coś na mocnych ledach żeby prądu nie żarło tak strasznie
Witam!
Zrobiłem reflektor LED o mocy światła ~2400lm (~1800 realnie po odliczeniu strat), moc pobierana z sieci 30W (zasilanie z 230V). Lampa ma bardzo szeroki kąt świecenia. Źródłem światła są trzy diody SSC P7 zasilane prądem 2,5A. Waga obudowy w wyniku zastosowania solidnych radiatorów wzrosłą dwukrotnie(do 1kg)
Poglądowy beamshot - nie udało mi się zmieścić w kadrze całego beamu
pzdr
upek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 gru 2011, 20:54 przez upek, łącznie zmieniany 2 razy.
Podoba mi się... może masz fotki z wewnątrz reflektora ? Może coś więcej o projekcie ?
Teraz nabrałem większej ochoty na takie światełko przed domem, ale może na jednej diodzie... tak aby tylko oświetlić teren przed wejściem i ciut dalej.
Witam
Fajnie - Fajnie ale wynieś to - to przed dom na ulice zawieś 3 metry nad ziemią i zrób zdjęcie ...
będziemy mogli coś powiedzieć (nie widzę głębi na zdjęciu)
Ten radiator to trochę dziwnie odstaje od obudowy a diody są głęboko w niej , ogród będzie oświetlany również latem a to potrafi bardzo dużo zmienić ...
Nie czepiam się (zaraz ktoś mi zarzuci )ale jak coś pokazujesz jako gotowy wyrób to pokaż konkretnie będzie można ocenić za i przeciw , wyciągnąć wnioski i ewentualnie przerobić ... (może komuś pomogłem )
Pozdrawiam
Wewnątrz lampy znajduje się elektronika zasilająca diodę i system chłodzenia. Widoczny na zewnątrz radiator ("odstający") jest połaczony termicznie z podstawą do której jest przykręcony, a ta jest jednolitą cześcią wewnętrzej konstrukcji do której przyklejone są diody. Ciepło z środka jest także odprowadzane przez obudowę lampy(za pośrednictwem aluminiowych profili). Ten zewnętrzy radiator nagrzewa się najszybciej i zapewnia odpowiednią temperaturę pracy diodom. Testy termiczne oczywiście zostały wykonane - lampa może pracować bez przerw przez cały czas. Oryginalny reflektor został przerobiony tak, aby diody znajdowały się w jego ognisku.
pzdr
upek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 gru 2011, 20:55 przez upek, łącznie zmieniany 1 raz.