Chciałbym zwrócić uwagę na dyfuzor, bo co do niego było sporo uwag.
Nie wiem czy zmiana to nowość czy już czas jakiś temu to wprowadzili. Fakt jest taki, że dostępne w sieci recenzje i opinie odnoszą się do starszej wersji.
Pierwsza sprawa - rażące refleksy z dolnej krawędzi dyfuzora. Problem rozwiązał Fenix chowając szkiełko dyfuzora w rant obudowy tegoż. Proste i skuteczne rozwiązanie.
Secundo - efektywność rozproszenia. Czy tutaj też coś grzebali ? Nie znaju, starszej wersji w łapach nie miałem, ale dla mnie dyfuzor spisuje się b.dobrze. Widziałem kilka fotek w sieci, które faktycznie ukazywały symboliczną wręcz różnicę po zastosowaniu dyfuzora.
Ponizej fotki; światło jest ładnie i szerokaśnie rozłożone bez jasnego dominującego punktu.
Wydaję się, że fenix odrobił lekcję i wprowadził pożądane zmiany.
Lampkę kupowałem głównie z myślą o biegach. Pierwsze testy pozytywne. Dyfuzor pozwala na częste zmiany kieruku,skręty i komfortowe omijanie przeszkód, ( widać b.dużo po bokach - w terenenie jest to szczególnie istotne )
Zasięg throwera więcej niż konkretny. Polecam do porównań http://fonarik.com/test/indexen.php?mod ... e=1&mode=0
61g. (korpus z aku) pozwala jescze komfortowo biegać na jednym pasku; nie zsuwa się na czoło .Jak dla mnie powyżej 90g. na czole wymaga górnego pasa (przy dynamicznym biegu).
Do biegania mogę w pełni polecić. Za te pieniądze ( mi wyszło 111zł. ebay i 13 dni czekania ) na dziś chyba nie ma konkurencji. Co do innych zastosowań - nie wiem, nie znam się. Wspinacze mają pewnie inne priorytety, grotołazi jeszcze inne.
Przebiegi. Zanotowałem 55min. na pełnym HIGH, potem przechodzi w MED. Na MED 3h. Rezultaty nie powalają w kontekście deklarowanych i odbiegają też od tego co pisali inni userzy i recenzenci. Odpowiednio 1h20min. i bodajrze 4h.30min.
Skąd różnica ?
Mam nadzieję, że doświadczeni lampkowcy pomogą.
Czy to spracowane aku ? Używam 3,4-letnich Eneloopów HR-3UTG. Nie były jakoś katowane ze 150 cykli ładowań to chyba góra. Ładowarka je rozjechała ? ( model Whiteenergy by 4World )
parametry zdj. 4sec. / 4 f