kubaswiatelka pisze:
Co oznaczają takie dane odnośnie ogniwa:
Nominal Capacity
2600mAh (0.2C, 2.75V discharge)
Minimum Capacity
2500mAh(0.2C, 2.75V discharge)
Odnośnie rozładowywania to mam ustawić na 1A bo przecież nasze lampki pobierają więcej??
5. Czy trzeba ustawić jakieś minimalne napięcie do którego ma rozładowywać??
6. Co ustawić w opcji Capacity cut-off?? Czy może tą opcję wyłączyć??
7. Czy trzeba ustawiać czas maksymalnego ładowania?? Jak tak to jaki?? Wg.producenta max dla tego ogniwa to 3h czyli mam ustawić 180min??
Nominal Capacity:
Nominalna pojemność przy rozładowywaniu prądem 520 mA do napięcia 2.75 V
Minimum Capacity: j.w. tylko minimalna pojemność.
Im mniejsze napięcie do którego rozładujemy ogniwo tym większą wykaże pojemność przy czym poniżej 2.5 -2.6 V dochodzi do uszkodzenia ogniwa.
W przypadku ogniw Li-ion napięcie rozładowania możesz ustawić do 2.6 2.7V przy czym o ile mi wiadomo to ta ładowarka ma opcję minimum 3 V więc nigdy ci nie wykaże tej pojemności którą podaje producent.
Capacity cut- off czyli ustawiasz sobie pojemność po przekroczeniu której ładowarka przestaje ładować ogniwo.
Przydatne w przypadku uszkodzonych pakietów ni-cd ni-mh gdzie koniec ładawania nie określa napięcie tylko parametr "Delta Peak", który w uszkodzonych ogniwach zawyża ich pojemnośc.
Dla ogniw li-ion nie ustawiasz żadnego czasu ładowania, ładowanie kończy sie na napięciu 4.2V.
Dla sprawnych ni-mh ni-cd też nie musisz bo ładowarka sama wykrywa koniec pojemności.
Ogulnie jeśli nie wiesz co do czego służy to nic nie zmieniaj.
Śmiało możesz wszystko ładować na ust. fabrycznych.
Ja mam pokrewną ładowarke czyli Turnigy accucell 6 nie wiem jak w b6 ale u mnie pod koniec ładowania ogniw czyli przy napięciu 4.15V prąd ładowania stopniowo maleje i w ostatnim momencie wynosi 0.2 A.
Edit. Rozładowane ogniwa poniżej 2.7 nie są do niczego, wszystko zależy jakim prądem były rozładowywane. Raz rozładowałem ogniwa do 2.6V i nie odczuwam żadnego spadku pojemności. Żeby naładować musisz dopaść jakąś zwykłą ładowarke i podładować ogniwa do tych 3V, puźniej możesz już użyć B6.