Witam,
chciałbym zrobić sobie lampkę do oświetlenie biurka na którym korzystam z komputera coś majsterkuje (najczęściej lutuje) i się uczę. Posiadam taką lampkę:
Chciałbym wsadzić w to jakąś diodę może dwie, najlepiej ciepłe, myślałem o XP-E Q5 ale nie wiem czy to dobry pomysł. Chciałbym abyście doradzili mi diodę i driver do niej. Zostaje zasilanie, fabrycznie lampka wyposażona jest w transformator 230/12 ale chyba się to nie nada. Czy można wykorzystać jakąś starą ładowarkę do telefony lub inny zasilacz?
Priorytetem jest komfortowa praca. Ewentualne elementy chciałbym zamówić w cnqualitygoods lub intl-outdoor.
A może nie warto tego robić? Każda rada będzie cenna.
Ile by tu mocy trzeba... Ja lubię DUŻE ilości światła i w takiej obudowie widziałbym minimum XM-La puszczonego na 2A - dałoby to do 750lm (brak szybki i optyki a więc i strat). Problemem jest osadzenie LEDa w głowicy lampki - nie mam tam płaskiej powierzchni. Nic prostego nie przychodzi mi do głowy, a zrobienie radiatora idealnie wpasowanego do kształtu głowicy to chyba zadanie tylko dla obrabiarki CNC - więc wykonanie pewnie przekroczy 100zł (zakładam).
Zasilacz - odłączyłbym trafo i zastosował jeden zasilacz (może być na kablu lampki) 230V -> 3,2V / 2A. Jak takiego nie będzie to 2x 1A.
i chciałem żeby światło było w miarę rozproszone wiec może dać jakąś soczewkę?
co do kosztów:
XM-L: to jakieś $7,
driver: ok $5, tylko który?
zasilacz: mam nadzieje że coś znajdę u siebie
Ten jest dość niski - jeśli wytniesz z nieco powiedzmy okrąg coby wszedł do głowicy, to nie wykorzystasz całej dostępnej przestrzeni. Masz jakieś dziurki wentylacyjne na górze głowicy?
Witam
Radiator spełnia swoją rolę, gdy jest opływany przez powietrze, bez cyrkulacji będzie tylko kawałkiem aluminium.
Jeśli masz na myśli radiator od jakiejś "wypasionej" karty z chłodzeniem pasywnym, to powinien dać radę, ale musi być odkryty i w całości.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
I najlepiej z wentylatorem
Co wasnego toczenia to tylko miedź żadne aluminium, ale nawet wtedy za sam radiator (w kształcie głowicy latarki zapłacisz 100zł... Nie taniej wyjdzie ci kupić lampkę z IKEA LEDową? Mała z soczewką do większości prac biurkowych wystarczy.
Mam podobną lampkę i zamieniłem tam 10watowego halogena na takie coś . Nawet mocowanie pasuje. Świeci prawie dwa lata, z porównywalną jasnością. A i jeszcze jedna sprawa, w obwodzie zasilania trzeba zainstalować mostek gretza i kondensatorek.