Mam zamiar kupić ładowarkę iMAX B6 Ultimate o max prądach ładowania do 10A a rozładowania do 5A . Niestety nie ma w komplecie zasilacza do niej. Jaki kupić by zakup był dobry i rozsądny zarazem ? Generalnie wybrałem ta ładowarkę tylko ze względu na to że można rozładowywać aku prądem do 5A (a mam na dniach dostać sporo ogniw 18650 do "przebadania") i chciałbym je sprawdzić zanim kupię rozładowując je prądami rzędu 3-5A czyli 1-2C) by sprawdzić czy są coś warte . Będę brał tych ogniw ponad 20szt (głównie do pakietowania) więc za nie małą kwotę . Ładować będę prądem 1C więc nie większym niż 3A czyli pod względem potrzeb ładowania to ta ładowarka będzie z dużym zapasem . A może znacie jakiś inny sposób aby przetestować takie ogniwa i wystarczy że wezmę standardową iMAX B6 z zasilaczem 4-5A za 170zł (do moich celów wystarczyła by spokojnie (ładowanie prądem 0,5-1C )) ?
Jeszcze coś co mi przyszło do głowy .
Czy do rozładowywania (testowania ) ogniwa jest potrzebny tak solidny zasilacz czy tylko potrzebny jest do ładowania a rozładowywanie jest realizowane przez jakies sztuczne obciążenie i tak mocny zasilacz nie jest potrzebny .
Chodzi mi o to czy ładowarkę iMAX B6 Ultimate mogę zasilać zasilaczem np 4A (można kupić już za około 60zł) jeśli nie będę przekraczał prądu ładowania np 3,5A i rozładowywać ogniwa 3-5A ?
Doradźcie coś proszę .