Planuję wykonanie oświetlenia ścieżki od parkingu do drzwi wejściowych.
Zakupiłem taką taśmę LED: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... 0062961540
Chcę ją zamontować pod poręczą widoczną na zdjęciu poniżej i być może na ścianie domu.

Planuję od strony parkingu zainstalować fotokomórkę, a przy drzwiach domu klasyczny włącznik działające jako włączniki krzyżowe (przynajmniej tak to się nazywało, gdy w dzieciństwie bywałem częstym gościem w warsztacie mojego ojca-elektryka). W obwód chcę wrzucić jakiś timer, który wyłączy światło po określonym czasie. I w tym momencie zwracam się z prośbą do Was. Może możecie pomóc mi z tym, narysować co, jak i z czym połączyć poszczególne elementy układanki.
Dodatkowa zagadka.
Chciałbym w przyszłości, do zasilania tego oświetlenia oraz innych zewnętrznych punktów, wykorzystać panel słoneczny. Myślę o małej kaskadzie wodnej z kilkoma kolorowymi punktami świetlnymi. Jak duży panel będę potrzebował do naładowania akumulatorów zakładając, że pompka wodna będzie pracowała kilka godzin dziennie plus po zmroku kolorowe punkty świetlne na jakąś godzinę - dwie oraz okazjonalne światło na ścieżce (może 10-15 minut dziennie).
Za wszelkie uwagi i pomoc odnośnie projektu będę niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam.