bulwa11 pisze: Tu mam gotową koncepcję: metalohalogen zawieszony na ścianie domu. Tyle, że zastanawiam się czy moc 150W będzie wystarczająca do moich potrzeb tj. plac ok. 8x15m, i światło umożliwiające - może nie czytanie książki - ale bezproblemowe grillowanie, biwakowanie, kopanie piłki. Halogen 500W nie jest wystarczający bo sprawdzałem
MH CDM-T 150W /942 daje dokładnie takie oświetlenie podwórka, zobacz sam (to jest panorama)

Lampa ta jest zapakowana do oprawy od starego halopaka 500W, licząc sprawność na 85%, na podwórko pada ponad 10 tys lm. Do grillowania starczy wg mnie, u Rodziców taka oprawa ma już dwa lata i cały myk polega na tym, by oprawa była powieszona dość wysoko i nie świeciła po oczach, ale oświetlała z góry podwórko.
Jeśli uważasz, że 150W to za mało, to możesz upolować coś mocniejszego, jest na przykład lampa o mocy 250W na Allegro (CDM-T 250W /942) ewentualnie potęga na gwint E40 o oznaczeniu HQI-T 250W/D (dokładnie takim), można sięgnąć nawet po 400W (HQI-BT 400W/D), ale pytanie czy taka potwora ma sens? 30 tys lm to nie w kij dmuchał, wiem, bo mam takie lampy, nawet mocniejsze, świeciłem nimi nie raz na tym samym podwórku.
Tutaj przykład, lampa o mocy 400W

Gdybyś chciał naprawdę zrobić z nocy dzień, to taka lampa jest dla Ciebie, jest to MH o mocy 2kW. 200 tysięcy lumenów na podwórku naprawdę daje radę:

W porównaniu z nim tak oświetla MH o mocy 70W (te same nastawy aparatu na obu powyższych zdjęciach):

Mimo wszystko według mnie MH 150W to optimum.
Ilość i jakość światła z takich lamp jest poza zasięgiem diodek LED - obie lampy CDM-T (lub odpowiednik Osram o oznaczeniu HCI-T 150W /NDL) mają sprawność blisko 100lm/W przy Ra>94.
Tak na marginesie - metalohalogen o mocy 150W jest jaśniejszy od lampy rtęciowej o mocy 250W, nadal używanej do oświetlania niektórych ulic.
Jeśli tylko mogę pomóc, to pisz, nieskromnie powiem, że na tym Forum światełkowym mam chyba największe doświadczenie z lampami metalohalogenkowymi. Jestem jednym z adminów Lighting-Gallery, gdzie mniej do czynienia mamy z diodkami LED i latarkami, ale na lampach wyładowczych i oprawach to się raczej znamy