Ultrafire C1

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
Steff.k

Ultrafire C1

Post autor: Steff.k »

Dzisiaj dotarła do mnie Ultrafire C1, w związku z tym postanowiłem podzielić sie spostrzeżeniami :-).
Zakupiona została na kaidoman TUTAJ.

Dane:
- zasilanie 2*CR123A/1*18650
- 2 tryby
- dioda Cree R2
- ref OP Drop-in
- pozłacane sprężynki
- powłoka HA II
- wymienny bezel

Wymiary
Length (14.5cm): Weight(130.4g)Head Dia:3.0cm

Pierwsze wrażenia:
Duuża i ciężka, w porównaniu z moją wersją Bocialarki. Po chwili uleżała się w dłoni ;-). Sprawia wrażnenie bardzo solidnej i wytrzymałej. Wykonanie bardzo dobre. Powłoka na całej powierzchni latarki bez żadnych braków. Gwinty porządne i nasmarowane. Orinigi w porządku. Ładnie się rozkręca, nie jest poklejona. W środku moduł drop-in, w związku z tym można łatwo wymienić na coś innego. Klips ok, jednak pomalowany w troszkę niedbały sposób. Klips opiera się na gumowej podkładce.W latarce można odkręcić głowice taktyczną. W pusty gwint wkręcamy plastikową nakrętkę, zabezpieczającą szybkę przed wypadnięciem. Zarówno taktyczna jak i plastikowa głowica zasłaniają nieco splii, ponieważ ref jest schowany głęboko. Dzięki temu szybka jest bezpieczna, coś za coś.Włącznik bardzo ładnie się przełącza, czuć że dużo lepszy niż te tanie z DX/Kai.

Driver:
Wydaje mi się że w środku nie ma przetwornicy tylko 2 trybowy PWM. Wnioskuje to prądach jakie są na przed i za driwerem:

Akus...........................Dioda
V..........Ihi.......Ilow......V..........Ihi.......Ilow
4.90.....1.02.....0.14.....4.09.....1.02.....0.14
3.78.....0.81.....0.09.....3.78.....0.78.....0.09

Z 1 metra udało mi się uzyskac ok 6200 luxów (nie mam pojęcia czy miernk poprawnie pokazuje).

Poniżej wykres luxów od czasu.
Obrazek

Po 140 minutach świecenia latara dalej świeciła, niestety juz nie miałem więcej czasu. Napięcie na nieobciążonym akusie wynosi 3.74 V.

Kilka fotek

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Porównanie rozkładu promieni.
Po lewej C1, po prawej widoczna na 2 fotce CRka z Q5 w DD, obie z full naładowanymi akusami.
C1 z bezelem
Obrazek
C1 bez bezela i szybki
Obrazek
C1 bez bezela i szybki w LOW
Obrazek
C1 z plastikowym pierścieniem
Obrazek
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Ja sie na swoją nie mogę doczekać. Już tydzień Back-order.Fajna recka powiedz czy tak jak w dereelight ,moduł z driverem jest wpasowany w body i ciepło z modułu jest oddawane bezpośrednio na body? Inny driver by sie przydał. Taki który miałby bardziej płaską charakterystykę :|
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Steff.k

Nie wiem jak jest w dereelight, ale w tej ciepło z modułu na latarkę przekazywane jest praktycznie tylko przez sfazowany kawałek widoczny TUTAJ.
Awatar użytkownika
lennin

Ale ten sfrezowany kawałek przylega do modułu ze sterownikiem czy reflektorem? Sory że tak truje ale jestem ciekaw jak rozwiązali chłodzenie skoro jest sprężyna w miejscu gdzie w dereeligt moduł przylega do body. Mam wrażenie ze po prostu nie jest to za bardzo konstrukcja przemyślana pod tym względem i będzie sie gotować dioda. Obym sie mylił.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Steff.k

Ścięcie na body to z poprzedniego postu dotyka reflektora, tej ukośnej części tutaj:
Obrazek
Moduł bardzo luźno wchodzi do latarki i dopiero opiera się na zaznaczonym fragmencie. Moim zdaniem nie jest to najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
lennin

Nie za dobrze :( Czyli nagrzewa sie moduł, reflektorek i dopiero od niego jest oddawane ciepło na obudowę. Średnie rozwiązanie.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Steff.k

W sumie można by moduł owinąć cienką miedzianą blachą i wepchnąć na wcisk.

ED:
Wczoraj w nocy byłem na rowerze w lesie i zabrałem ze sobą C1. Świeci naprawdę mocno, spill duuuużo mocniejszy niż w tej małej CR'ce( jest w niej ref 18.5mm OP z DX). Na 50 metrów spokojnie można świecić. Fotek niestety nie mam :-/. Jednak muszę sobie coś kupić z większym refem fajnie to skupia :twisted: .
Awatar użytkownika
lennin

Hehe zobacz nawet w tym ref SMO. Tylko na rower wtedy nie za bardzo. A moje zamówienie ciągle back-order. Huh na DXie 3$ więcej a już pewnie bym miał w łapkach :( Człowiek to naiwny jest.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Steff.k

Na rower ma SSC P4 z kolimatorem 30* , Q5 z tym refem z DX i CR'ke na kask :-D. C1 wziąłem tylko żeby poświecić w egipskich ciemnościach :-).
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Ktoś mnie ubiegł! :-( ... ;-)
Zachciało mi się wreszcie posiadać latarkę na 18650 i wymiennymi modułami. Rozglądałem się dosyć długo i mój wybór padł na:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14601
Zamówiłem 13 sierpnia i dziś dotarła :-) Mam praktycznie identyczne wnioski, jak autor recenzji, ale ...
1. Ja mam inny driver/moduł - mój ma 5 trybów: Hi, mid, low, fast strobo i SOS (postaram się jutro zamieścić fotkę)
2. Gwint na "koronie" nieco skaleczony.
3. Ukruszony kawałeczek szybki.
Dwie ostatnie uwagi świadczą, że Chińczycy starają się, ale wciąż mają problemy z jakością :-(
...
Jadę ... poświecić! :-)

[ Dodano: Sro Sie 27, 2008 8:29 pm ]
Poświeciłem, pomierzyłem i nawet bimszoty ( ;-) ) porobiłem :-)

Poświeciłem
- podczas jazdy rowerem (po bruku), kiedy grzecznie siedziała sobie w gumiaku i świeciła potrafiła sama przełączyć tryb (w środku 18650, wszystko dobrze skręcone!)!!! :evil:
- wyraźnie mocniej świeci na dwóch 16340, niż jednym 18650 (potwierdzone po pomiarach)

Pomierzyłem
(póki co, tylko prąd pobierany z akusów)
2x16340: hi - 0,61A, mid - 0,31A, low - 0,12A (tu nic zaskakującego)
1x18650: hi - 0,54A, mid - 0,28A, low - 0,11A !
Okazuje się, że driver tak naprawdę nie potrafi współpracować z 18650! Nawet pominąwszy straty na nim, to dioda ... nudzi się! ;-)
Dodam, że wszystkie akusy świeżo naładowane!

Mam obecnie na biurku 3 latarki ( :-) ) i zrobiłem sporo beamshotów, które później gdzieś umieszczę (jak tylko opracuję ;-) ).

P. S. Latarka Steff.k'a raczej ma driver, a nie proste PWM. Dioda na pewno miałaby problemy, gdyby nawet na chwilkę (tycią, tyciunią!) dostała ok. 8 V, które to dają dwa szeregowo 16340.
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
lennin

Nic tylko wydłubać driver i wsadzić jakiś który by miał ochotę dać cos więcej w diodę niz te 0,5A :( A ja ciągle czekam i czekam na swój egzemplarz.
Obrazek Obrazek
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Nie wiem dlaczego, ale nie ma mojego posta, który tu wcześniej napisałem :-(

Pojeździłem wczoraj rowerem z C1 załadowaną dwoma 16340. Trochę klekotały na boki, ale tryby nie przełączały się. Wynika z tego, że 18650 jest za krótki na zastosowane sprężynki. Włożenie magnesika powinno pomóc. Za to dwa mniejsze akusy należałoby włożyć w jakąś cienką rureczkę (rurka termokurczliwa), aby mieć ciszę.
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
lennin

Dostałem swoją C1 z DXa :| Ale padaka, szybka pokruszona reflektor zasyfiony tak ze pierwszy raz taki widze, do tego driver ssie 350mA w maxie z 18650. Bedzie co poprawiać po chińczykach :(
Obrazek Obrazek
mar3
Kontakt:

Post autor: mar3 »

lennin pisze:Dostałem swoją C1 z DXa :| Ale padaka, szybka pokruszona reflektor zasyfiony tak ze pierwszy raz taki widze, do tego driver ssie 350mA w maxie z 18650. Bedzie co poprawiać po chińczykach :(
Dobre w tym to, że wymieniasz pigułę i po ptokach :wink: szkiełko też :wink:
kisiel's group member - supersam & jabco team
Awatar użytkownika
lennin

No pigułkę zrobię z 7882 i tej diody ,szybkę mam powlekana tsza będzie wsadzić i do tego odbłyśnik nowy bo ten do niczego sie nie nadaje :( Heh co zaa wyłuzdany zakup. 11$ trzeba dołożyć żeby działało normalnie i sporo czasu poświecić na zrobienie piguły.
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ