Zrobiłem kilka pomiarów natężenie światła i temperatury głowic kilku latarek tj. Convoy M1 oraz Convoy C8 (jakoś przypadła mi do gustu ta 'marka'

Obie latarki były po poprawkach, polerka piguły i MCPCB diody, nałożona pasta termo między podłoże a pigułę oraz na gwinty piguły. Dodatkowo zmostkowana sprężynka.
Convoy M1:
- dioda XM-L2 T6 3C na MCPCB 20mm (nie wiem do końca jakie podłoże, może Greg się wypowie)
- driver max 2.8A
- UCL lens
Convoy C8:
- dioda XM-L U2 1B na MCPCB 16mm, podłoże takie jakie przyjechało z FastTech
- driver max 2,8A
- UCL lens
Pomiary wykonywałem w pokoju, temp powietrza 22 - 23 stopnie [C]
Latarka świeciła prostopadle w czujnik luksomierza z odległości 1m
Latarka w bezruchu, chłodzona typowo pasywnie, beż żadnego nawiewu, okno zamknięte itp. Temperaturę mierzyłem w najcieplejszym miejscu głowicy latarek.
Akumulatorki naładowane do 4,18 - 4,2V
Załączam wykresy, które obrazują natężenie światła oraz temperatury w czasie.
Zrobiłem po 18 pomiarów odpowiednio w czasach [s]:
0
10
20
30
40
50
60
90
120
150
180
240
300
360
420
480
540
600
Oś oy bezwymiarowa, w zasadzie obrazuje i kluxy (kilo luxy) i temp.[C]
Jak widać latarki świeciły po równo 10 minut. Wszystko mamy na wykresach.
Dodam jeszcze, że w Convoy M1 akumulator rozgrzał się do 52 stopni [C],
a w C8 do 43 stopni [C]
Łatwo można zauważyć, że w M1 w ciągu tych 10 minut świecenia i grzania natężenie światła w centrum wiązki spadło o około 5,5%, a w C8 o około 6%
C8 nagrzała się do niższej temp, co pewnie jest spowodowane większą powierzchnią oddawania ciepła (większa głowica i całą latarka)
M1 'startowała' z wyższej temp. bo musiałem ją przez przypadek rozgrzać trzymając ją w dłoni.
Nie mam odniesienia i nie wiem czy zaliczyć te wyniki do kiepskich, dobrych czy rewelacyjnych

Niestety nie mogłem dokonać takich pomiarów na oryginalnych sprzętach jakie otrzymałem bezpośrednio od chinczyka bo nie posiadałem wtedy urządzeń pomiarowych.
Faktem jest, że ponad 60 stopni [C] dla latarki typu Convoy M1 to już bardzo dużo, trzyma się ją zdecydowanie nie komfortowo, aż strach pomyśleć co by było po kolejnych 10 minutach

Proszę o opinie na temat tych wyników, co o nich myślicie, może macie pomysły na inne pomiary itp. Może ktoś, kto ma możliwość przeprowadzi takie pomiary u siebie itp.
BTW: nie wiem czy to odpowiedni dział dla tego tematu, proszę zatem Admina o ewentualne przeniesienie.