www.swiatelka.pl  Strona Główna www.swiatelka.pl
...czyli forum miłośników światełek... ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Google

 Ogłoszenie 
...UWAGA...NOWI UŻYTKOWNICY!!! ... brak słowa powitania w waszym pierwszym poście będzie równoznaczny z usunięciem posta i ostrzeżeniem. NA TYM FORUM CENIMY SOBIE KULTURĘ OSOBISTĄ!!! Lektura obowiązkowa: LINK

UWAGA
AKTUALIZACJA regulaminu działu handlowego > KLIK
Jeśli po wysłaniu posta lub PW, pojawi się info o problemie, zanim wyślecie wiadomość ponownie, proszę sprawdzić czy nie została prawidłowo wysłana mimo komunikatu!

Poprzedni temat «» Następny temat
Azon 2000 - help
Autor Wiadomość
Thoms 

Dołączył: 05 Paź 2011
Posty: 20
Skąd: Świdnik
Wysłany: 11-03-2015, 17:19   Azon 2000 - help

Dostałem Azona 2000 w stanie jak na fotach, ogółem odlutował się kawałek (odpowiadający za włączanie? tak mi się wydaje). Diody były sprawne. Przy okazji chciałbym podmienić zasilanie na 3x18650

Jest ktoś tutaj w stanie ogarnąć tą krwawą masakrę?

Edit Pyra: Usunąłem załącznik, proszę umieszczać fotografie przez odpowiednią funkcję forum.

unnamed.jpg
trup2
Plik ściągnięto 16186 raz(y) 53,56 KB

Ostatnio zmieniony przez Pyra 11-03-2015, 20:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
michal1 

Pomógł: 137 razy
Dołączył: 22 Lis 2014
Posty: 2534
Skąd: Lublin
Wysłany: 11-03-2015, 17:29   

Sugeruje zmniejszenie zdjęć, bo się strona rozjeżdża... :razz:
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź

Wysłany: 11-03-2015, 17:50   

Włączaniem steruje kontaktron.
Gdzie był ten element?
3S może mieć zbyt duże napięcie. O ile wiem, to producent przewiduje zasilanie wyłącznie 8xNiMH.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Thoms 

Dołączył: 05 Paź 2011
Posty: 20
Skąd: Świdnik
Wysłany: 14-03-2015, 09:28   

Ten element siedział w tylnej klapie pod magnesem z włącznika
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź

Wysłany: 14-03-2015, 11:23   

A nie możesz go po prostu wlutować z powrotem? Wiadomo, dlaczego się odlutował? I czy odlutował, a nie np. oderwał?
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Mieciu 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 29 Sie 2013
Posty: 452
Skąd: Białystok
Wysłany: 14-03-2015, 12:32   

Thoms napisał/a:
Ten element siedział w tylnej klapie pod magnesem z włącznika

hallotron - pewnie steruje p-channel mosfetem lub gdzies odwróconym sygnalem załącza inny scalak.
Jezeli jest zepsuty to możesz śmiało zastąpić go takim
https://www.fasttech.com/...-sensor-10-pack (szeroki zakres zasilania ma)

Sprawdź gdzie biegła prawa nóżka tego odlutowanego elementu... (patrząc od strony napisów)
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź

Wysłany: 14-03-2015, 18:14   

Mieciu, wiesz jaki jaki prąd ciągną te hallotrony z FT?
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Mieciu 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 29 Sie 2013
Posty: 452
Skąd: Białystok
Wysłany: 15-03-2015, 17:33   

Hallotron służy tylko i wyłącznie do sterowania - nie przenosi żadnych większych prądów :-)
Te akutat w obecności pola magnetycznego podają 0, a w przypadku jego braku podają Vcc.
Obciążalność wyjścia takiego hallotrona to prądy rzędu 10-20mA.
Aby wykorzystać go do sterowania włącz-wyłącz należy użyć tranzystora pnp lub p-channel mosfeta.
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź

Wysłany: 15-03-2015, 18:23   

Mieciu, nie o to pytałem. Chodziło mi o prąd zasilania samego elementu (ów prąd rozładowuje akumulatory, jeśli nie są odłączone).
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Mieciu 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 29 Sie 2013
Posty: 452
Skąd: Białystok
Wysłany: 15-03-2015, 19:16   

ptja napisał/a:
Mieciu, nie o to pytałem. Chodziło mi o prąd zasilania samego elementu (ów prąd rozładowuje akumulatory, jeśli nie są odłączone).


No to nie do końca wcześniej dobrze odpowiedziałem...
Hallotron w stanie spoczynku pobiera taki prąd jaki sobie ustalisz odpowiednim rezystorem.
W moich próbach 1mA wystarczyło choć i tak pewnie było sporo za dużo.
Nie wgłębiałem się za mocno jeszcze w ten temat, ale pewnie jakies 100µA też pewnie w zupełności wystarczy do sterowania małym p-mosfetem.
 
 
Pyra 


Pomógł: 570 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 8567
Skąd: Gądki

Wysłany: 15-03-2015, 19:45   

Witam
Panowie, a czy zauważyliście kontaktron, który najprawdopodobniej służy do załączania zasilania na układy sterujące...

Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
Mieciu 

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 29 Sie 2013
Posty: 452
Skąd: Białystok
Wysłany: 15-03-2015, 19:52   

no rurka szklana jest z kontaktronem :-) (widać na zdjęciu) ale kolega pytal sie o odlutowany element który podobno pod magnesem siedział...
 
 
Pyra 


Pomógł: 570 razy
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 8567
Skąd: Gądki

Wysłany: 15-03-2015, 19:55   

Witam
Mieciu napisał/a:
no rurka szklana jest z kontaktronem :-) (widać na zdjęciu) ale kolega pytał się o odlutowany element który podobno pod magnesem siedział...


Chodziło mi w tym znaczeniu:
ptja napisał/a:
Chodziło mi o prąd zasilania samego elementu (ów prąd rozładowuje akumulatory, jeśli nie są odłączone).


Pozdrawiam
_________________
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
 
 
ptja 

Pomógł: 84 razy
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 2346
Skąd: Łódź

Wysłany: 15-03-2015, 20:50   

ptja napisał/a:
Włączaniem steruje kontaktron.

Pyra napisał/a:
Panowie, a czy zauważyliście kontaktron, który najprawdopodobniej służy do załączania zasilania na układy sterujące...

no raczej... :)
Ja pytałem o te hallotrony z FT, które polecił Mieciu (sądząc, jak się okazało słusznie, że je przebadał).

BTW: jest takie coś: SM353LT - mniej niż pół mikroampera potrzebuje. Nawet mam, ale jeszcze nie sprawdziłem.
_________________
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
 
 
Thoms 

Dołączył: 05 Paź 2011
Posty: 20
Skąd: Świdnik
Wysłany: 16-03-2015, 08:15   

dzięki za pomoc! sam jednak nie ogarnę tematu. Znajdzie się tutaj ktoś kto by spróbował ogarnąć ten driver, lub zbudować nowy?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 18